Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za projekt przyłacza gazu????

mania76

Recommended Posts

• 1 month później...

W najnowszym numerze Muratora jest artykuł dotyczacy podłaczania i budowy sieci gazowych. Obok przedstawionej drogi formalnej krok po kroku, autorzy artykułu podali tez realcje cenowe. I tak:

wykonanie projektu przyłacza dla domu jednorodzinnego - 900 1200 zł

opłaty za uzgodnienia w ZUD inne dokumenty, pozwolenia, umowy 1000 zł

cena ułozenia 1 m rur gazwych w otwartym wykopie z nieutwardzona nawierzchnią ( w tym obsługa geodezyjna) ok 40 zł bez utrudnień (np. przejście pod droga asfaltową

opłata za skrzynke gazową na licznik i ew. urządzenia redukcyjne - ok 400 zł

I co Wy na to?

Interesuje mnie zwłaszcza część projektowa, bo w 6 -ciu z sąsiadami będziemy budowac gazociąg i przyłącza, a na etapie planów aprojektant krzyknąl 1000 zł od głowy za cześć wspólna projektu i 500 zł od każdego za projekt instalacji po danej działce (w tym ZUD etc.).

Wykonawca zaś krzyknąl 11850 zł za ok 180-190 metrów gazociągu wraz z przyłączami. To moim zdaniem zdecydowanie za wiele. Ale może sie mylę?

• 2 weeks później...
U mnie sytuacja wygląda tak.Gość chce 3 tys od gazu i 3 tyś od wodociągu.Od głownej nitki w ulicy woda projekty +cały staff dokumentów +wykonanie do domu.A gaz od głownej nitki projekt +staff dokumentacyjny +wykonanie ale do ogrodzenia.A od ogrodzenia do domu za kolejny projekt chce chyba 900 pln +wykonanie jeszcze nie wiem ile :cry: Co o tym sądzicie.Czy on chce mnie naciągnąć?

• 1 month później...
ja płaciłem 600 PLN. Projekt wykonał zięć szefa miejscowej gazowni.

Odbiór bez problemu, nikt nic nie widział i nie słyszał...Nawet szafka na licznik nie miała atestu. Pozdrawiam !

Na warunki czekałem z tydzień, normalnie czeka się z miesiąc

A SKĄD JESTEŚ?