Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie okna PCV do budynku użytkowego

Recommended Posts

Poszukuje tanich okien do budynku komercyjnego. Mają to być normalne okna jak do budynku mieszkalnego, część otwierane, część fixy. Okien jest sporo więc łaczne różnice cenowe zauważalne a zatem głównie szukam okien tanich. Na razie myśle nad Dobroplaście avangarde 7000 lub Ovlo Classic (Ovlo ma szerszy profil więc może mocniejszy, stabilniejszy), Aluplast Ideal 4000 lub Decco profil made in Europa. Ja wiem, zę to dolna półka ale raczej takie okna spełnią oczekiwania. Jakich producentów, profile polecacie z tych co wymieniłam? A może jakiś inny producent z tej półki cenowej będzie lepszym wyborem?

Jak dla mnie jak już musi być z dolnej półki cenowej to sprawdziłbym Drutex.

Mam nadzieję że liczysz się z tym ze okno może być słabo wykonane i jeszcze gorzej wstawione?

W tym tygodniu widziałem takie okno w deweloperce - balkon miał brzuchy po 5-10mm na stronę. Przypominał klepsydrę. To są właśnie efekty szukania tanio.

ps. Klient nie będzie zgłaszał reklamacji, bo już ściany pomalował i nie chce brudzić..

Powyginanych profili wolałabym uniknąć, poza tym poszukuje w miare standardowych okien. Po prostu żadne walory akustyki, energooszczędności mnie mało interesują. Jakość wykonania, tj estetyka tez może byc na średnim poziomie, oczywiście w rozsądnych granicach ale po prostu nikt nie będzie tam patrzył na grubośc zgrzewu, itp. Oczywiście istotne jest żeby były szczelne na tyle by wiatr przez nie nie hulał. Szczerze mówiąc to Drutexu w ogóle nie sprawdzałam. Czy Drutex to "pewniejsza" firma? Z tego co czytałam o montażu to i drogie i tanie okna mozna spartolić, bo drogie okna mozna źle zamontować, że od raz będa z nimi problemy a i tanie można tak zamontowac że będa bez problemów słuzyły latami. Takie wnioski wysnułam czytając wpisy "najlepszych doradców" okiennych. Swoją drogą to macie jakis link do wskazówek prawidłowego montażu-na co zwrócic uwagę? Wydaje mi się, że kiedyś takie wskazówki były na stronie jareko ale teraz tam takich nie widzę :(

Ja widzę pewną zależność na rynku: tanie okna, więc wszystko co się z nim wiąże też musi być tanie by zachować atut najniższej ceny.

Czyli tanie okno, tania obsługa, tani magazyn, tani montaż. Wszystko maksymalnie odchudzone.

Taki przykład z ostatnich dni jest na zdjęciu.

DSC04358.jpg

Tzn. może nie najgorszy, bo widywalem takie okna nie podparte pod słupkiem. A dla mnie tu główny wyznacznik to brak piany na dole (nie mówiąc o listwie podparapetowej). Monterom się nie chciało pianować (na pewno powiedzieli, że to będzie przeszkadzać przy parapetach) - ale chodzi głównie o to, że oszczędzili trochę pianki i czasu. O serwisie gwarancyjnym nie wspomnę..

Ps. Jeśli mam coś polecić w zgodzie z sumieniem - szukaj lepszego producenta o niezłej pozycji - ale celuj w niższe linie produktów (mają słabsze "osiągi" ale użytkowo nie są gorsze)

Określenie "lepszy producent" mi nic nie mówi, bo dopiero szukając okien dowiedziałam się, że aluplast, dobroplast to niska półka. Wiem natomiast, że to duże fabryki, więc dużo okien produkują, więc i gdzies te okna sa sprzedawane i montowane i to chyba w masowych ilościach. Czy tylko deweloperzy sa klientami tych fabryk? Nie przypuszczam. Sprawdze ofertę Drutexu. Zawsze wybieram najtańszy profil danego producenta ale różnice w cenie między tymi oknami co wymieniałam a innymi to kwota ok 10 tys zł wiec nie bardzo chce o taką kwotę więcej wydac jeśli ostateczny wynik będzie podobny. Jaki profil, producent będzie miał sensowną jakość i będzie niska półka cenową?

Jest jakis wątek lub strona gdzie sie opisuje prawidłowy montaż i wskazuja na co szczególnie zwrócic uwagę? Oczywiście chodzi mi o standardowy montaż, bo teraz widze dużo stron opisujących "ciepły montaż' a taki mnie nie interesuje.

A myślisz że co innego jest na deweloperce jak nie najniższa cena?

Okna z profili Aluplasta wcale nie muszą być najtańsze. Mogą trafić do bardziej uznanego producenta, być wyprodukowane w zgodzie z technologią i bez "oszczędności" i będą wówcza miały cenę okna a nie wyrobu oknopodobnego.

Sądzę że tu konkretnej rady nie dostaniesz. O ile dobrze widzę, to koledzy z forum też nie sprzedają najtańśzych okien, bo po prostu nie mamy dla nich uznania.

Ps. Mój największy internetowy adwersarz powiedział w jednem reklamowym wywiadzie: "nie ma okien tanich i dobrych, bo gdyby takie istniały, to firma byłaby monopolistą na rynku"

No własnie szkoda, że nie podacie konkretnej rady.

Pocztałam troche na forum i dopiero mnie oświeciło, że aluplast to profile a nie producent. Niemniej widzę, że profil aluplast nie jest tak źle oceniany jak okna z dobroplastu. A znacie jakiegos producenta z profili aluplasta, który proponowłaby sesnowną jakość?

Witam

No własnie szkoda, że nie podacie konkretnej rady.

Pocztałam troche na forum i dopiero mnie oświeciło, że aluplast to profile a nie producent. Niemniej widzę, że profil aluplast nie jest tak źle oceniany jak okna z dobroplastu. A znacie jakiegos producenta z profili aluplasta, który proponowłaby sesnowną jakość?

Jeżeli nie masz wielkich wymagań tak jak piszesz to skup się na firmach z Twojej okolicy, popytaj sąsiadów itd, zazwyczaj za niską ceną stoi taka sobie obsługa gwarancyjna więc lepiej mieć firmę pod nosem, ciężko wymagać aby np producent z 2 części kraju jechał do Ciebie i Twojego "taniego" okienka bo coś się zacina.

Pozdrawiam

PS a co do Adamsa to zgoda :) jeśli masz blisko do Mrągowa to masz konkretnego producenta.

Jak Cinek i bwojtek, sprzedaję właśnie okna w systemie aluplasta od obu producentów (Adams i Eko Okna) gównie dla deweloperki i mniej zamożnego klienta i szczerze jestem z nich zadowolony. Dobrze wykonane, może nie powalaja na kolana efektem cienkiego zgrzewu, ale są zadowalajace i naprawdę cieżko sie do nich przyczepić. reklamacji mam bardzo mało, i nie dotyczą one wyginania itd. Raczej jak sie któremuś chłopakowi przy montażu nie chcialo postarać, więc trzeba było poprawić. Ogólnie niska cena ale jakość całkiem ok.

Mam wyceny od firm które rekomendujecie, czyli Drutex (profil Iglo 5), Adams (aluplast 4000) i Eko Okna (aluplast 4000). Okucia Maco. Wyceny są różne choć róznice sa do przełknięcia. Tylko teraz pytanie, który z tych producentów daje największa pewność, że okna będą solidnie wykonane. Jak wczesniej wspomniałam takie cechy jak mniejsza lub większa szerokość zgrzewu nie sa dla mnei istotne bo ani ja ani nikt nie będzie na to zwracał uwagi. Bardziej mi chodzi o to by okna nie wyginały się w banan i nie wiało przez nie.

Każda z tych firm ma serwis więc w razie problemów jest gdzie dzwonić.

Z wymienionych / za sprawą jakiś tam sympatii/ - dla mnie Adams. Chociaż do tej pory myślałem, ze to raczej półka wyższa, a nie ekonomiczna:)