Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie lukarny z resztą dachu - jak?

Pan Czara

Recommended Posts

Panowie i Panie mam kłopot, odebrałem mieszkanie na poddaszu, wszystko wygląda ok poza wykończeniem lukarny. Z racji ze wszystko jest na gwarancji będę zgłaszał to do administracji i żądał poprawienia. Niestety zapewne poprawiać będzie to firma która wykonała taki dach wiec pewnie znowu połatają to jak papraki.

Nie jestem fachowcem od dachów ale na chłopski rozum wydaje mi sie ze tak się nie powinno "łatać" tych dziur pod belką i tu moja prośba do znawców tematu jak powinno być zabezpieczone to łączenie lukarny z resztą dachu? Blacha? taśma ołowiana ponownie? drewno? szukałem jakichś zdjęć w necie ale wszystkie są robione z oddali i nie widać jak jest wykończona lukarna.

20130603_184855.jpg

20130603_185000.jpg

20130603_185017.jpg

20130603_185040.jpg

z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez Pan Czara
poprawa załaczników

• 3 months później...
Panowie i Panie mam kłopot, odebrałem mieszkanie na poddaszu, wszystko wygląda ok poza wykończeniem lukarny. Z racji ze wszystko jest na gwarancji będę zgłaszał to do administracji i żądał poprawienia. Niestety zapewne poprawiać będzie to firma która wykonała taki dach wiec pewnie znowu połatają to jak papraki.

Nie jestem fachowcem od dachów ale na chłopski rozum wydaje mi sie ze tak się nie powinno "łatać" tych dziur pod belką i tu moja prośba do znawców tematu jak powinno być zabezpieczone to łączenie lukarny z resztą dachu? Blacha? taśma ołowiana ponownie? drewno? szukałem jakichś zdjęć w necie ale wszystkie są robione z oddali i nie widać jak jest wykończona lukarna.

[ATTACH=CONFIG]194593[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]194594[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]194595[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]194596[/ATTACH]

z góry dziękuje za pomoc.

Drodzy forumowicze czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia jak powinno to wyglądać prawidłowo , jestem zainteresowany tematem gdyż sam jestem w trakcie samodzielnego montażu blachodachówki , jestem amatorem a nic nie cieszy mnie tak, jak świadomość że coś zrobiłem prawidłowo

jak nie zapomnę zrobię dziś fotki jak wykonano to u mnie po poprawkach, tez nie jestem znawcą ale wydaje sie ze teraz jest zrobione porządniej :)

No to czekam z niecierpliwością , właśnie zaczynam się zabierać za swoją lukarnę , mam nadzieję że mój tok myślenia i wiedza zaczerpnięta min. z forum pozwoli mi zrobić to jak należy

• 8 months później...
  • 4 months później...

Właśnie to jest miejsce szczególnie trudne, przynajmniej dla mnie. Chyba przeszukałem cały internet. Wszędzie same kosze. Nigdzie nie znalazłem jak najlepiej zrobić połączenie kosza z połacią główną i pasem nadrynnowym lukarny. Jak powinien wyglądać styk tych powierzchni? Cały czas wychodzi mi takie miejsce gdzie kosz już nie dochodzi, dachówka nie podchodzi pod lukarnę, a pas nad rynnowy lukarny nie przesłania i robi się taki otwór. Z powodu braku środków finansowych, buduję sam przy fachowym wsparciu tego forum, fachowców z tego forum.

Może ktoś ma jakiś szkic, lub zdjęcia? Będę wdzięczny, bo już walczę chyba tydzień.

Właśnie to jest miejsce szczególnie trudne, przynajmniej dla mnie. Chyba przeszukałem cały internet. Wszędzie same kosze. Nigdzie nie znalazłem jak najlepiej zrobić połączenie kosza z połacią główną i pasem nadrynnowym lukarny. Jak powinien wyglądać styk tych powierzchni? Cały czas wychodzi mi takie miejsce gdzie kosz już nie dochodzi, dachówka nie podchodzi pod lukarnę, a pas nad rynnowy lukarny nie przesłania i robi się taki otwór. Z powodu braku środków finansowych, buduję sam przy fachowym wsparciu tego forum, fachowców z tego forum.

Może ktoś ma jakiś szkic, lub zdjęcia? Będę wdzięczny, bo już walczę chyba tydzień.

No to teraz Pan Andrzej i Pan Jan mają pole do popisu....wklejając Swoje zdjęcia, mogą Sobie załatwić sporo przyszłych klientów na dłuuugie lata.

Ps. sam czekam z niecierpliwością.:)

• 2 weeks później...

To co pokazuje pan Jan jest ładne, estetyczne i na pewno szczelne. Jednakże chodzi mi o miejsce o jeden poziom wyżej. Dokładnie o splot kosza, połaci lukarny i połaci głównej dachu. Kosz jest schowany pod dachówkami. Po stronie lukarny wykładam go na pas nadrynnowy, przykrywam dociętą dachówką i po temacie. Załóżmy, że po lewej stronie mam lukarnę, przed sobą kosz, po prawej połać główną. Dachówki idąc od prawej strony, dochodzą do lukarny ale pod nią nie wchodzą, (jedną warstwę niżej, to oczywiście dochodzą aż do ściany bocznej lukarny). Powiedzmy, że pomiędzy łatą okapową lukarny a płaszczyzną połaci głównej robi się taki otwarty trójkąt - jak to zakryć ?

No i problem z koszem. Kosz na połaci głównej schodzi pod dachówkami i na końcu musi wyjść na dachówkę. Jak to zrobić żeby dachówki ładnie na siebie zachodziły? (gdy jest blacha pomiędzy nimi). Obrazowe było by zdjęcie, jak kosz już jest uformowany, zdjęta pierwsza dachówka z niego.

No właśnie dachówka musi podchodzić pod daszek lukarny i jak tak będzie to nie powstanie ten trójkąt. Blacha koszowa z pod dachówek musi wydostać się na wierzch. Dachówka, na którą wydostaje się ta blacha musi być zeszlifowana. Aluminiowy kosz (a taki należy stosować) daje się formować. Cała reszta to praktyka, tak więc pozostaje ćwiczyć i ćwiczyć aż do skutku. Życzę wytrwałości. A tak na marginesie to przy profesjonalnym wykonaniu okapu blacha koszowa powinna się wykładać na kratkę wentylacyjną okapu a nie na pas nadrynnowy. Pozdrawiam.