Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien i rolety zewnętrzne

Recommended Posts

Do drzwi tarasowych musiałem wykuć nadproże bo skrzynka będzie miała 18 a styropianu 20cm, nie mógłbym zastosować dystansów bo by się nie zmieściło :) ogólnie nie polecam kucie nadproży ze wstawionymi oknami z ciepłym montażem ;p DSC_1468.jpg szkoda taśm i osłabia się mocowanie okna.

Mam pytanie czy można zastosować dwa dystanse? jeden na drugi, żeby mieć 4 cm styropianu, a nie 2 cm.

Jaki styropian polecacie? jest coś lepszego od XPSa?

Dystans do rolety kosztuje 25 zł za mb. to koszt na okno 150*150 dając podwójny dystans będzie sięgał 150 złotych. Nie lepiej dać twardy styropian 4cm pod prowadnice, a potem ten styropian między oknem a prowadnica zaciągnąć klejem i położyć strukturę? Myślę, że taka wersja będzie na pewno cieplejsza i tańsza. Są jakieś przeciwwskazania tego rozwiązania?

Witam,

Ściany mam z silikatów, okna drewniane zamontowane 3 cm poza lico muru.

Planuje obkleić okna paskami styroduru o grubości 3 cm, a następnie do styroduru przykręcić prowadnice rolet.

Czy można prowadnice przykręcić w małej odległości od ramy okna, tak aby prowadnica nie zakrywała ramy okna ? Czy takie rozwiązanie jest Ok ?

Aby ukryć skrzynki w warstwie ocieplenia będę ocieplał ściany styropianem o grubości 20 cm, a tam gdzie skrzynki są większe ( okna balkonowe ) grubość styropianu 25 cm.

Prowadnice możesz bez problemu zamontować "obok" okna tylko musisz brać pod uwagę, że je zasłaniasz tylko ok 1 cm ociepleniem przez co mur pod prowadnica i na krawędzi otworu okiennego będzie słabo ocieplony. Estetycznie tez może to słabo wyglądać.

To mam problem albo słabo wytłumaczyłem. Planuje umieszczenie prowadnicy tuż obok okna (prawie styk ) ze względów estetycznych, aby cała rama okna drewnianego była odsłonięta. Pod prowadnicami 3 cm syroduru , a następnie kiedy prowadnice zostaną przykręcone będą przykryte styropianem z ocieplenia ściany ( przekrój patrząc od ściany - 24 cm silikat, 3 cm styrodour, prowadnica, styropian z ocieplenia ściany ). Największy problem będą mieli panowie od ocieplenia, gdyż będą mieli dużo zabawy aby dobrze wykroić styropian który będzie zakrywał prowadnice.

• 2 months później...
Witam, boli mnie głowa od jednego dużego błędu który popełniłem. Mam już pobudowany domek, okna są wstawione i zamówiłem już rolety podtynkowe RZ, tylko że nie zostawiłem miejsca na styropian między roletą a ścianą ;/ Boję się, że będzie przemarzać rysunek pod spodem przedstawia moją sytuację.

Jak mogę docieplić nadproże, od środka chyba mało mi pomoże.

[ATTACH=CONFIG]281538[/ATTACH]

Jak wcześniej pisałem: Jak wykonać ciepły montaż rolet zewnętrznych podtynkowych RZ, jeśli nadproże nie jest do tego przystosowane?

Trochę pokombinowałem i 4cm styroduru zastosowałem (dobre i to), w 20 cm styropianu wszystko schowałem.

DSC_1494.jpg

DSC_1504.jpgDSC_0025.jpgDSC_0026.jpg

Panowie od elewacji krzywili się, że klej nie trzyma się styroduru więc do zamaskowania między oknem, a roletą zastosowałem arkusz blachy pod kolor (złoty dąb) i dekarze ładnie mi dopasowali.

• 2 months później...

Witam,

jestem obecnie na etapie zakupu okien i zastanawiam się nad roletami. Dodam że nie zostawiłam w belkach nad oknami miejsca na roletę. Zaproponowano mi abym zmniejszyła okna o wielkość rolet i wmontowała takie nadstawne montowane razem z oknem. Ale czy prze to nie będzie mi uciekać ciepło? Inną opcją jest zamontowanie rolety na belce nad oknem, wtedy nie zakryje jej elewacją lub zamontowanie we wnęce okiennej na oknie, wtedy znowu jak będę otwierać okno to od środka będę widzieć roletę. Czy możecie mi doradzić które rozwiązanie jest najlepsze? chodzi o to aby było ciepło i nie było tak zwanego "mostka termicznego" cokolwiek to znaczy.

• 6 years później...
Witam,

jestem obecnie na etapie zakupu okien i zastanawiam się nad roletami. Dodam że nie zostawiłam w belkach nad oknami miejsca na roletę. Zaproponowano mi abym zmniejszyła okna o wielkość rolet i wmontowała takie nadstawne montowane razem z oknem. Ale czy prze to nie będzie mi uciekać ciepło? Inną opcją jest zamontowanie rolety na belce nad oknem, wtedy nie zakryje jej elewacją lub zamontowanie we wnęce okiennej na oknie, wtedy znowu jak będę otwierać okno to od środka będę widzieć roletę. Czy możecie mi doradzić które rozwiązanie jest najlepsze? chodzi o to aby było ciepło i nie było tak zwanego "mostka termicznego" cokolwiek to znaczy.

jak to wyszło?

udało się zmieścić w ociepleniu?

Od razu na starcie napisze ze jestem totalnym laikiem i proszę o wyrozumiałość. Nie mam cofniętych nadproży,okna równe z murem. Chodzi o montaż podtynkowych rolet. Sprzedawca rolet stwierdził ze trzeba kupić dodatkowe listwy dystansowe do montażu. Na elewacje ma przychodzić 20 cm styropianu, jak zamontować rolete żeby były jak najmniejsze straty ciepła , czy ta folia alutherm załatwi sprawę ? Chciałabym skrzynki ukryć w elewacji. Czy ktoś ma zdjęcia jak wyglada montaż z listwami dystansowymi ?