Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie zewnętrzne - wełna?

Recommended Posts

Wełna -droższa, cichsza, niepalna i gwarantuje swobodną dyfuzję pary wodnej, trzeba stosować droższe kleje. Styropian- popularny, ławy w montażu, bezproblemowy.

Ja wybrałem wełnę, bo jeśli przy grubszym ociepleniu, ponad 20cm z pary wodnej, która penetruje przegrodę, przy punkcie rosy, wytrąci się woda, z wełny może w lato swobodnie odparować, a w styropianie woda w stanie ciekłym zamknięta w kulkach już się nie ruszy tylko co zimę odkłada/dokłada. Może się mylę i też z ciekawością wysłucham opinanii.

Przy grubym ociepleniu( u mnie 26 cm) izolacyjność ściany jest pomijalna/obojętna ja mam ceramikę, ale nie liczę na nią jako jakiegokolwiek izolator, strop i nadproża oraz fugi rozwalają izolacyjność ściany. Grubość ocieplenia zależy od zapotrzebowania energetycznego budynku, nie należy patrzeć na innych tylko przeliczyć.

Jak w temacie - mam dylemat, wełna czy styropian. Budowałam z keramzytobetonu, nie chciałabym zaklejać styro, ale może to bez znaczenia? Koszty są wyższe...myślę. ..... Jakie macie doświadczenia? warto pchać się w wełnę?

hmm. dwie szkoły.

ja mam styropian - bo patrzyłem na koszty. 15 cm. Po pierwszej zimie powiem jak jest :)

osoby mające wełnę chwalą wełnę.

Moim zdaniem trzeba mieć bardzo dobra ekipę do położenia elewacji zewnętrznej - bez względu czy to styropian czy wełna.

Można mieć bardzo dobry materiał i źle położony zrobi więcej szkody niż pożytku.

Są firmy specjalizujące się zarówno w wełnie i styropianie. Dobry wykonawca doradzi najbardziej ekonomiczną wersję dla inwestora.

Są firmy specjalizujące się zarówno w wełnie i styropianie. Dobry wykonawca doradzi najbardziej ekonomiczną wersję dla inwestora.

Nie wiem gdzie mozna spotkac firmę wykonawczą która zrobi obliczenia ozc aby dobrac najbardziej optymalny wariant ocieplania budynku tzn. rodzaj, grubosc i lambdę materiału izolacyjnego. Uwazam ze taka firma moze doradzic szczególy czysto techniczne tzn sposób montażu, rodzaj, kleju tynku itp.

Nie wiem gdzie mozna spotkac firmę wykonawczą która zrobi obliczenia ozc aby dobrac najbardziej optymalny wariant ocieplania budynku.....

Jak chałupka stoi w stanie surowym i wyszło to co wyszło, zaczynamy od grubości ocieplenia na poddaszu, przeglądamy czy działowe i szczytowe nie robią mostków itd. jak już wyjdzie ile inwestor POZWOLI(wysokość i majętność portfela) napchać ocieplenia na poddasze, to na ściany przy standardowym domku (po połowie powierzchnia ścian i poddasza) sugerujemy o 20-30% gorszy opór na ściany, jak domek ma dużo ścian i ciepło osadzone otwory, można szaleć na maxa na ścianach.

Jak chałupka stoi w stanie surowym i wyszło to co wyszło, zaczynamy od grubości ocieplenia na poddaszu, przeglądamy czy działowe i szczytowe nie robią mostków itd. jak już wyjdzie ile inwestor POZWOLI(wysokość i majętność portfela) napchać ocieplenia na poddasze, to na ściany przy standardowym domku (po połowie powierzchnia ścian i poddasza) sugerujemy o 20-30% gorszy opór na ściany, jak domek ma dużo ścian i ciepło osadzone otwory, można szaleć na maxa na ścianach.

Wszystko dobrze ale jak bez obliczeń mozna stwierdzic ze dołozenie w tej czy innej przegrodzie izolacji da lepszy efekt, będzie miało odzwierciedlenie w kosztach ogrzewania, tak na oko ? Jezeli tak to jaka jest wiarygodnośc efektów takich zmian.

To tak jakby budynek był budowany bez projektu przez murarza który na bieżący ustala co bedzie lepszym rozwiazaniem konstrukcyjnym po czym natychmiast wciela to w czyn

Edytowane przez asolt

Na oko...chmm...doświadczenie, jeśli widzę dużo błędów i do tego wentylację grawitacyjną na trzech wielkich kominach, to jaki jest sens marnować długopis, inwestorzy świadomi nie popełniają podstawowych błędów- inaczej jest wykonany stan surowy- tam jest konkretne zlecenie na założonych wcześniej parametrach, a nie pytania ile dołożyć żeby było cieplej, a dołożyć nieraz się nie da, bo pewne elementy i projekt nie pozwalają.

Na oko...chmm...doświadczenie, jeśli widzę dużo błędów i do tego wentylację grawitacyjną na trzech wielkich kominach, to jaki jest sens marnować długopis, inwestorzy świadomi nie popełniają podstawowych błędów- inaczej jest wykonany stan surowy- tam jest konkretne zlecenie na założonych wcześniej parametrach, a nie pytania ile dołożyć żeby było cieplej, a dołożyć nieraz się nie da, bo pewne elementy i projekt nie pozwalają.

Bez obliczen obywa sie jedynie Tomasz Brzęczkowski, który twierdzi ze obliczenia są do niczego nie potrzebne, ale jak widze znajduje nasladowców.

I w przypadku wg i trzech kominów warto "zmarnowac długopis" zawsze lub prawie zawsze jest jakies pole do manewru i zawsze mozna cos poprawic.

Ale "chmm...doswiadczenie" nie powie nam jakie będą efekty ekonomiczne tych zmian.

Co do budynków w stanie surowym gdzie ocieplenie trzeba wykonac wg wczesniej załozonych parametrów to po co pisać ze firma wykonawcza doradzi co zrobic aby to ocieplenia dało jak najlepsze efekty. Firma ma zrobic zgodnie z projektem a jezeli chce ulepszać to niech przedstawi inwestorowi bilans zysków proponowanych zmian.

Na podstawie tylko doswiadczenia a nie obliczen takiego bilansu zrobic się nie da.

asolt

w tej kwestii zgodzę się z Artur-69

Jeśli ktoś zajmuje się czymś zawodowo - to ma wprawę/doświadczenie i wie ile wełny lub styropianu zapewni komfort cieplny....

Zapewnic komfort cieplny to jedno, a zmniejszenie kosztów ogrzewania to drugie, niekoniecznie w parze z tym pierwszym.

Co do zajmowania się zawodowo to tez sie tym zajmuję, ale nie wykonawstwem. Od zawodowców (montazystów) słyszałem takie teksty jak:

" po co wiecej niz 12-15 cm, styropian i tak przemarza do 10 cm) na szczeście ich jest coraz mniej. Czasami marudzą po co tyle, a dlaczego tak a nie inaczej, itd. Uczulam na to inwestorów aby nie poddawali sie presji wykonawców i wymagali dokładnego wykonania zgodnie z audytem i projektem

Edytowane przez asolt

...... Uczulam na to inwestorów aby nie poddawali sie presji wykonawców i wymagali dokładnego wykonania zgodnie z audytem i projektem

AMEN!!!!!

Ale co zrobić jak w projekcie niewiele 12-to centrowej elewacji, okna nic specjalnego, wentylacja grawitacyjna, wielkie poddasze max 20-22 wejdzie kupione po tańości, do tego pocięte do mrozu ściankami poddasz z dziurawki , a właściciel chce 20grafitu-bo ma w dobrej cenie - odezwać się i przeliczać/przestrzegać/pokazać błędy i niedoróbki czy kłaść tłusto i kroić kasę na droższym/grubszym ociepleniu.

Nie wiem gdzie mozna spotkac firmę wykonawczą która zrobi obliczenia ozc aby dobrac najbardziej optymalny wariant ocieplania budynku tzn. rodzaj, grubosc i lambdę materiału izolacyjnego. Uwazam ze taka firma moze doradzic szczególy czysto techniczne tzn sposób montażu, rodzaj, kleju tynku itp.

Ja takie cos robie, tyle ze wtedy pracuje caly zespol... no i nie kosztuje taka elewacja 40zl/m2 poza tym wtedy opracowuje sie okna odpowiednie, wsyztskie termoizolacje...