stokrotka3900 06.06.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 witam. pytanie jak w tytule. najpierw montowac drzwi w mieszkaniu czy klasc podloge? kolejnosc ma wogole jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.06.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Odwrotnie, najpierw podłoga a na nią drzwi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 06.06.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dokladnie jak przedmowca pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 06.06.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 witam. pytanie jak w tytule. najpierw montowac drzwi w mieszkaniu czy klasc podloge? kolejnosc ma wogole jakies znaczenie? kolego jak założysz drzwi najpierw to podłogę docinasz do nich czyli idealnie tego nie zrobisz najpierw podłoga na nie drzwi robiłem w tym roku hospicjum i wylałem posadzkę po mnie montowali drzwi z drewna i miedzy dziwami i posadzką było kilka mm czyli wszystkie drzwi były do ciecia bo gdy założą podłogę płytki, wykładzinę to drzwi się nie otworzą dla mnie porażka zero myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 07.06.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Drzwi nowych typów ( oraz popularne ostatnio produkty drzwiopodobne) w systemie bezprogowym oczywiście montuje się na wykonanych posadzkach. Drzwi z progami montuje się przed ułożeniem posadzki ( z wyjątkiem np. drzwi ppoż ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 08.06.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 A jak to wygląda w przypadku drzwi zewnetrznych.Najpierw podłoga czy drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 08.06.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 A jak to wygląda w przypadku drzwi zewnetrznych. Najpierw podłoga czy drzwi? Jakoś czuje ironie w tym pytaniu :P . Najpierw drzwi zewnętrzne Co do pytania powyżej to tak jak koledzy napisali. Najpierw podłoga , parkiet a później drzwi. Wszytkim to wychodzi na dobre 1.Parkieciarz ma lepsza i łatwiejszą prace ( nie musi docinać na styk - wciskać klepek pod futryny - docinać drzwi które fachowcy źle zamontowali) - ma łatwiejsze i dokładniejsze szlifowanie ( ogólnie lepszy efekt końcowy ) 2.Stolarz nie musi celowac z wysokościami zaeby ustawic futryny plus minus na wysokosc podłogi której jeszcze nie ma., osadza drzwi na podłodze i po problemie . 3. Wlaściciel ma wszytsko ładnie pięknie dopasowane Każdy jest zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.06.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 I wszystko jasne, odmienne przypadki należy rozpatrywać indywidualnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 08.06.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 monkey222 + 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 08.06.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Jakoś czuje ironie w tym pytaniu :P . Najpierw drzwi zewnętrzne Co do pytania powyżej to tak jak koledzy napisali. Najpierw podłoga , parkiet a później drzwi. Wszytkim to wychodzi na dobre 1.Parkieciarz ma lepsza i łatwiejszą prace ( nie musi docinać na styk - wciskać klepek pod futryny - docinać drzwi które fachowcy źle zamontowali) - ma łatwiejsze i dokładniejsze szlifowanie ( ogólnie lepszy efekt końcowy ) 2.Stolarz nie musi celowac z wysokościami zaeby ustawic futryny plus minus na wysokosc podłogi której jeszcze nie ma., osadza drzwi na podłodze i po problemie . 3. Wlaściciel ma wszytsko ładnie pięknie dopasowane Każdy jest zadowolony bo byloby pieknie jakby wszyscy od murarza mieli niwelator,a glownie wlasnie Ci co wstawiaja drzwi.nie musieliby w nic celowac,a i my mielibysmy latwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.06.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Jakoś czuje ironie w tym pytaniu :P . Najpierw drzwi zewnętrzne Żadnej ironii, po prostu się nad tym zastanawiam. Mam już wykonane wylewki/posadzki i przymierzam się do podłogi i drzwi zewnętrznych - jedno z drugim musi przecież współgrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 09.06.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) No na tzw chłopski rozum chyba oczywiste jest że drzwi zewnętrzne muszą być pierwsze. Zazwyczaj podłogi , parkiety zaliczane są do prac końcowych w domu - mieszkaniu , Więc skoro zazwyczaj są końcowe to wcześniej w domu już jest dużo innych rzeczy ( drogich i mniej drogich) , musi być jakiś klimat też utrzymany i jakieś zabezpieczenie przed złodziejami .To też solidne drzwi muszą już chronić mieszkanie przed ww czynnikami a nie jakieś folie lub prowizorka z pięciu desek na krzyż A tak na poważnie to to jak panu będa fachowcy montować drzwi zewnętrzne to jeśli pan już bedzie miał dobrze wyprowadzoną wylewke i będzie pan zdecydowany na konkretną grubość deski - klepki to prosze te klepki lub coś tej grubości przekazać fachowcowi od drzwi aby sobie podłożył pod montowane futryny w celu w miare dokładnego łapania wysokości .( ewentualnie można jeszcze zrobić zapas 1-2 mm aby wszystko luźno grało , kleju nie liczymy do ustalania wysokości - bo nieraz ludzi pytaja czy klej doda np 1-2 mm:) )Jak drzwi zostaną zamontowane na gotowo i złapane do scian to podkładki pan wywala a parkieciarz sobie już poradzi dalej Tak też można robić z wewnetrznymi drzwiami ale z nimi najlepiej jest tak jak tu kazdy pisze ( najpierw podłoga a potem drzwi ) Edytowane 9 Czerwca 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.06.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 No na tzw chłopski rozum chyba oczywiste jest że drzwi zewnętrzne muszą być pierwsze. Zazwyczaj podłogi , parkiety zaliczane są do prac końcowych w domu - mieszkaniu , Więc skoro zazwyczaj są końcowe to wcześniej w domu już jest dużo innych rzeczy ( drogich i mniej drogich) , musi być jakiś klimat też utrzymany i jakieś zabezpieczenie przed złodziejami .To też solidne drzwi muszą już chronić mieszkanie przed ww czynnikami a nie jakieś folie lub prowizorka z pięciu desek na krzyż Ja nie zakładałem drzwi zewnętrznych aby ich nie uszkodzili przy pracach typu: tynki wew., posadzki. Niestety jednak miałem wizytę "nieproszonych gości", którzy zrobili trochę szkód Z drugiej jednak strony jeśli byłyby już drzwi to mogłyby one też zostać przez nich uszkodzone. Aktualnie już większość "trudnych" prac została wykonana więc można by drzwi zewnętrzne zakładać. A tak na poważnie to to jak panu będa fachowcy montować drzwi zewnętrzne to jeśli pan już bedzie miał dobrze wyprowadzoną wylewke i będzie pan zdecydowany na konkretną grubość deski - klepki to prosze te klepki lub coś tej grubości przekazać fachowcowi od drzwi aby sobie podłożył pod montowane futryny w celu w miare dokładnego łapania wysokości .( ewentualnie można jeszcze zrobić zapas 1-2 mm aby wszystko luźno grało , kleju nie liczymy do ustalania wysokości - bo nieraz ludzi pytaja czy klej doda np 1-2 mm:) )Jak drzwi zostaną zamontowane na gotowo i złapane do scian to podkładki pan wywala a parkieciarz sobie już poradzi dalej i tak właśnie zrobię. Tak też można robić z wewnetrznymi drzwiami ale z nimi najlepiej jest tak jak tu kazdy pisze ( najpierw podłoga a potem drzwi ) Tylko, że jednak potem tzn. po osadzeniu drzwi wewnętrznych będzie jeszcze troszkę tzw. prac mokrych - przy ich obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 09.06.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Z doświadczenia i obserwacji wiem że zazwyczaj jest taka kolejność prac końcowych. Jesli podłoga przewidziana do cyklinowania : 1. malarze robią co swoje z pierwszego razu 2.parkiety lub deski 3. wykończenia typu karnisze - lampy, kinkiety itp itd. 4. cyklinowanie i lakiery 5.Stolarze z drzwiami ( ewntualnie moga tez przyjść między warstwami lakierowania podłogi i wtedy drzwi montować) 6.malarze wpadają na akryle( obrabianie szpar dookoła futryn , przy listwach itp) i malowanie na gotowo| 7.Sprzątanie i mieszkanie :p Jeśli podłoga gotowa 1. malarze robią wszystko praktycznie na gotowo - wykonczenia typu karnisze, lampy itp 2.parkieciarze montują gotowca ( przy niem nie ma [pyłu i trzeba bardzo pilnować czystości więc nie ma co się bać o sciany 3. Stolarze z drzwiami 4.Malarze na akryle i małe poprawki 5.sprzątanie i mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.06.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Ale jednak przy drzwiach wewnętrznych trzeba troszkę tynku nanieść po ich zamontowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 09.06.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Dlatego wyzej pisalem ze najpierw drzwi zewnetrzne:) Najwazniejsze tak jaby Edytowane 9 Czerwca 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.06.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Z... 2.parkiety lub deski 3. wykończenia typu karnisze - lampy, kinkiety itp itd. 4. cyklinowanie i lakiery 5.Stolarze z drzwiami ( ewntualnie moga tez przyjść między warstwami lakierowania podłogi i wtedy drzwi montować) ... Jeśli podłoga gotowa ... 2.parkieciarze montują gotowca ( przy niem nie ma [pyłu i trzeba bardzo pilnować czystości więc nie ma co się bać o sciany 3. Stolarze z drzwiami ... wg tego drzwi wewnętrzne sa po podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 09.06.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) taki pan ciężki klient że się pomyliłem ale już się poprawiłem . Ja już kończe swoje wypowiedzi:) pzdr Edytowane 9 Czerwca 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.06.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 taki pan ciężki klient że się pomyliłem ale już się poprawiłem . Ja już kończe swoje wypowiedzi:) pzdr Nie ciężki tylko dociekliwy, a to zasadnicza różnica. Szkoda, że Szanowny Kolega nie widział "ciężkich" fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proletariat 11.06.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Najpierw podłogę, później drzwi, a następnie listwy;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts