Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły kondensacyjne vs. Kotły konwencjonalne

mazi07

Recommended Posts

Potrzebuję kondensat wiszący ca 24kW do tego jakiś 160L zasobnik

i faworytów brak

Pozdrawiam

Mógłbyś rozwinąć potrzebę mocy 24kW?

Na moje doświadczenie strasznie dużo. Piece gazowe, olejowe, węglowe mogą być dużo słabsze od PC. Nie masz przecież rozgraniczenia na godziny taryf. Energię cieplną dostarczasz przez 24h

Zasobnik 160 litrów też świadczy o potężnym zużyciu CWU. Sam osobiście mam 100 litrowy i wystarcza na wannę 400 litrową:)

Edytowane przez piotrmak

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dane wynikają z projektu domu.

Zakładam że ktoś to policzył.

Ja obliczyłem orientacyjne zapotrzebowanie domu i wyszło mi trochę mniej.

Zasobnik powinien wydaje się ok, nie oszczędzamy wody.

Do tej pory nie korzystałem z zasobnika i praktyki nie mam.

Przed wydatkowanie biletów NBP zrobię jeszcze raz dokładne obliczenia.

Przelicz to lub daj komuś kto się tylko tym zajmuje do przeliczenia. Na projekcie nie jeden już się przejechał.

Nie ufaj pod żadnym pozorem hydraulikowi, bo praktyka pokazuje, że to Oni najczęściej wybierają moc kotła i wolą przewymiarować 300% niż nie dowymiarować 2%.

2% przeżyjesz przez dwa dni w roku co pięć lat, 300% zaboli przez 365 dni w roku przez całą żywotność kotła:)

Piec o mocy 24kW (dostępnej przez 24h) powinien sobie poradzić z małym hotelem:)

TAk TAk nie ufaj .

Tylko dlaczego?

Kotły o mocy około 20 kW są najczęściej sprzedawane -więc są najtańsze w typoszeregu ,są do nich łatwo dostępne części.

20 kW to z reguły 2 x za dużo .Ale grzejników montujemy też za dużo (żeby lepiej kondensowało) .Mamy zapas mocy na szybkie dogrzanie budynku (programowany termostat) ,dodatkowo Niemcy zalecają 20 kW na cwu nawet przy zasobniku(ja uważam ,że nie potrzeba).

Kocioł rzeczywiście pracuje z reguły z mocą minimalną .Wtedy ma największą sprawność .Ale w brew radom pitrmak-a im większy, tym dłużej pracuje z tą minimalną.Oczywiście dotyczy to kondensatów.

Ja mam dom który potrzebuje 8 kW ale ma podłogówkę .Nawet jak założę 24 kW to kocioł ma co robić przez kilka godzin.potem stoi.

Przy grzejnikach oczywiście zacznie taktować .A przy regulusach będzie problem..

Durze znaczenie ma automatyka i jej skłonność do taktowania.Nawet sposób startu kotła.

Niektóre startują z pełną mocą i pomału obniżają .A inne z mocą minimalną i pomału podnoszą .Te pierwsze taktują znaczne bardziej.

Nie ufaj Hydraulikowi .Hydraulik to ZŁO

Nie ufaj nikomu

A PIECE SĄ W PIEKARNI !!!!!!!

Edytowane przez hydraulik_

Mojemu Hydraulikowi akurat ufam. Robił dla mnie sporo robót i nigdy nie miałem zastrzeżeń. Tyle że on nie podejmuje się doradztwa, wskazuje drogę ale do niczego nie namawia.

Ze wstępnych wyliczeń wynika, że kociołek 18 KW rozwiąże sprawę.

Projektant coś pochrzanił wyliczenia w projekcie wskazują na 21 kW a wpisany jest 24 kW

Tak czy inaczej obliczę to dokładnie jeszcze przed końcowym wyborem.

"A PIECE SĄ W PIEKARNI !!!!!!! "

Miałem w domu kiedyś kaflowy był super :D

Edytowane przez ijcom

Czesc wszystkim! mam pytanko czy instalowanie kotła kondensacyjnego oplaca sie w domu o 120m2?

Trzeba wziąć pod uwagę jaki to piec i czemu ma służyć. Jeśli instalacja jest wysokotemperaturowa, a dom wykonany w starej technologi nie warto instalować kondensacyjnego. Jeśli natomiast dom jest nowy, dobrze ocieplony, a przewagą powierzchni ogrzewanej jest ogrzewanie podłogowe - warto.

Witam

Panowie, może bedziecie w stanie pomóc.

Zostałem poproszony o sprzedaż kotła DE DIETRICH DTG-111-5 NEZ 23kW -data zakupu 12.2003.

Ile może być warty? Dodam ze kocioł jest bez zasobnika cwu.

Za wszelkie sygestie, wielkie dzieki

Nie więcej niż 500,-( trzeba liczyć przepracowane 9 sezonów grzewczych) następnie dojdą koszty przeglądu i zapewne czyszczenie wymiennika.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Oczywiście ,że powierzchnia budynku nie wpływa na sprawność kotła .Ale wpływa na ilość gazu , a co za tym idzie im mniejszy dom tym mniej gazu .A im niej gazu tym mniej pieniędzy .

A im mniej pieniędzy tym mniejsza oszczędność ,bo to procent od zużycia .

Nie wystarczy zamontować junkersa autoryzowanym instalatorem .Trzeba jeszcze powiedzieć prawdę.

Zawsze trzeba wybrać gdzieś po środku. Na wszystkim nie da się zaoszczędzić. My z żonką wolimy mieć w domu 22,5C inni siedzą w kufajkach przy 18 bo gaz kosztuje.

Powierzchnia grzana jest tylko jedną z części składowych obliczeń.

Mimo wszystko najważniejsza jest sprawa energochłonności.

Dobra izolacja jest podstawą. Dom 120 m dobrze zaizolowany będzie potrzebował 7 kW a równie dobrze ktoś narobi mostków i nie zmieści się w 12 kW.

Nasz dom 156m2 pu wg projektu potrzebuje 9,85 kW po "drobnych" korektach ocieplenia ścian i dachu powinienem zejść do ok 9 kW.

Dołożę do tego kominek z pw i zapewne nie będę siedział w zimnym.

Zawsze trzeba wybrać gdzieś po środku. Na wszystkim nie da się zaoszczędzić. My z żonką wolimy mieć w domu 22,5C inni siedzą w kufajkach przy 18 bo gaz kosztuje.

Powierzchnia grzana jest tylko jedną z części składowych obliczeń.

Mimo wszystko najważniejsza jest sprawa energochłonności.

Dobra izolacja jest podstawą. Dom 120 m dobrze zaizolowany będzie potrzebował 7 kW a równie dobrze ktoś narobi mostków i nie zmieści się w 12 kW.

Nasz dom 156m2 pu wg projektu potrzebuje 9,85 kW po "drobnych" korektach ocieplenia ścian i dachu powinienem zejść do ok 9 kW.

Dołożę do tego kominek z pw i zapewne nie będę siedział w zimnym.

Dom 120 m2 dobrze zaizolowany potrzebuje 4-4,5 kW a 7 kW jak jest slabo zaizolowany. Przy Twoich 156 m2 te 9 kW to zadna rewelacja, chyba obliczenia w projekcie niezbyt dokładne.

• 2 weeks później...