Antek38 09.06.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Noszę się z zamiarem przykrycia altany 6-kątnej gontem bitumicznym. Czy muszę położyć papę pod gont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LidkaDiD 09.06.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Nie, na takie budowle stosuje się sam gont, zresztą niektórzy na dom też kładą jedynie gont bez dodatkowej warstwy papy pod spodem, ale altanka spokojnie z samym gontem da radę . Szkoda wchodzić w dodatkowe koszty, nawet jeśli cos sie wydarzy za kilka lat i zacznie przeciekac, to można podkleić i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antek38 16.06.2013 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Dzięki wielkie za rade. Planuje też zrobić do niej podłogę. Jaka byłaby najlepsza? Jak odizolować ja od grutu. Co polecacie? Jakie narzędzia będą do tego niezbędne mam pilarke tarczową Stayera i wiertarko wkretarke? Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 16.06.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Mam nadzieję,że w tym sezonie uda mi się postawić moją alaaltankę. Klasycznego dachu nie będzie - więc się nie wypowiem, natomiast podłoga będzie wykonana jak na wolnostojącym tarasie. Podbudowa z tłucznia, oczywiście zagęszczona, na to agro lub gumowe podkładki pod legary, legary i do nich bita deska tarasowa. Rozpatruję jeszcze opcje na słupkach betonowych, ale boję się przerastania chwastów. Na razie mam wykopany wgłębnik i nawieziony tłuczeń w dwu frakcjach. Ciągle mi czasu brak by się za to zabrać Narzędzia niezbędne - piła, wiertarka, wkrętarka, poziomica,szlifierka, gwoździownica lub młotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miko.kras 17.06.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 W zeszłym roku postawiłem sam altane i podłoge zrobilem właśnie tak jak malka z gumowymi podkładkami. Altana się trzyma już rok bez żadnych zmian także podłoga zrobiona solidnie. Polecam takie wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antek38 18.06.2013 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Malka dzięki wielkie za rade. Skorzystam z Twojej podpowiedzi co do podłogi. A jaką szlifierke posiadasz, bo nie mam i w takim razie będę musiał kupić. Ja jestem wierny firmie stayer, bo jeszcze mnie nie zawiodła, ale szczerze powiem że nie wiem jaką kupić. Coś polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.06.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Wiesz co, ja mam kilka szlifierek, choć pasjami nie znoszę tych kątowych - po prostu się ich boję. Mam makitę, którą wyciągam jak już naprawdę muszę. Boscha mam oscylacyjną, jakaś PSS - numeru nie pamiętam. Ja absolutnie nie przywiązuję się do marek - jestem a amatorem, stąd też profesjonalny sprzęt jest mi zbędny, choć dobra piła do gresu oszczędziłaby mi dużo nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blind_i 18.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 hmmm jeżeli dobrze rozumiem "podłoge" to nie lepiej kostkę np picolo ??? z ekobordem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antek38 18.06.2013 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Rozumiem Cie Malka. Nie twierdze ze inne marki są gorsze od stayera, poprostu moj pierwszy zakup był właśnie w tej firmie, nie zraziłem się, dlatego nie"ryzykowałem" w innych. Mam smykałkę do majsterkowania, ale na razie jestem początkujący w te klocki i małymi kroczkami zbieram kolejne nowe elektronarzędzia. Planuje mieć sporą kolekcje. Przyda się na pewno. blind_i zastanawiałem się nad tym tylko na tarasie przy domu mam już kostkę, a z kolei taka sama nie bedzie pasować do tarasu, nie chce krasić. Poza tym z kostka jest problem tego rodzaju, ze ciągle zarasta, nie mam czasu bawić się w wyrywanie mchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.06.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Ja nie znam tej firmy, więc po prostu nie mam zdania na temat ich urządzeń.Wiem tylko ,że nie warto kupować jakiś nołnejmów, co z tego,że tanie, skoro najczęściej to nienaprawialne jednorazówki.Choć czasami można się zdziwić.Marketowa, a ściślej marka produkowana dla Castoramy - McAllister , ma naprawdę przyzwoite elektronarzędzia, w bardzo pprzystępnych cenach i z doskonałym serwisem.Miałam z tej marki wkrętarki - jedna (większa i mocniejsza) została niestety skradziona, natomiast mała,podręczna, służy mi bardzo solidnie już kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 19.06.2013 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 malka bardzo Cię proszę wrzuć jakieś zdjęcie podbudowy pod przyszłą altankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blind_i 19.06.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jeżeli kostka zarasta tzn że jest źle położona tzn są zbyt duże szpary, lub jest kiepsko zamulona, ja mam na ogrodzie właśnie pod altaną kostkę picolo (oczywiście ona jest bez fazy więc i szpary są może na 2 mm) jest to o tyle wygodne i praktyczne że można postawić stół krzesła, nie trzeba uważać na łączenia, jeżeli masz metalowe krzesła, leżaki to możesz zniszczyć gumę po jednym sezonie, drewno hmmm chyba jeszcze bardziej miękkie, co do kolorów to zależy od układu całego ogrodu, jeżeli altana ma być osobną częścią ogrodu to masz cała gamę kolorów do wyboru, ja mam wszędzie położony granit, a pod altaną kostkę płukaną z obwódką grafitową, a środek w lekkim pomarańczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antek38 21.06.2013 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Zastanowię się jeszcze nad tą podłogą, ale jakoś do kostki nie jestem przekonany... Od tarasu na którym mam kostke brukową mam niewielką odległość do altany więc może się to ze sobą gryźć gdybym ułożył inną ( inny kształt i kolor) Do Malka: Rozumiem Cie w zupełności.uważam że czasem mało znane marki mają bardzo dobre produkty. A jeśli chodzi o firme stayer to możliwe, że o niej nie słyszałeś, bo na rynku Polskim jest dość nowa. To hiszpańska firma. Moim skromnym zdaniem produkty ma b.dobrej jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts