stam222 08.06.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie.Szukałem ale nie bardzo w wyszukiwarce coś mogłem znaleźć.Chodzi mi mianowicie o to ,że dom chciałbym zbudować energooszczędny a;e w tym momencie mam kłopot. Zaplanowałem, że na podłodze położę 20 cm styropianu ale w tej chwili majster mi mówi, że trzeba stawiać komin i nie jestem pewien czy wszystko będzie OK? Chciałbym zrobić tak, że położę 20cm styropianu i zrobię małą wylewkę pod komin i kominek na 10 cm a potem resztę.jak przyjdzie czas. Obawiam się tylko tego czy pod kominkiem i kominem nie rozpuści mi się ten styropian bo jakaś tam temperatura na pewno będzie. Macie może jakieś doświadczenia w tej materii? Jakieś ustalone reguły .Pzdr. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez stam222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.biruta 09.06.2013 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 To pod kominek daj wełnę lub styrodur jak się obawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.06.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Problem warto przemyśleć, ale z pewnością nie pod kątem palności, tylko wytrzymałości ocieplenia na ściskanie. Fundamentów raczej się nie ociepla. Mozna do tej puli nieocieplanych (od spodu) elementów konstrukcji, dorzucić również ok 1 m2 pod kominek czy komin stawiany niezależnie od ścian budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.06.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Pisząc styropian ,miałem na myśli XPS'a. Czyli co? Nie dawać nic pod komin i kominek? Szkoda, żeby w tym miejscu mieć taki mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.06.2013 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 To co nikt więcej się nie wypowie w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.06.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Komin musisz postawić na fundamencie nie na posadzce. Pod kominkiem robisz normalna posadzkę (zależy od tego jaki chcesz kominek jak jakiś nietypowy to wzmacniasz posadzkę pod nim.Wstawiając kominek to juz narzucasz większe koszty ogrzewania. Bo musisz doprowadzić powietrze z zewnątrz bezpośrednio do kominka pod posadzka.No zakładam że masz komin jakoś w środku domu nie przy ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.06.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Komin jest pod ścianą a rura z powietrzem już jest doprowadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.06.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Fundamenty budynku masz ocieplone od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.06.2013 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Co masz na myśli "od spodu"? Chodzi Ci o to czy pomiędzy ławą a murem fundamentowym jest jakieś ocieplenie? Jeżeli tak to nie mam tam ,żadnej izolacji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.06.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Chodzi mi o to, że nikt nie przejmuje się ocieplaniem kilkudziesięciu metrów fundamentów, natomiast jednen metr pod komin budzi spore poruszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.06.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ja na ten 1m2 pod wkladem gdzie jest chudziak a wszedzie jest posadzka (15cm styro i 8-9 cm wylewki ) zastosuje granulatu keramzytu 10cm grubosci i na to wyleje beton do poziomu posadzki, ot taka opcja z wielu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 13.06.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ten keramzyt brzmi rozsądnie, trzeba by się głębiej zastanowić nad zastosowaniem takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.06.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ten keramzyt brzmi rozsądnie, trzeba by się głębiej zastanowić nad zastosowaniem takiego rozwiązania. Z tym materialem masz problem z glowy jesli chodzi o sciskanie i naprezenia -ma super wlasciwosci, izolacyjnosc tez rewelka takze problem z glowy;) a... nie zapomnij dac folie pod keramzyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 14.06.2013 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 A papa nie może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.06.2013 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 No i widzę, że bez odzewu, a mnie interesuje i zastanawia czy jest jakaś różnica pomiędzy papą i folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.06.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 W tym konkretnym przypadku nie ma znaczenia co zastosujesz, chodzi o to aby odciac wilgoc z gruntu, pod styropian tez stosuje sie folie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 24.06.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 OK dzięki za odpowiedź..Mam plan na papę na posadzkę ale ostatni myślałem, żeby na papę położyć folię, żeby styropian nie wszedł w jakąś reakcję z papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 17.05.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Czytając ten wątek przyszło mi do głowy rozwiązanie polegające na wykonaniu podmurówki pod kominek z betonu komórkowego. Jest to wprawdzie 4 razy większa przenikalność cieplna niż styro ale 6 razy mniejsza niż sama wylewka. Wykorzystałem resztki z budowy i wyszło tak: Pod spodem jest folia a pod folią papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Jeśli nie złapie wilgoci, pewnie da radę. Ale to materiał bardzo podły na fundament. Odrobina wilgoci i się zlasuje...Może nasączenie jakimś płynem do gruntowania, poprawiłoby jego parametry? Zamiast kombinować z fundamentami, lepiej zastosować technologię, której pełno w naszych czasach. Np. kominek ważący 200- 300 kg i komin w granicach 80 kg. Ja mam szafę z książkami, która waży tyle samo. To taka zwykła niewielka szafa. U klienta stawiałem kiedyś kominek ważcy 700 kg, stracił z powodu jego wagi połowę włosów, a obok stała stara szafa gdańska ważąca 400 kg bez załadunku. W środku kupa szkła, kolekcja pistoletów i opasłe starodruki....Nawet mu do głowy nie przyszło zastanowić się nad wzmacnianiem stropu pod nią. Sam komin można budować w dowolnej technologii, przenosząc jego cały ciężar na ściany nośne. Tu przykład lekkiego kominka:http://blog.kominki-batura.pl/?p=476 A tu lekkiego komina. Bez masztu to ok 90 kg:http://blog.kominki-batura.pl/?p=519 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylvanus 23.05.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Też stawiam kominek i również bede używał keramzyt jakies 15 cm na to beton i mysle ze powinno byc ok wykonywal bede co prawda takie cos 1 raz ale myśle, że będzie to lepsze rozwiązanie niż steropian czy wata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts