forgetit 28.06.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jeżeli Ma Pan jakieś pytania dotyczące działania styropianu (po co on jest ), czy dlaczego jest wentylacja pod hydroizolacją ( jak w dachu) to chętnie wyjaśnię. Szukam i nie widzę w Icopalu styropianu na folii kubełkowej. http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.06.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Folia kubełkowa ma za zadanie nie wpuścić wody zewnętrznej a ewentualną wodę z wewnątrz - wypuścić - coś tak jak w dachu - pod hydroizolacją jest wentylacja. Folia kubełkowa na zewnątrz - to folia drenażowa z geowłókniną - daje ją się wyjątkowo, gdy wokół domu jest drenaż, a grunt jest bardzo słabo przepuszczalny ( np. glina) . Podana przez Pana instrukcja jest źle przetłumaczona i wypacza całą ideę suchego muru i fundamentu. Styropian w tym miejscu nie ma najmniejszego zastosowania - bo izolacja termiczna ma sens przed odbiornikiem ciepła nie za. A zalepikowany fundament wody z wewnątrz nie wypuści. Poza instrukcją. która jest dokładana do rolki podałem europejską aprobatę techniczną - jeżeli styropian ma izolować termicznie fundament - to jest dookoła ( i pod ławą) - jeżeli tylko wspomóc wentylację fundamentu może być tylko ZA SZCZELINĄ WENTYLACYJNĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 28.06.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Tu też jest źle przetłumaczone?http://www.doerken.pl/bvf-pl/service/verlegeanleitungen/mauer/vh_geo_drain_drain_pluss.pdfhttp://www.tytan.pl/pl/rozwiazania-i-systemy/system-hydroizolacji-fundamnetu-z-dociepleniem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.06.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Folia drenażowa z włókniną jest na zewnątrz - pisałem o tym . Ma Pan jakieś pytania do zastosowań membran... Sprowadzałem je do kraju w latach 90-96 . Przecież ma Pan aprobatę techniczną - Lepik tylko na dole potem wentylacja i membrana a styropian: Jak do wspomożenia wentylacji - to na zewnątrz Jak do izolacji termicznej - to dookoła - jak w aprobacie technicznej. Zupełnie pozbawione jest jakiegokolwiek sensu - lepik styropian od zewnątrz i membrana bez geowłókniny - to jakieś nieporozumienie - w jakim celu maja być zamienione warstwy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 19.07.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Jaka izolacja pionowa ściany fundamentowej? Chodzi mi o mazidło. Czy grunt z dysperbitu i 2 x jego warstwa bez rozcieńczania, czy coś innego? Styrodur na placki z jakiegoś bitumika czy na klej. Pod pierwszą warstwę pustaka wystarczy PCV 2mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.07.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Jaka izolacja pionowa ściany fundamentowej? Chodzi mi o mazidło. Czy grunt z dysperbitu i 2 x jego warstwa bez rozcieńczania, czy coś innego? Styrodur na placki z jakiegoś bitumika czy na klej. Pod pierwszą warstwę pustaka wystarczy PCV 2mm? Bazylu, tak całkiem offtopic. Czy przypadkiem nie jesteś pracownikiem/emerytem jakiejś służby typu NKWD, SB, FSB, CBA, WSI itp ? Przynajmniej tak można wywnioskować z stylu zadanych pytań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 21.07.2013 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Bazylu, tak całkiem offtopic. Czy przypadkiem nie jesteś pracownikiem/emerytem jakiejś służby typu NKWD, SB, FSB, CBA, WSI itp ? Przynajmniej tak można wywnioskować z stylu zadanych pytań... Tak, jestem zmartwychwstałym Dzierżyńskim, który chce wybudować sobie daczę. Dzięki za pomoc, już nie będę Cię męczył swoją obecnością i niestylowo zadawanymi pytaniami. PS. "Ze stylu", a nie "z stylu", jeśli już o stylu mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts