Ifarrg 15.03.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam. W jednym temacie piszą tak, w innym tak... Już zgłupiałem. Więc ponowię pytanie - czy pod kominek dawać izolację? Chciałbym ją dać, bo to jednak sporo ciepła oszczędza. Podłoga u mnie będzie wyglądała tak - styropian 15 cm, wylewka 7 cm, w koło komina płytki. Kominek zwykły, bez jakiegoś super ciężaru. MOżna to normalnie ocieplić? Może ktoś , kto się na tym zna, opisac dokładnie jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A co na to Twoj kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 16.03.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A co na to Twoj kierownik budowy ? NIc, bo z nim nie gadałem na ten temat. Dlaczego tak dużo osób zakłada, że kierownik budowy wie wszystko? Nawet kierownik z 60-letnim doświadczeniem nie będzie wiedział wszystkiego, ba, może nawet być przekonany, że dobrze jest tak, jak było dzieści lat temu... Zresztą, jak się pytam na forum, to nie po to, żeby przeczytać pytanie do pytania... Tutaj zadaję pytanie, bo liczę na doświadczenie ludzi, którzy zbudowali, mieszkają, zajmują się określonym fachem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 16.03.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Ja pod swój kominek dałem 15cm XPS. Od 4 lat nie widać żadnych pęknięć, żadnych problemów. Rura doprowadzająca powietrze do kominka z zewnątrz, biegnie pod warstwą izolacji. Następnym razem zrobiłbym tak samo. Nie ma się czego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.03.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ja też bym tak zrobił...Kombinować trzeba z kominkami o wadze dochodzącej do tony i więcej, ale to już raczej piecokominek...Jak szlichta na styropianie cienka, można zatopić dodatkową siatkę zbrojeniową z drutu, o powierzchni większej niż podstawa kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) NIc, bo z nim nie gadałem na ten temat. Dlaczego tak dużo osób zakłada, że kierownik budowy wie wszystko? Nawet kierownik z 60-letnim doświadczeniem nie będzie wiedział wszystkiego, ba, może nawet być przekonany, że dobrze jest tak, jak było dzieści lat temu... Zresztą, jak się pytam na forum, to nie po to, żeby przeczytać pytanie do pytania... Tutaj zadaję pytanie, bo liczę na doświadczenie ludzi, którzy zbudowali, mieszkają, zajmują się określonym fachem... Moze jestem troche dziwny, ale zdanie inżyniera (kierownika, czy projektanta) j stawiam sobie wyzej, niz tych, "ktorzy zbudowali, mieszkają" Sam zauważyłes, ze jedni pisza tak, drudzy siak. A sprawa jest prosta - ciężar wkladu, ewentualniego komina, ktory jest na nim postawiony, obudowy wywiera pewien nacisk na powierzchnię, na ktorej jest umiejscowiony. Oczywiscie ta powierzchnia (wylewka) powinna byc oddylatowana od reszty podlogi Teraz trzeba tylko sprawdzic, czy naprężenia powstałe od tego obciażenia nie przekraczaja tych, ktore są poddane w karcie styropianu (dopuszczalne obciazenie dlugotrwale, przy max. 2% odkształceniu) Jesli nie przekraczaja to mozna stosować. Nawet EPS100, który w wiekszości przypadków daje radę. Stosowac XPS też można (jesli ktos akurat ma, bo kupowanie specjalnie - bez sensu) W przypadku XPS może dojsc jednak wyjatkowej sytuacji, ze to posadzka wokoł kominka siądzie o parę mm, ta pod kominkiem nie . I moze sie pojawić problem z okładzina podłogi. Oczywiscie trzeba zadbać (ale nie tylko z tego powodu) o odpowiednią wentylację wkładu, wowczac podloga pod kominkiem nie nagrzewa się nadmiernie (po kilku godzinach palenia nadal można położyć na niej rekę). Te wszystkie zasady dotycza kominków powietrznych w lekkiej obudowie. W przypadku stosowania akumulacji , zamknietych obudów i ciezar i temperatura moze wykluczyc stosowanie EPS pod posadzką z kominkiem Edytowane 17 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.03.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Foto. Myślę, że demonizujesz. Z podanych przez Ciebie powodów, nie należy robić dylatacji dla lekkiego kominka (np 300 - 600 kg). Widziałeś by ktoś robił dylatację pod szafę z książkami (500 kg i więcej), albo akwarium z 600l wody? Dylatację i odrębny fundament zrobiłbym dla pieca, czy piecokominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dylatacja to nie demon. 5 minut pracy.W dodatku mozna sobie siatki darowaćI nie chodzi nawet o ciezar, a o naprezenia termiczne - jesli pod kominkiem temperatura wylewki ma 50-60C, a już metr dalej 20-30, to mogą pojawić się pętknięcia (szczegolnoe na ceramice wielkoformatowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.03.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Mierzyłeś czy zmyślasz? Ja mierzyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 I co pokazały pomiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.03.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 I co pokazały pomiary ? Że tak sobie gdybasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Podaj wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.03.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 ...najlepiej w najbliższej gonitwie na Służewcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Podaj wyniki. Foto. W wentylowanym kominku ciężko na dole złapać temperaturę o 10 o C wyższą od tej w pomieszczeniu....Nawet wkład na stojaku, który po bardzo długim paleniu promieniuje też w dół, nie daje rady więcej niż kilkanaście o C. Płytki przed kominkiem Ci się bardziej nagrzeją od szyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.03.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Ale te z boku nie nagrzeja się wcale. Ciebie to nie interesuje, bo jesteś od kominka i bierzesz odpowiedzialnosc za to, żeby on działal. A jak ktos jest od wylewki to bierze odpowiedzialnosć, żeby posadzka i jej okładzina nie popękała.Moj posadzkarz zobaczył miejsce pod kominek, zapytał, jak bedzie ciężki, jaka będzie obudowa i miejsce to zdylatował. To nic nie kosztuje, a bardzo cieszy glazurnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Bardzo dobrze, że są ludzie na których można w budowlance liczyć! A propos moich zainteresowań co do kominka. Kominek to również fundament na którym stoi, komin do którego jest podłączony, więc nie szufladkuj ludzi od czego są, zgodnie ze swoim światopoglądem... Niech tak pozostanie, że chyba się nie rozumiemy...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitcas Polska 19.03.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Izolacja pod kominek nie jest koniecznością, ponieważ nie występują pod nim wysokie temperatury, natomiast należy pamiętać o odizolowaniu tylnej ściany za wkładem kominkowym tak, by nie tracić niepotrzebnie ciepła na jej ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Izolowanie tylnej ściany kominkowej wynika z innych powodów niż "by nie tracić niepotrzebnie ciepła na jej ogrzewanie" . Ale ja rozumiem sens waszego wpisu........wklejacie reklamę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts