JK2010 07.06.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Muszę skończyć instalację odgromową. Zostało mi tylko połączenie wszystkiego z bednarką i zakopanie bednarki. W tym samym czasie będę wykonywał drenaż wokół fundamentów z powodu wodnistego terenu. Wykop do drenażu opaskowego będzie przy fundamencie. Zastanawiam się , czy mogę bednarkę wrzucić do tego wykopu a na to położyć wszystkie rzeczy od drenażu opaskowego? Elektryk twierdzi, że bednarka powinna leżeć ok. 1-1,5 do budynku, ale z drugiej strony instalację odgromową podłącz się też do zbrojenia fundamentów (niestety tego zrobić nie mogę). Czy mogę wrzucić bednarkę do wykopu pod opaskę drenażową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 09.06.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Elektryk podaje odległość od budynku, prawdopodobnie z uwagi na bezpieczną odległość wykopu dla fundamentu i taką też powinniśmy zachować dla drenażu opasowego. Bednarkę moim zdaniem można wrzucić razem z odwodnieniem, ale dalej powinna być zachowana odległość 1 m. Kopanie wzdłuż fundamentu na tej głębokości może być w pewnych warunkach niebezpieczne dla budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts