kexx86 08.06.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 witam, mam problem z rurą w łazience (małe pomieszczenie, dość słaba wentylacja)- rura doprowadzająca wodę do spłuczki w toalecie, taka szara plastikowa, pomalowana farbą łazienkową do ścian. Wcześniej były na niej rzeczywiście jakieś małe czarne kropki, ale jakoś od 2 tygodni gdy ostatecznie wyłączyli ogrzewanie w budynku (dość długo grzali) pleśń zaczęła rozwijać się w tempie logarytmicznym (zdjęcie) i jak tak dalej pójdzie to za jakiś czas popleśnieją drzewa w pobliskim parku:) Pytanie zatem co powinienem z tym teraz zrobić? Czy najpierw to czymś umyć (jeśli tak to czym najlepiej) a później zdrapać całą farbę (jeśli tak to jak najlepiej, papierem ściernym??). I co później- pomalować rurę (czym najlepiej), czy lepiej zostawić taką paskudną szarą, wtedy pewnie łatwiej będzie się ją myło? pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.06.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Namocz dobrze tą farbę na rurze, to powinna łatwo zejść. Na rurze z zimną wodą "rosi" się woda z powietrza. Tak będzie zawsze.I farba "do ściany" jest mokra i stanowi pożywkę dla pleśni. Czyli albo usunąć przyczynę - wmurować w ścianę, czy też o ile jest miejsce włożyć w otulinę ocieplającą - problem zostanie rozwiązany, albo usuwać skutki - goła rura, ew. pomalować lLakierem" na nim też nie powinna się pleśń rozwijać ?zresztą w ogóle plastiki są "trudnomalowalne", farby się ich nie trzymają za dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 08.06.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Najlepiej umyć rurę roztworem "kreta". Większość farb schodzi po takiej operacji. Nie zapomnij o zabezpieczeniu (nie mówię o Durexie, ale o rękawiczkach:-)). Jeżeli nie masz "kreta", to może być jakiś Ace albo Domestos (najlepiej na bazie chloru). Plamy mogą nie zejść, ale na pewno zabijesz pleśń. Tak jak napisał Przedmówca (44 to klasa betonu:??? na rurę załóż otulinę, którą będziesz mógł później pomalować farbą wodorozcieńczalną (akrylową, lateksową...). PS. pamiętaj, że przygotowując roztwór "kreta" wsypujesz go małymi porcjami do wody cały czas mieszając. W przeciwnym razie woda Ci się zagotuje (reakcja egzotermiczna). Edytowane 8 Czerwca 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.06.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Nazwa użytkownika "beton" była już zajęta. Dodałem do beton liczbę. Ot i wyszło beton44 Oczywiście można zrobić i beton B44. Trochę się trzeba przyłożyć do składu mieszanki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 08.06.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Tak czy inaczej, brzmi twardo:-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisu28-85 10.06.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witam, na pleśń dobre są środki chlorowe, w lidlu można kupić tanio W-5 bodajże przeznaczony właśnie do pleśni. Mi pomogło to na zapleśniałe ściany w narożnikach mieszkania oraz na fugi w łazience. Są idealnie czyste. Fakt środek trochę o nieprzyjemnym zapachu i najlepiej używać go w rękawiczkach, ale przynosi efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kexx86 10.06.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Dzięki Wam wielkiezrobiłem jak radził na początku beton44, przy czyszczeniu pomogłem sobie trochę druciakiem do zmywania naczyń- idealne narzędzie:) trochę trzeba było poszorować, ale przynajmniej obeszło się bez chemii, choć z tą na pewno byłoby szybciej, o "Dureksie" swoją drogą też pamiętałem:) na razie chyba zostawię rurę gołą ale jak będę miał chwilę to ją zabuduje karton-gipsem, bo tak jednak nie prezentuje się zbyt ładnie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts