Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Laickie pytania fundamentowe.

Bazyl3

Recommended Posts

Folia kubełkowa ma za zadanie nie wpuścić wody zewnętrznej a ewentualną wodę z wewnątrz - wypuścić - coś tak jak w dachu - pod hydroizolacją jest wentylacja. Folia kubełkowa.jpg

Folia kubełkowa na zewnątrz - to folia drenażowa z geowłókniną - daje ją się wyjątkowo, gdy wokół domu jest drenaż, a grunt jest bardzo słabo przepuszczalny ( np. glina) .

Podana przez Pana instrukcja jest źle przetłumaczona i wypacza całą ideę suchego muru i fundamentu. Styropian w tym miejscu nie ma najmniejszego zastosowania - bo izolacja termiczna ma sens przed odbiornikiem ciepła nie za. A zalepikowany fundament wody z wewnątrz nie wypuści. Poza instrukcją. która jest dokładana do rolki podałem europejską aprobatę techniczną - jeżeli styropian ma izolować termicznie fundament - to jest dookoła ( i pod ławą) - jeżeli tylko wspomóc wentylację fundamentu może być tylko ZA SZCZELINĄ WENTYLACYJNĄ.

Folia drenażowa z włókniną jest na zewnątrz - pisałem o tym .

Ma Pan jakieś pytania do zastosowań membran... Sprowadzałem je do kraju w latach 90-96 .

Przecież ma Pan aprobatę techniczną - Lepik tylko na dole potem wentylacja i membrana a styropian:

Jak do wspomożenia wentylacji - to na zewnątrz fundament.jpg

Jak do izolacji termicznej - to dookoła - jak w aprobacie technicznej.

Zupełnie pozbawione jest jakiegokolwiek sensu - lepik styropian od zewnątrz i membrana bez geowłókniny - to jakieś nieporozumienie - w jakim celu maja być zamienione warstwy???

• 3 weeks później...
Jaka izolacja pionowa ściany fundamentowej? Chodzi mi o mazidło. Czy grunt z dysperbitu i 2 x jego warstwa bez rozcieńczania, czy coś innego? Styrodur na placki z jakiegoś bitumika czy na klej. Pod pierwszą warstwę pustaka wystarczy PCV 2mm?

Bazylu, tak całkiem offtopic. Czy przypadkiem nie jesteś pracownikiem/emerytem

jakiejś służby typu NKWD, SB, FSB, CBA, WSI itp ?

Przynajmniej tak można wywnioskować z stylu zadanych pytań...

Bazylu, tak całkiem offtopic. Czy przypadkiem nie jesteś pracownikiem/emerytem

jakiejś służby typu NKWD, SB, FSB, CBA, WSI itp ?

Przynajmniej tak można wywnioskować z stylu zadanych pytań...

Tak, jestem zmartwychwstałym Dzierżyńskim, który chce wybudować sobie daczę. Dzięki za pomoc, już nie będę Cię męczył swoją obecnością i niestylowo zadawanymi pytaniami.

PS. "Ze stylu", a nie "z stylu", jeśli już o stylu mowa.