Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska wokół domu - jak (i czy) zagęszczać podłoże

Recommended Posts

Chciałbym samodzielnie wykonać opaskę wokół domu. Jako nawierzchnię chcę dać coś takiego:

http://www.bruk-bet.pl/img/produkty/160/12.jpg

Obecnie mam wokół domu chłonny, piaszczysty grunt, absolutnie bez ryzyka wysadzin (woda w czasie deszczu wsiąka tak szybko, że kałuże się nie tworzą), chciałbym jednak przy domu podnieść go o jakieś 20cm. I tu pierwsze pytanie: mam do dyspozycji ziemię ściągniętą niegdyś przez spychacz w trakcie korytowania drogi, tą ziemię miałbym darmo. Jest to taki szary leśny, dość ilasty piasek. Czy takie coś się nada? Da się to ubić/zagęścić? Na wierchu mogę to przesypać żółtym żwirkiem, nawet mieszanym z cementem, jednak tego żwirku nie mam za dużo, a bardzo już nie chciałbym zamawiać kolejnej wywrotki.

Drugie pytanie: samo zagęszczanie. Ta opaska ma pełnić funkcję opaski, nie chodnika, nikt po tym nie będzie chodził (poza może jakimiś wyjątkowymi sytuacjami), grunt jak pisałem jest stabilny. Czy zagęszczanie mechaniczne "skoczkiem" pod taką opaskę jest niezbędne? Skoczka mógłbym wypożyczyć, jednak mam zerowe doświadczenie w jego obsłudze, a ponieważ musiałbym nim skakać tuż przy zrobionej na docelowo elewacji, trochę się boję, że mógłbym szkód narobić, poza tym wypożyczanie tego urządzenia to też sporo zachodu, zastanawiam się, czy dużym błędem będzie rezygnacja z tego etapu, ułożenie tej kostki po prostu na uklepanym i wyrównanym przy pomocy deski podłożu. Jak sądzicie?

J.

Ziemia nie nadaje się. Powierzchnia pofaluje na takim czymś.

Zamawiasz piasek, depczesz butami dokładnie i zalewasz wodą. W tym wypadku nie trzeba zagęszczary. Mam to przećwiczone od 8 lat. Normalnie jeżdżę zagęszczarkami 500 kg a potem 50 lub 100 kg - ale to przy robieniu placu pod auta. Alejki na piachu wystarczy starannie udeptywać i polewać plus warstewka suchego betonu i wychodzi idealnie. Klepanie przez deskę jest dobre, ale kostki, nie piasku. Deska przydaje się do ściągnięcia planu po rurkach ułożonych w piachu lub betonie. Pozdrawiam.