Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły kondensacyjne vs. Kotły konwencjonalne

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kondensacyjne umożliwiają skroplenie pary wodnej ze spalin, przez co ich sprawność przekracza 100%.

Dzieje się tak tylko dlatego, że ktoś kiedyś definiując sprawność uznał, że 100% właśnie jest wtedy, gdy spaliny schłodzimy, ale pary wodnej nie skroplimy. Więc kotły tradycyjne nigdy nie sięgną tych 100%, a kondensacyjne ją z łatwością przekraczają.

Prawdopodobnie lepiej zainwestować w kondensacyjny, zwłaszcza przy ogrzewaniu podłogowym, przy którym może on rozwinąć skrzydła. Bo do zaistnienia kondensacji potrzebuje on zimnego czynnika grzewczego -- a więc woli ogrzewanie podłogowe.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Poczytaj sobie o piecach kondensacyjnych marki Buderus. Ta firma ma bardzo dobra opinię a pro po produktów.

Piece są w piekarni .A każda firma pisze o swoich produktach same superlatywy .

A BUDERUS ma oczywiście fajne kociołki .

Ale fajnych jest wiele firm.Ważne jak działa serwis w danym rejonie.

Według mnie liczy się też doświadczenie producenta w produkcji wspomnianych kotłów kondensacyjnych. Skoro Buderus na rynku jest już długo to wolę zakupić u nich piec, bo mam gwarancję jakości i w razie problemów serwis. A jeżeli zakupię kocioł w firmie istniejącej rok czy dwa to biorę kota w worku. Edytowane przez marex80

W tym właśnie problem wszystkie ogólnie szanowane firmy są na rynku od dziesięcioleci.

Nie lepiej rozpatrywać konkretny typ kotła.

Tak jak z autami każda firma ma jakiś kultowy model i niezłe wtopy.

Też stoję przed wyborem ale łatwo nie jest

Potrzebuję kondensat wiszący ca 24kW do tego jakiś 160L zasobnik

i faworytów brak

Pozdrawiam

Daleki jestem od polecania czegokolwiek z kategorii kotłów, zbyt mało jeszcze mam na ten temat informacji.

Jedynie co mogę napisać to przy ogrzewaniu tradycyjnym (grzejniki), a o takim pisałeś kondensat może nie być uzasadniony ekonomicznie. Przy wysokiej temperaturze grzania jego sprawność może mocno spaść.

Wybierz sobie ze 2-3 kotły podzwoń po serwisach w Twoim regionie dowiedz się ile kosztują przeglądy, sprawdź ceny samego kotła, odpowiednich wkładów etc. i podejmij decyzję.