albucz1 09.06.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Ostatnio czytałem o pożarze mieszkania w trakcie wykończenia, kiedy robotnicy palili przy pyle drzewnym. Byli zatrudnieni bez umowy, więc nie ma mowy o odszkodowaniu, a mieszkania/domu w budowie nie można ubezpieczyć. Zwykła czujka dymu działa tylko dźwiękowo, a co kiedy nie ma mnie na miejscu. Czy są jakieś systemy do zdalnego powiadamiania o pożarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 09.06.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Czujka dymu/ognia + centrala alarmowa z powiadomieniem gsm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolecki 10.06.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Alternatywą jest autonomiczny czujnik z możliwością wysyłania smsów - instalujesz łatwo, gdzie chcesz i kiedy chcesz. Do czasu założenia instalacji alarmowej (o ile wybierzesz taką z czujnikami dymu i centralą z wysyłką sms) możesz mieć w domu, a potem wrzucasz do garażu, domku na działce czy gdziekolwiek. Jak nie chcesz dopłacać do dużej instalacji z czujnikami dymu to zostawiasz w domu. Poszukaj urządzenia o nazwie Firetext. Jak coś chcesz wiedzieć więcej to pytaj tutaj, pytania zadam znajomemu który to ma i odpiszę tutaj. On ma czujnik obok instalacji alarmowej z czujnikami PIR i tymi na oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albucz1 10.06.2013 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Alternatywą jest autonomiczny czujnik z możliwością wysyłania smsów - instalujesz łatwo, gdzie chcesz i kiedy chcesz. Do czasu założenia instalacji alarmowej (o ile wybierzesz taką z czujnikami dymu i centralą z wysyłką sms) możesz mieć w domu, a potem wrzucasz do garażu, domku na działce czy gdziekolwiek. Jak nie chcesz dopłacać do dużej instalacji z czujnikami dymu to zostawiasz w domu. Poszukaj urządzenia o nazwie Firetext. Jak coś chcesz wiedzieć więcej to pytaj tutaj, pytania zadam znajomemu który to ma i odpiszę tutaj. On ma czujnik obok instalacji alarmowej z czujnikami PIR i tymi na oknach. No brzmi to ciekawie. A jak kosztowo ma się do czujnika + centralki? Ktoś z tego korzystał z tego czujnika z smsami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 10.06.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 No brzmi to ciekawie. A jak kosztowo ma się do czujnika + centralki? Ktoś z tego korzystał z tego czujnika z smsami? Nie musi to być alternatywa tj albo czujnik z wbudowanymi SMSami albo centralka. Można zakupic podzespoły - głównie karta GPRS (nie trzeba kupować centralki na tym etapie). Montuje się to na wstępnym etapie budowy. Będzie wykrywać pożar i powiadamiać np SMSem. Zresztą nie musi to być tylko powiadamianie o pożarze. Następnie - jak budowa dojdzie do odpowiedniego etapu - zakupić centralkę alarmową i wykorzystać to co się wcześniej nabyło. Dobre tymczasowe rozwiązanie dla osób chcących rozłożyć w czasie koszty alarmu lub bojących się wpływu procesu budowlanego na podzepoły elektroniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 20.06.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 eee... http://www.pzu.pl/produkty/ubezpieczenie-od-ryzyka-montazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 16.07.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 ciekawe ile pzu życzy sobie za takie ubezpieczenie, bo jak znam tę firmę to pewnie sporo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podkładek 13.12.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że najlepiej to zadzwonić do jakieś firmy, powiedzieć o co chodzi. Potem zadzwonić do drugiej i zapytać o to samo, ewentualnie możesz zweryfikować to co Ci powiedzieli w tej pierwszej firmie. Ja tak robię zawsze, na forach można nie zawsze dobre porady dostać. Tu jakaś http://www.bobson.waw.pl/kontakt.html i taka jakaś do porównania http://www.imtech.pl/kontakt.html. Dzwoń i sprawdzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 25.12.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ostatnio czytałem o pożarze mieszkania w trakcie wykończenia, kiedy robotnicy palili przy pyle drzewnym. Byli zatrudnieni bez umowy, więc nie ma mowy o odszkodowaniu, a mieszkania/domu w budowie nie można ubezpieczyć. Zwykła czujka dymu działa tylko dźwiękowo, a co kiedy nie ma mnie na miejscu. Czy są jakieś systemy do zdalnego powiadamiania o pożarze? Dlaczego nie można ubezpieczyć domu w budowie-to bardzo popularne ubezpieczenie. Problemem jest tylko objęcie ochroną ryzyko kradzieży i rozboju, niewiele firm ubezp decyduje się na wystawienie takiego poszerzenia. http://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/v043.gifMoże coś zaniedbałam albo pomieszałam, ale mam w systemie alarmowym czujkę dymu /na poddaszu/. Moim obowiązkiem jest dbanie o jej czystość aby nie dawała fałszywego sygnału. Jak działa, jak powiadamia agencję ochrony i mnie-na szczęście nie znam, nie było takiej potrzeby... Spokojnych Świąt http://www.cosgan.de/images/midi/xmas/a216.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts