Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras czy robić hydro-izolacje

Recommended Posts

Witam taj jak w temacie zastanawiam się czy w moim przypadku hydro izolacja tarasu ma sens a mianowicie czy aby izolowanie go nie doprowadzi do gorszego rezultatu. Oto kilka danych

- Taras ma powierzchnie 16m2

- pod taras wrzucony był gruz z budowy itp. wszystko zagęszczone

-Obrzeże i góra lana z gruchy

- jest na wysokości około 150cm nad ziemią po obwodzie wyłożony cegłą klinkierową

- stoi na oddzielnym fundamencie niż dom i nie styka się z domem (oddzielony styropianem)

Dlatego zastanawiam się nad zasadnością hydro-izolacja w tym przypadku bo czy nie lepiej jak woda która się dostanie pod płytkę wsiąknie niżej niż zostać pod płytką. Może ktoś robił coś takiego i coś doradzi co by zmienić czy może zostawił tak jak było.

Nie rozumiem jak taras może być na wysokości 150 cm..

Co jest pod spodem ?

Jeśli pomieszczenie ogrzewane to koniecznie hydroizolacja i dodatkowo obowiązkowo izolacja paroszczelna

nie bardzo wiem o co pytasz ale napisze jeszcze raz

taras jest na oddzielnym fundamencie pod nim jest ziemia gruz itp.

Hydroizolacja koniecznie.

Jak woda "wsiąknie" w beton pod płytkami, to po dwóch latach nie będziesz miał już tarasu. Policz co taniej: taras co dwa lata, czy hydroizolacja (ale porządna). No i spadek powierzchni konieczny.

Właśnie nie chodzi mi do końca o koszt tylko o zasadność bo nigdzie nie mam żadnych informacji a nie chciałbym przedobrzyć

bo właśnie dręczy mnie to czy lepiej jak woda wejdzie w płytki i zatrzyma się na hydroizolacji (nie bardzo będzie miała jak wyjść) czy tez jak już się dostanie pod płytki to przeleci w dół na beton i w gruz.

nie bardzo wiem o co pytasz ale napisze jeszcze raz

taras jest na oddzielnym fundamencie pod nim jest ziemia gruz itp.

Nie bardzo mogę zrozumieć jak masz taras na wysokości 150 cm.

Co jest pod spodem ? Gruz na wysokość 1,5 m ?

Co do tematu:

Na betonie/wylewce,jastrychu formujesz spadek, zaleca się ok 1,5 do 2 %.

Jeśli woda wsiąknie przez płytki(a raczej przez fugę) to po warstwie hydroizolacji spłynie do krawędzi tarasu.

Dobra hydroizolacja za .. nie puści wody w głąb

Jeżeli nie zrobisz, to najpierw odkleją Ci się płytki. Następnie posadzka cementowa zacznie kruszyć się i powstaną dziury, zagłębienia i pęknięcia. Następnie posadzka zniszczeje całkowicie i nie da się jej użytkować (będzie nierówna, pyląca). Więc jeżeli taras miałby być zadaszony i nie szkoda by było okładziny tarasu, to można bez hydroizolacji. Ale w każdym normalnym kraju nikt się nie kombinuje i hydroizolację kładzie. Im droższa hydroizolacja, tym większa oszczędność. Paradoksalne, a prawdziwe. Chociaż piszę to jako inwestor, a nie inżynier, czy PR-owiec.

Pozdrawiam.