Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała łazienka - duże płytki

piohal

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Moja łazienka ma jedną ścianę na 198cm, a druga na 169cm. Płytki mam 30x60. Myślę że wygląda ok.[ATTACH=CONFIG]197696[/ATTACH]

Kwestia gustu czy OK.

Problem czy stosować duże płytki w małej łazience zawsze polegał na tym ,że duży format może optycznie pomniejszać i tak małe pomieszczenie.

Kiedyś reguła , dzisiaj niekoniecznie.

Dotyczyło to dawniej zwłaszcza płytek wykonanych w technologii sitodruku, z powtarzalnym wzorem i fakturą oraz płytek emaliowanych układanych z kontrastową fugą.

Stąd plastycznie zawsze lepiej wyglądały płytki nieduże. Im mniejsza łazienka tym mniejsza płytka - taka była zasada.

Od pewnego czasu płytki w dużych formatach produkuje się głównie z niepowtarzalnym wzorem, w dokładnej kalibracji i rektyfikowane. Stosując taki rodzaj płytek można pozwolić sobie na całkiem "bezpieczne" ich układanie w małych pomieszczeniach, zwłaszcza że dokładność kafla pozwala na układania ich z neutralnymi kolorystycznie nanofugami, stosując minimalne szczeliny nawet ok 1- 1,5mm.

W Twoim przypadku, o ile sama płytka bazowa jest do przyjęcia, gdyż jest prawdopodobnie rektyfikowana i tylko częściowo powtarzalna, o tyle dekor w formacie płytki podstawowej z tak olbrzymim i czytelnym ornamentem jest, przy takim użyciu, dosyć natrętny i sprawia mało naturalne wrażenie przybitych "stempelków".

W małej łazience to nieszczególny wybór.

Edytowane przez 2112wojtek

• 3 months później...
pomóżcie mam małą ubikacje 80x120 i chciałabym ja zrobić modnie, elegancko i ciepło . myślałam o położeniu na podłodze płytek 80x80 ale czytałam ze duże płytki w takiej małej przestrzeni giną. na ścianach tez chciałam płytki o długości 120 cm . chciałabym tez szafkę nad muszla ale tak aby jej nie było widać .no i jakaś odkryta półka chyba trochę za dużo wymagań jak na taka przestrzeń . czy macie może jakieś przykładowe projekty zdjęcia . z góry dziękuje za pomoc.