Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak układaćwełnę między krokwie? sznurkować czy nie?

sylwek1974

Recommended Posts

Witam,

mam krokwie 18 cm więc chciałem dać pomiędzy nie15 cm wełny a potem w poprzek 10 cm. Wczoraj jeden wykonawca wykończeniówki powiedział mi że on nie sznurkuje ani nie daje żadnych dystanów bo na wełnę działa siła grawitacji i ona do góry sama nie pójdzie więc przerwa wentylacyjna jest zachowana tak czy owak. Powiedział również że wełnę kładzie się luźno a druga warstwa w poprzek to wystarczy 5 cm!

Do tej pory wydawało mi się że przy dachu deskowanym do zachowania przerwy wentylacyjnej sznurkowanie albo nabijanie na deski jakiś 3 cm listewek jest absolutnie konieczne a ponadto wełnę powinno wkładać się między krokwie szerszą o 2 cm niż odstęp między krokwiami. Teraz już nie wiem!

Więc jak to w końcu jest?

Witam,

mam krokwie 18 cm więc chciałem dać pomiędzy nie15 cm wełny a potem w poprzek 10 cm. Wczoraj jeden wykonawca wykończeniówki powiedział mi że on nie sznurkuje ani nie daje żadnych dystanów bo na wełnę działa siła grawitacji i ona do góry sama nie pójdzie więc przerwa wentylacyjna jest zachowana tak czy owak. Powiedział również że wełnę kładzie się luźno a druga warstwa w poprzek to wystarczy 5 cm!

Do tej pory wydawało mi się że przy dachu deskowanym do zachowania przerwy wentylacyjnej sznurkowanie albo nabijanie na deski jakiś 3 cm listewek jest absolutnie konieczne a ponadto wełnę powinno wkładać się między krokwie szerszą o 2 cm niż odstęp między krokwiami. Teraz już nie wiem!

Więc jak to w końcu jest?

Przy deskowaniu i papie ,jeżeli wełna rozprężna to trzeba sznurkować ,jak sama membrana to nie trzeba . Siła grawitacji ? ..........dobre ale cwaniaczek ,ciekawe ile dachów tak zrobił . :lol2: Wełnę docina się pół centymetra szerszą. Edytowane przez animuss

Witam,

Jeżeli w konstrukcji dachu występuje pełne deskowanie z papą to należy bezwzględnie zachować szczelinę grubości 3-6cm. Najprostszym rozwiązaniem na uzyskanie szczeliny jest poprowadzenie sznurowania bądź nabicie listew dystansowych. Pominięcie sznurowania, może skutkować tym, że podczas montowania wełny pomiędzy krokwiami, wykonawca może dopchnąć wełnę do deskowania, a późniejsze jej przesunięcie w dół może okazać się mocno kłopotliwe. Zatkanie szczeliny wentylowanej skutkować będzie większym prawdopodobieństwem na wykroplenie się pary wodnej w postaci kondensatu.

ja zalecam docinać wełnę z ok. 2cm naddatkiem, gdyż wówczas produkt zakleszcza się pomiędzy krokwiami i nie ma konieczności stosowania rusztu ze sznurka.

Grubość warstwy ocieplenia znajdującej się pod krokwiami uzależniona jest od grubości warstwy ułożonej pomiędzy krokwiami. Jeżeli zastosowałeś 15cm ocieplenia między krokwiami to 5 cm pod nimi pozwoli ci na spełnienie jedynie wymagań warunków technicznych. Jeżeli natomiast myślisz o zastosowaniu ocieplenia, które pozwoli ci na uzyskanie parametrów przegrody energooszczędnej to wówczas 10cm to minimum jakie powinieneś zastosować.