Yaa 06.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 zauwazylam dzisiaj na pnącej rózy slady jakiegos szkodnika ? listki zrobily sie pokurczone i cale obsypane brazowymi kropeczkami na roslinie zauwazylam kilka malych zielonych zuczkow, podluznych z wydluzonym ryjkiem niestety robilo sie juz ciemno i za cholere nie chcialo wyjsc ostre zdjecie moze ktos jednak rozpozna po ksztalcie ? i moze ktos podpowie czy to jest sprawca tych szkod czy jakas inna przyczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.06.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 WitamZdjęcie 2 i 3 wygląda na działalność skoczka różanego. Częstuje go decisem. Ale trzebna zmieniać preparaty., bo skurczybyk uodparnia się. Walczę z nim co roku. Natomiast zdjęcie nr 1 nie wiem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 07.06.2013 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Wiem ze zdjęcie niewyraźne, ale to zupełnie nie przypomina skoczkaSzukałam, szukałam i wyglada to jak jakiś tutkarz...topolowiec ?A to na pierwszym zdjęciu to nie jest wynik jego działalności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 07.06.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 objawy skoczka to te jasno przebarwione liście na 2 i 3 zdjęciu, te zwinięte to może faktycznie coś dodatkowego,na skoczka wczoraj pryskałam decisem - czekałam już od zeszłego tyg. na sensowne popołudnie (dzięki Chopinetko za info że się uodparnia - bo mam go pierwszy raz) niesamowicie wyglądało jak podnosiły się całe chmary wokół krzakówdo decisu dorzuciłam od razu topsin, mam nadzieję że nie środki się nie wykluczają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 07.06.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) a stosujesz mospilan ?bo cos takiego mam zamiar uzyc te moje zuczki sa dokladnie takie zielone http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Byctiscus_populi_1_beentree.jpg ale nie ma tulejek na lisciach... Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 10.06.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 WitamMówimy o różnych szkodnikach. Żuczków różnego rodzaju to ja mam u siebie całą chmarę. Chrabąszcze też. Nie walczę z nimi - nie ma sensu jest ich za dużo. A skoczek różany pojawia się drugi raz dużą falą w sierpniu, trzeba obserwować, w tym roku może być inaczej bo wszystko jest inaczej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts