piohal 08.06.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witam, Moja łazienka ma najdłuższą ścianę 340 cm. Mam wymarzoną kolekcję płytek w formacie 30x90. Czy waszym zdaniem nie są za duże do takiej łazienki ? W takim wariancie po ubu stronach lustra byłoby po 1,5 płytki. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tasss 09.06.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Duże płytki=mniej fug i mniej brudu, które niestety fugi ciągną. Zrób jak najmniejsze 2 mm i w kolorze identycznym jak płytki a uzyskasz bardzo elegancki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejcik 27.06.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Moja łazienka ma jedną ścianę na 198cm, a druga na 169cm. Płytki mam 30x60. Myślę że wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 27.06.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Moja łazienka ma jedną ścianę na 198cm, a druga na 169cm. Płytki mam 30x60. Myślę że wygląda ok.[ATTACH=CONFIG]197696[/ATTACH] Kwestia gustu czy OK. Problem czy stosować duże płytki w małej łazience zawsze polegał na tym ,że duży format może optycznie pomniejszać i tak małe pomieszczenie. Kiedyś reguła , dzisiaj niekoniecznie. Dotyczyło to dawniej zwłaszcza płytek wykonanych w technologii sitodruku, z powtarzalnym wzorem i fakturą oraz płytek emaliowanych układanych z kontrastową fugą. Stąd plastycznie zawsze lepiej wyglądały płytki nieduże. Im mniejsza łazienka tym mniejsza płytka - taka była zasada. Od pewnego czasu płytki w dużych formatach produkuje się głównie z niepowtarzalnym wzorem, w dokładnej kalibracji i rektyfikowane. Stosując taki rodzaj płytek można pozwolić sobie na całkiem "bezpieczne" ich układanie w małych pomieszczeniach, zwłaszcza że dokładność kafla pozwala na układania ich z neutralnymi kolorystycznie nanofugami, stosując minimalne szczeliny nawet ok 1- 1,5mm. W Twoim przypadku, o ile sama płytka bazowa jest do przyjęcia, gdyż jest prawdopodobnie rektyfikowana i tylko częściowo powtarzalna, o tyle dekor w formacie płytki podstawowej z tak olbrzymim i czytelnym ornamentem jest, przy takim użyciu, dosyć natrętny i sprawia mało naturalne wrażenie przybitych "stempelków". W małej łazience to nieszczególny wybór. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez 2112wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska1978 11.10.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 pomóżcie mam małą ubikacje 80x120 i chciałabym ja zrobić modnie, elegancko i ciepło . myślałam o położeniu na podłodze płytek 80x80 ale czytałam ze duże płytki w takiej małej przestrzeni giną. na ścianach tez chciałam płytki o długości 120 cm . chciałabym tez szafkę nad muszla ale tak aby jej nie było widać .no i jakaś odkryta półka chyba trochę za dużo wymagań jak na taka przestrzeń . czy macie może jakieś przykładowe projekty zdjęcia . z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts