maja07 10.06.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witam, Przymierzam się do remontu piętra i chcę wyburzyć ściankę działową na piętrze gr. 12 cm , tylko nie wiem czy nie wpłynie to na zachowanie się stropu ? Ścianka ta niby jest ścianką działową jednak na strychu widać że w miejscu w którym biegnie ścianka nie ma tzw. belki stalowej . Chcę wyburzyć ją ponieważ chcę uzyskać duży pokój o wymiarach 9,3 x 4.27m, dodatkowo planuję wykonać podciąg ( belkę stalową) w ścianie nośnej o szerokości 2,5m, aby uzyskać szerokie wejście do tego pokoju. Niepokoi mnie jednak fakt, że ścianka działowa którą w całości chcę wyburzyć została uznana za belkę stalową i może pełnić funkcję ściany nośnej. Z drugiej strony, powyżej piętra jest już tylko strych, więc nie ma tam żadnych dodatkowych obciążeń poza ciężarem własnym stropu. Strop Kleina prawdopodobnie typu półciężkiego, rozstaw belek w przedziale 70-108 cm, dom z 1990 roku, belki dwuteowe stropu są równoległe do ścianki, którą chciałabym wyburzyć. I tu właśnie moje pytanie - co myślicie o tej sytuacji ... ? Poniżej zamieszczam rysunki stanu obecnego i zmian które chcę wprowadzić: Pozdrawiam maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja07 13.06.2013 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 I co tak cichutko tutaj ...... Bardzo proszę o jakieś odpowiedzi, z tego co widać to dużo osób na forum remontuje stare domy i tego typu stropy, jednak mało kto o tym pisze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.06.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jasne, że cichutko, bo przy takich przebudowach musisz mieć projekt konstruktora. Pytaj się kontruktora, a nie nas!!!! Nikt z forum nie wezmie odpowiedzialności za wyburzenie sciany w Twoim domu. Coś się zwali, a Ty powiesz inspektorowi nadzoru budowlanego, że na forum Muratora jakiś człowiek ci napisał, że możesz wyburzać?!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja07 15.06.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 W takim razie pytanie kieruję do osób posiadających konkretną i praktyczną wiedzę w tym temacie .... Wiadomo, że jeśli ścianka została wybudowana przed wykonaniem stropu i wchodzi w jego grubość (czego nie jestem w stanie określić) , a nie ma zbrojenia poprzecznego to po jej wyburzeniu , wypełnienie między belkami może się zawalić, stąd wypadałoby zastąpić ją wtedy podciągiem (belką stalową). Jak wizualnie określić czy rzeczywiście ściana ta "wchodzi" w konstrukcję stropu?Jakieś propozycje ..... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts