Krzysiek_Ł 06.06.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Witałem się już w odpowiednim dziale. Ale jeśli nie zaglądaliście tam to witam Was ponownie. Potrzebuję waszej opinii.Znaleźliśmy działkę i mamy projekt. Mamy zdolność kredytową. Teściowie posiadają zapas gotówki - mogą przekazać ją jako darowiznę na zakup działki i budowę domu mojej żonie i chcą tak zrobić.Ja natomiast czułbym się lepiej jeśli ja bym zapracował na ten dom ( kredyt hipoteczny) żona rozumie moje potrzeby i chęć bycia samodzielnym.Natomiast zastanawiam się nad rozwiązaniem odwróconej hipoteki. Teściowie finansują zakup działki i budowę domu. Po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie podpisujemy umowę ( gdzie i jak ? ) z rodzicami o ustanowieniu odwróconej hipoteki. Zamiast dawać zarobić bankom spłacamy dożywotnio dom rodziców jako ich fundusz emerytalny.Dom który był budowany fizycznie przez nas za pieniądze rodziców. Mam w tej kwestii też pewne obawy ale nie potrafię ich wytłumaczyć. Jak byście postąpili? Co uważacie o takiej odwróconej hipotece? Jak prawnie podejść do tego tematu? Czy może ktoś się swoim doświadczeniem podzielić? Jakie z tym ryzyka widzicie?Jak sporządzić umowę? PS. Z rodzicami żony mam świetny kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 07.06.2013 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 a za 5 lat też będziesz mieć z nimi tak wspaniały kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.06.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Za 5 lat to będzie mieć akt notarialny, który by świetnie znormalizował kontakty z teściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts