Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno naturalne na podgrzewanej podłodze

ekmir

Recommended Posts

Deska będzie klejona do podłoża m. in. dlatego, ze takie rozwiązanie jest korzystniejsze również dla przewodzenia ciepła.

Jaką bierzesz deskę pod uwagę jesli chodzi o grubszą warstwę uzytkową ?

jak to mistrz powiedział

2, warstwówki z grubą warstwą użytkową, w dużych formatach do ogrzewania spokojnego - pompowego i przy dbałości o mikroklimat.

tylko na dzien dzisiejszy znalazłem 2 firmy ktore takie produkty oferują warstwa około 6 mm

Pamietaj ze moze tak sie stac ze to co Ci spasuje technologicznie nie bedzie pasowało kolorystycznie.

u mnie sytyacje dosc dziwna.

glazurnik kleił płyki pod wymiar deski litej ktorą mam w łazience czyli 15 mm plus 1 mm na klej.

w tej chwili mam probki deski 2 warstwowej ktora ma 14 mm i roznica wysokosci 2 mm mnie denerwuje

oczywiscie mozna pewne ją zniwelować ale to dodatkowe koszta.

czy nie lepiej wybrac odpowiednią deskę pod względem kolorystycznym i praktycznym i potem pytac o to czy ona pasuje ?

a na koniec zapytam czy lakier czy olej ?

na sam koniec zostaną 2 - 3 produkty i tak paskudnie drogie i człowiek bedzie sobie plul w brodę ze nie zrobił paneli :)

Edytowane przez f.5

Jaką bierzesz deskę pod uwagę jesli chodzi o grubszą warstwę uzytkową ?

jak to mistrz powiedział

2, warstwówki z grubą warstwą użytkową, w dużych formatach do ogrzewania spokojnego - pompowego i przy dbałości o mikroklimat.

tylko na dzien dzisiejszy znalazłem 2 firmy ktore takie produkty oferują warstwa około 6 mm)

Ja mam ogrzewanie podłogowe, a piec gazowy, w salonie dodatkowo będzie kominek. Z tego co tutaj poczytałem i na stronach internetowych to dwuwarstwówka ustępuje trójwarstwówce. Z kolei przy dwuwarstwówce mamy 6 mm warstwy użytkowej, a przy trójwarstwówce 3,5 mm lub 4 mm

glazurnik kleił płyki pod wymiar deski litej ktorą mam w łazience czyli 15 mm plus 1 mm na klej.

w tej chwili mam probki deski 2 warstwowej ktora ma 14 mm i roznica wysokosci 2 mm mnie denerwuje

oczywiscie mozna pewne ją zniwelować ale to dodatkowe koszta.

W sumie to chyba im cieńsza tym lepsza.

a na koniec zapytam czy lakier czy olej ?

skłaniam się do oleju

na sam koniec zostaną 2 - 3 produkty i tak paskudnie drogie i człowiek bedzie sobie plul w brodę ze nie zrobił paneli :)

A Ty zrobiłeś panele?

Ja mam ogrzewanie podłogowe, a piec gazowy, w salonie dodatkowo będzie kominek. Z tego co tutaj poczytałem i na stronach internetowych to dwuwarstwówka ustępuje trójwarstwówce. Z kolei przy dwuwarstwówce mamy 6 mm warstwy użytkowej, a przy trójwarstwówce 3,5 mm lub 4 mm

W sumie to chyba im cieńsza tym lepsza.

skłaniam się do oleju

A Ty zrobiłeś panele?

W moim wypadku a mam na dole podłogowkę po całosci prawdopodobnie wybiorę podłogę

marki Parador 3 warstwowa 15 mm grubosci 19 cm szeroki a 1,9 m długi

Kolorystyka podłogi pasuje do oien i cegieł ktore juz mam

jest to podłoga olejowana i mysle ze bedzie dobrym wyborem bo na dole bedzie sie wychodzilo na taras

Oczywiscie mam tez kominek i proces noszenia drzewa i palenia w nim zaowocuje ogolnym brudem - wiadomo o co chodzi.

Czytam teraz o podłogach olejowanych i jednak bardziej nadają sie do pomieszczen narazonych na brud typu piasek i resztki drewna przyniesionego do kominka.

na gorę planujemy jednak lakier i tu wszystko jedno jaka szeroksc i grubosc bo nie mamy podłogówki

lakier mam w tej chwili i jest szybki i prosty w utrzymaniu czystosci a to podstwa w sypialniach

problam moj lezy w tym aby te 2 podlogi kolorysycznie pasowały do siebie

jak pisałem w łazience mam lity tek i zauwazyłem ze jednak zatrzymał mi dosc sporo energii z podłogowki - notabene troszke się martwię bo zauwazyłem dosc duzy spadek do roku poprzdniego jak nie bylo podłogi grewnianej.

a co do paneli to narazie zbieram kasę na drewno jak nie uzbieram to i tak nie kupię paneli.

http://images49.fotosik.pl/1909/e76b7d258559ba28med.jpg

od lewej tek lity , 2 warstwowa podłoga finisha , po prawej dąb olejowany 3 warswowy

tak to wygląda na tą chwilę ale jeszcze szukam i analizuję ceny

Edytowane przez f.5

... wybiorę podłogę marki Parador 3 warstwowa

Też zastanawiam się nad tym producentem (w grę wchodzi również:.balticwood, barlinek oraz dwuwarstwówka: FinischParkiet i FertigParkiet)

Czy Parador ma na pewno grubość 15 mm?

jest to podłoga olejowana i mysle ze bedzie dobrym wyborem bo na dole bedzie sie wychodzilo na taras

Oczywiscie mam tez kominek i proces noszenia drzewa i palienia w im zaowocuje ogolnym brudem - wiadomo o co chodzi.

To tu mamy podobnie: wyjście na taras i kominek

Czytam teraz o podłogach olejowanych i jednak bardziej nadająsie do pomieszczen narazonych na brud typiu piasejk i resztki drewna przyniesionego do kominka.

To cenna dla mnie informacja :)

na gorę planujemy jednak lakier i tu wszystko jedno jaka szeroksc bo nie mamy podłogówki

lakier mam w tej chwili i jest szybki i prosty w utrzymaniu czystosci a to podstwa w sypialniach

My mamy wszędzie podłogówkę

jak pisałem w łazience mam lity tek i zauwazyłem ze jednak zatrzymał mi dosc sporo energii z podłogowki - notabene troszke się martwię bo zauwazyłem dosc duzy spadek doroku poprzdniego jak nie bylo podłogi grewnianej.

olejowany? jaki odcień?

a co do paneli to narazie zbieram kasę na drewno jak nie uzbieram to i tak nie kupię paneli.

ja też nie darzę sympatią tego materiału ;)

Też zastanawiam się nad tym producentem (w grę wchodzi również:.balticwood, barlinek oraz dwuwarstwówka: FinischParkiet i FertigParkiet)

Czy Parador ma na pewno grubość 15 mm?

To tu mamy podobnie: wyjście na taras i kominek

To cenna dla mnie informacja :)

My mamy wszędzie podłogówkę

olejowany? jaki odcień?

ja też nie darzę sympatią tego materiału ;)

Parador jest na 100 % 15 mm mam tę probkę od poł roku na budowie i jest to moje wyjsciowe drewno.

wyjsciowe to znaczy takie do kotrego dązę w zakupie.

bo cena powala na moje 120 m2 daje nie małą sumę , jednak idelana kolorystyka i ukłąd drewna czyli szerokosc 190 mm i dlugosc 1900 mm znakomite dechy do salonu 60 m2.

co do deski w łazience to jest stety lub nie lakierowana.

dlaczego ?

ano dlatego ze nie jest w strefie mokrej tylko przy wejsciu wiec zobaczymy jak sie ów zachowa przy sporej wilgotnosci.

producent globalwood deska 15mm x 90mm x 300-900mm

http://images40.fotosik.pl/2046/136425db42008ba7med.jpg

z olejowanego drewna posiadam blat tez tekowy

http://images36.fotosik.pl/477/fb6da5225aa3012amed.jpg

jak sie sprawdzi zobaczymy

FinischParkiet i FertigParkiet) teraz walkuję tych producentow i sprawdzam kolory

posrodku to własnie finisch dąb termo w lakierze i szczotcce i bardzo ładnie wygląda.

ta sama deska olejowana nie wygląda tak ładnie jest oczywiscie matowa i mniej nasycona lecz mniej tez podatna na zarysowania.

cos za cos

http://images49.fotosik.pl/1909/e76b7d258559ba28med.jpg

zauwazyłem tez ze fertig jest wyraznie tanszy od finischa o jakosci produktow sie nie wypowiem bo się nie znam

wieczorem moge zamiescic parę fotek fertiga bo takie probki własnie w tej chwili posiadam

Edytowane przez f.5

Korzystając z uprzejmosci forumowego parkieciarza otrzymałem probki fertiga

więc

na zdjeciu od lewej 3 deski lite tek potem 2 deski jesion bursztyn i ostatnia skrajna po prawej dąb antyk

wszystkie deski w lakierze

oczywiscie fertig 2 warstwowy warstwa wierzchnia 6mm

http://images38.fotosik.pl/2073/8fbbceef79fd98f2med.jpg

jak widac są bardzo podobne kolorystycznie i oto mi chodzi bo lity tek jest za drogi na tym etapie budowy 270 zł/m2

fertig wyraznie tanszy czy gorszy tego nie wiem ?

a tu wszystkie deski zamowione , dąb w lakierze i oleju - 2 gatunki 1 klasa i 2 ,

chciałem tez zobaczyc kolorystykę jatoby lecz jak dla mnie wpada w roze lub czerwienie to nie bardzo mi sie podoba :(

jasne dęby ładne tylko niestety srednio beda pasowały do reszty.

http://images44.fotosik.pl/721/7b141b32e7bf3ef8med.jpg

http://images39.fotosik.pl/2065/ab58dac80060dfe0med.jpg

A co to za podłoga na tym zdjęciu z drzwiami tarasowymi?

Pytałem o ten wymiar Parador'a dlatego, że spotkałem się z wymiarem 13 mm tego producenta.

deska na zdjeciu to tek w łazience

parador ma wymiar 13 mm trendtime1 , trendtime 3 ma grubosc nawet 10,5 mm warstwa wierzchnia ma wowczas 2,5 mm

trendtime 4 ma 13 mm , trendtime 6 ma 13 mm

ten moj ktory biore pod uwagę trendtime 8 ma 15 mm warstw wierzchnia to 4 mm

http://images47.fotosik.pl/1766/7af7ae4be923c230med.jpg

Edytowane przez f.5

Dla podłogówki ważna jest również grubość deski, a w takim razie może to rozwiązanie Paradora 13 mm (3,6 mm warstwa wierzchnia) jest warte rozważenia?

pytanie jest takie ile zaoszczedzę na ogrzewaniu dajac podłogę grubosci 13 mm w stosunku do 15 mm ?

jesli ktos potrafił by to wyliczyc to ok - poproszę .

nie mam domu super oszczednego mam piec gazowy , kominek z wodą , standardowe ocieplenie wiec te 2 mm mnie chyba nie zbawią.

Edytowane przez f.5

Na pewno nie zbawią.

Jednakże warstwa wierzchnia jest taka sama, a cała okładzina, która stanowi opór cieplny jednak mniejsza. Poza tym łatwiej zgrać wysokości z płytkami (mniej kleju).

Chyba, że są jakieś wady takiego rozwiązania.

moze masz rację lecz aby był poziom musiał bys miec całe wylewki na rownym poziomie.

mogę załozyc sie o kazdą kwotę ze tak nie bedziesz miał dlatego prosciej jest miec wiecej luzu

moja płytka ma około 1 cm klej 5mm a i tak w 1 miejscu musze nadlewac wylewką bo brakuje mi 1 cm

miałem tez miejsce w wykuszu gdzie musiałem zeszlifowac około 2m2 wylewki

nie chesz wiedziec jak wygląda wnętrze po takim zabiegu mimo ze parkieciarz miał szlifierkę z odkurzaczem

dodam ze byłem osobiscie przy wylewkach i sam sprawdzałem wysokosci lecz umknęły mi 2 miejsca.

moze masz rację lecz aby był poziom musiał bys miec całe wylewki na rownym poziomie.

mogę załozyc sie o kazdą kwotę ze tak nie bedziesz miał dlatego prosciej jest miec wiecej luzu

Mam wylewkę/posadzkę anhydrytową i mam równo prawie jak na stole, a po szlifowaniu będzie równo jak na stole :)

nie chesz wiedziec jak wygląda wnętrze po takim zabiegu mimo ze parkieciarz miał szlifierkę z odkurzaczem

dodam ze byłem osobiscie przy wylewkach i sam sprawdzałem wysokosci lecz umknęły mi 2 miejsca.

Wykonywałem takie "operacje" szlifierką przy powiększaniu otworu pod bramę garażową, a wieniec był już zrobiony :( wiem coś o tym

Mam wylewkę/posadzkę anhydrytową i mam równo prawie jak na stole, a po szlifowaniu będzie równo jak na stole :)

miałem człowieka na budowie ktory mi wyceniał taką wylewkę.

okazało sie ze mam zle - nierowno wylany chudziak roznica 2- 3 cm na całosci powierzchni

stwierdził ze aby było rowno w jednym miescu moze byc 5 cm anhydrytu i on sie nie podejmuje robic styro tylko leje wylewki

poznając cene oczywiscie odpusciłem.

ciekawe jaką zdolnosc akumulacji ma ta wylewka jaką grubosc masz apropos ?

miałem człowieka na budowie ktory mi wyceniał taką wylewkę.

okazało sie ze mam zle - nierowno wylany chudziak roznica 2- 3 cm na całosci powierzchni

stwierdził ze aby było rowno w jednym miescu moze byc 5 cm anhydrytu i on sie nie podejmuje robic styro tylko leje wylewki

poznając cene oczywiscie odpusciłem.

Ja sobie sam robiłem hydro i termo /izolację. Chudziak też był nierówny. Hydroizolację wykonałem z papy, którą łączyłem lepikiem na gorąco ze sobą i z papą ułożoną na ścianach fundamentowych. Następnie wyznaczyłem na ścianach poziom za pomocą profesjonalnej poziomicy laserowej. Pierwsza warstwa wyrównująca to zasypka perlitu z gipsem (od 3 do 5/6 cm). Na tak wyrównane podłoże została ułożona pierwsza warstwa styropianu (10 cm). Następnie ułożona została na nim instalacja wodna i centralnego odkurzacza. Potem kolejna warstwa styropianu. Wszystko udało się dobrze ułożyć tak, że nawet "fachowcy" byli zdziwieni, że tak dobrze :)

Wylewka anhydrytowa była wylewana do 3 cm ponad rurki ogrzewania podłogowego. Dodatkowo do wylewki C25-F5 zostały użyte włókna rozproszone zwiększające trwałość gotowej podłogi.

ciekawe jaką zdolnosc akumulacji ma ta wylewka jaką grubosc masz apropos ?

To jest właśnie jedna z zalet tej posadzki, że się nie zachowuje tak jak wylewka/posadzka tradycyjna. Szybciej się nagrzewa i szybciej ochładza. lepiej sie nią steruje.