Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o ocenę poprawnści wykonania dachu

scruffty

Recommended Posts

Prosiłbym osoby z doświadczeniem o rzut okiem na wykonanie mojego dachu. Dach jeszcze nie skończony, ale już jedna połać prawie gotowa. Wizualnie z tego co mi "przeszkadza" to pas nadrynnowy wydaje mi się mocno rzucać w oczy (w innych domach pas jest jakby mniej widoczny).

http://postimg.org/gallery/289g5nig/

Wszelkie uwagi mile widziane.

No niestety mam podobnie wyprowadzone tyle, że na zakończenie folia obcięta i nie wystaje poza obróbkę na swiatło dzienne.Rozmawiałam o tym z dekarzem i stwierdził, że mozna na różne sposoby i że ja się nie znam a on jest fachowcem. Mam dwa pytania w związku z tym. Czym realnie takie rozwiązanie grozi, konkretnie poproszę? I drugie do czego można się odnieść żeby udowodnić swoją rację, są jakieś przepisy na temat wykończenia okapu, zasady, może jakaś zawodowa strona internetowa? Bo nie wiem jak mam udowodnić że to błąd, skoro dekarz udaje że nie wie o co mi chodzi i twierdzi że on robi tak

Właśnie też mi się te wykonanie nie podoba, będę dziś rozmawiał z dekarzami, nie bardzo wiem co mogą na tym etapie zrobić, aby obniżyć pierwszy rząd dachówki, chyba tylko rozebrać pas i ze 3 rzędy i (dalej są już okna) i zmniejszyć zakłady. Coś czuję, że będzie to ciężka przeprawa.

• 2 weeks później...
Zaraz, zaraz żadna kieszeń się nie zrobi bo papa schodzi z deskowania do rynny i stąd ta rynna tak nisko a pas nadrynnowy taki szeroki. Generalnie wszystko OK. Natomiast mam następujące uwagi: dach trochę źle rozmierzony bo jak widać na zdjęciach (może źle widzę) dachówki szczytowe zamontowane "na styk" mogą pękać. Dolne zakończenie blach szczytowych trochę nie dopracowane. W tej chwili z okapem nic nie da się zrobić bez totalnej demolki. Pozdrawiam.

Co jest powyginane? Rąbek stojący przechodzi w w leżący. Jest to fabrycznie wykonane. To samo masz na górze. Ile razy można pisać, że to jest dobrze obrobione okno? Jak nie wiesz to zapoznaj się z instrukcją montażu. Pozdrawiam.

Generalnie jest ok. Co do okapu, zamiast wyprowadzenia papy w rynnę można stosować okapnik z blachy( pytanie czy klient za to dodatkowo zapłaci. Co do wysokości pasa nadrynnowego, zasada jest taka im wyższa konstrukcja pod pokrycie tym wyższy pas nadrynnowy, widać u ciebie wysoką kontrłatę efekt prostowania więźby? Niestety nie przesłałeś zdjęć komina wydaje mi się iż jest z obróbką coś nie tak, lecz dokładnie tego nie widać. Mogli by bardziej się postarać z zakończeniem pasa nadrynnowego i wiatrówki przy denku rynny, ale widziałem gorsze rozwiązania

Johana nie wiem skąd jesteś ale powinnaś mieć w okolicy stowarzyszenie dekarzy udaj się tam a na pewno otrzymasz pomoc i fachową opinię z żaden dekarz nie będzie polemizował, u nas koszt biegłego to ok 400- 500 zł, i będziesz miała dokument który w ostateczności w sądach jest bezcenną kartą atutową.