Pan Czara 07.06.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Panowie i Panie mam kłopot, odebrałem mieszkanie na poddaszu, wszystko wygląda ok poza wykończeniem lukarny. Z racji ze wszystko jest na gwarancji będę zgłaszał to do administracji i żądał poprawienia. Niestety zapewne poprawiać będzie to firma która wykonała taki dach wiec pewnie znowu połatają to jak papraki. Nie jestem fachowcem od dachów ale na chłopski rozum wydaje mi sie ze tak się nie powinno "łatać" tych dziur pod belką i tu moja prośba do znawców tematu jak powinno być zabezpieczone to łączenie lukarny z resztą dachu? Blacha? taśma ołowiana ponownie? drewno? szukałem jakichś zdjęć w necie ale wszystkie są robione z oddali i nie widać jak jest wykończona lukarna. z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Pan Czara poprawa załaczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 07.06.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 cos Ci nie wyszlo z zalacznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Czara 08.06.2013 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 poprawiłem, wiec powinno być lepiej chociaż u mnie i tak sie wszystkie otwierały poprawnie. a wracając do tematu, ktoś coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 08.06.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 ja mam tez tasma, tyle ze estetyka - a raczej jej brak wykonania w Twoim przypadku powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.06.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Tam powinna być pionowa blacha przykręcona u góry do podbitki a z boku do ściany. Od strony rynny też blacha zafelcowana z tamtą. To ulubione miejsce przez ptaki do wysiadywania . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.06.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 To są właśnie szczegóły, na które tanie firmy nie mają czasu. Zastosowano nieudolnie karbowaną taśmę bo jest najłatwiejsza w formowaniu no i uzyskano pożądany efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Czara 10.06.2013 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Dziękuje za odpowiedzi, teraz będę wiedział czego wymagać od dekarzy. Właśnie przekazałem moje (Wasze) uwagi do administracji zobaczymy jaki będzie skutek Mam nadzieje że zrobią to tym razem porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.06.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Andrzeju - efekt nie jest pożądany , jest opłakany:( Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Drogi Janie ten efekt był pożądany przez wykonawcę a jak wyszło każdy widzi. Tak właśnie wygląda tandetne wykonanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 04.10.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Panowie i Panie mam kłopot, odebrałem mieszkanie na poddaszu, wszystko wygląda ok poza wykończeniem lukarny. Z racji ze wszystko jest na gwarancji będę zgłaszał to do administracji i żądał poprawienia. Niestety zapewne poprawiać będzie to firma która wykonała taki dach wiec pewnie znowu połatają to jak papraki. Nie jestem fachowcem od dachów ale na chłopski rozum wydaje mi sie ze tak się nie powinno "łatać" tych dziur pod belką i tu moja prośba do znawców tematu jak powinno być zabezpieczone to łączenie lukarny z resztą dachu? Blacha? taśma ołowiana ponownie? drewno? szukałem jakichś zdjęć w necie ale wszystkie są robione z oddali i nie widać jak jest wykończona lukarna. [ATTACH=CONFIG]194593[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]194594[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]194595[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]194596[/ATTACH] z góry dziękuje za pomoc. Drodzy forumowicze czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia jak powinno to wyglądać prawidłowo , jestem zainteresowany tematem gdyż sam jestem w trakcie samodzielnego montażu blachodachówki , jestem amatorem a nic nie cieszy mnie tak, jak świadomość że coś zrobiłem prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Czara 05.10.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 jak nie zapomnę zrobię dziś fotki jak wykonano to u mnie po poprawkach, tez nie jestem znawcą ale wydaje sie ze teraz jest zrobione porządniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 07.10.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 jak nie zapomnę zrobię dziś fotki jak wykonano to u mnie po poprawkach, tez nie jestem znawcą ale wydaje sie ze teraz jest zrobione porządniej No to czekam z niecierpliwością , właśnie zaczynam się zabierać za swoją lukarnę , mam nadzieję że mój tok myślenia i wiedza zaczerpnięta min. z forum pozwoli mi zrobić to jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Czara 21.06.2014 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 No to czekam z niecierpliwością , właśnie zaczynam się zabierać za swoją lukarnę , mam nadzieję że mój tok myślenia i wiedza zaczerpnięta min. z forum pozwoli mi zrobić to jak należy trochę to trwało wybaczcie ale mam w końcu fotki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalinski 06.11.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Właśnie to jest miejsce szczególnie trudne, przynajmniej dla mnie. Chyba przeszukałem cały internet. Wszędzie same kosze. Nigdzie nie znalazłem jak najlepiej zrobić połączenie kosza z połacią główną i pasem nadrynnowym lukarny. Jak powinien wyglądać styk tych powierzchni? Cały czas wychodzi mi takie miejsce gdzie kosz już nie dochodzi, dachówka nie podchodzi pod lukarnę, a pas nad rynnowy lukarny nie przesłania i robi się taki otwór. Z powodu braku środków finansowych, buduję sam przy fachowym wsparciu tego forum, fachowców z tego forum. Może ktoś ma jakiś szkic, lub zdjęcia? Będę wdzięczny, bo już walczę chyba tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.11.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Właśnie to jest miejsce szczególnie trudne, przynajmniej dla mnie. Chyba przeszukałem cały internet. Wszędzie same kosze. Nigdzie nie znalazłem jak najlepiej zrobić połączenie kosza z połacią główną i pasem nadrynnowym lukarny. Jak powinien wyglądać styk tych powierzchni? Cały czas wychodzi mi takie miejsce gdzie kosz już nie dochodzi, dachówka nie podchodzi pod lukarnę, a pas nad rynnowy lukarny nie przesłania i robi się taki otwór. Z powodu braku środków finansowych, buduję sam przy fachowym wsparciu tego forum, fachowców z tego forum. Może ktoś ma jakiś szkic, lub zdjęcia? Będę wdzięczny, bo już walczę chyba tydzień. No to teraz Pan Andrzej i Pan Jan mają pole do popisu....wklejając Swoje zdjęcia, mogą Sobie załatwić sporo przyszłych klientów na dłuuugie lata. Ps. sam czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.11.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Akurat mam coś takiego; Jan Edytowane 7 Listopada 2014 przez Jan P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Pani Janie, ale na tym zdjęciu akurat nie widać tego detalu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Mało zdjęć robię. Akurat gdzie te noki poprawiałem też przy koszu.Wydawało mi się zbyt prozaiczne by cykać. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalinski 17.11.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 To co pokazuje pan Jan jest ładne, estetyczne i na pewno szczelne. Jednakże chodzi mi o miejsce o jeden poziom wyżej. Dokładnie o splot kosza, połaci lukarny i połaci głównej dachu. Kosz jest schowany pod dachówkami. Po stronie lukarny wykładam go na pas nadrynnowy, przykrywam dociętą dachówką i po temacie. Załóżmy, że po lewej stronie mam lukarnę, przed sobą kosz, po prawej połać główną. Dachówki idąc od prawej strony, dochodzą do lukarny ale pod nią nie wchodzą, (jedną warstwę niżej, to oczywiście dochodzą aż do ściany bocznej lukarny). Powiedzmy, że pomiędzy łatą okapową lukarny a płaszczyzną połaci głównej robi się taki otwarty trójkąt - jak to zakryć ?No i problem z koszem. Kosz na połaci głównej schodzi pod dachówkami i na końcu musi wyjść na dachówkę. Jak to zrobić żeby dachówki ładnie na siebie zachodziły? (gdy jest blacha pomiędzy nimi). Obrazowe było by zdjęcie, jak kosz już jest uformowany, zdjęta pierwsza dachówka z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 No właśnie dachówka musi podchodzić pod daszek lukarny i jak tak będzie to nie powstanie ten trójkąt. Blacha koszowa z pod dachówek musi wydostać się na wierzch. Dachówka, na którą wydostaje się ta blacha musi być zeszlifowana. Aluminiowy kosz (a taki należy stosować) daje się formować. Cała reszta to praktyka, tak więc pozostaje ćwiczyć i ćwiczyć aż do skutku. Życzę wytrwałości. A tak na marginesie to przy profesjonalnym wykonaniu okapu blacha koszowa powinna się wykładać na kratkę wentylacyjną okapu a nie na pas nadrynnowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts