Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły kondensacyjne vs. Kotły konwencjonalne

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 4 months później...
Rozmawiałam z kilkoma instalatorami i przy obecnych cenach, przy średniej wielkości domu, dopłata za kondensację zwróci się po 3-5 latach. Oczywiście jest to szacunek mocno przybliżony, ale wskazuje, że kocioł kondensacyjny jest inwestycją, która zwraca się po kilku sezonach. Im budynek większy tym szybciej się amortyzuje. Sądzę, że przy powierzchni poniżej 100 m2, okres zwrotu może być już porównywalny z żywotnością kotła.

Dla domów 3-5 litrowych jest jeszcze jeden aspekt, który należy rozważyć. Otóż są kotły kondensacyjne modulujące od 1.8 kw natomiast o kotłach z zamkniętą komorą spalania i tak niskiej mocy nie słyszałem. Sam mam olbrzyma którego udało się okiełznać sterownikiem pokojowym zmuszając go do pracy cyklicznej, ale i tak doradzam dołożyć 2-3 tys i kupić kondensat.

• 6 months później...
  • 5 years później...

Opamietajcie sie wy wszyscy piecownicy!!!

W kotłowni stoi kocioł a nie piec. Choć przy ogrzewaniu powietrznym będzie to piec, a kotłownia zamienia sie w piecownię, ALE U NAS PRAWIE NIESPOTYKANE.

laikom wybaczam, fachowcom nie, dla mnie to papierowe tygrysy.

Kocioł kondensacyjny działa dobrze przy odpowiednio przewymiarowanych grzejnikach i co za tym idzie niskiej temperaturze na powrocie.

Jeżeli ktoś ma instalacje na parametry 90/60 i grzejniczki jak laptopy to kupując kondensacyjny kocioł wpuścił sie w maliny.

Hej!

Opamietajcie sie wy wszyscy piecownicy!!!

W kotłowni stoi kocioł a nie piec. Choć przy ogrzewaniu powietrznym będzie to piec, a kotłownia zamienia sie w piecownię, ALE U NAS PRAWIE NIESPOTYKANE.

laikom wybaczam, fachowcom nie, dla mnie to papierowe tygrysy.

Kocioł kondensacyjny działa dobrze przy odpowiednio przewymiarowanych grzejnikach i co za tym idzie niskiej temperaturze na powrocie.

Jeżeli ktoś ma instalacje na parametry 90/60 i grzejniczki jak laptopy to kupując kondensacyjny kocioł wpuścił sie w maliny.

Hej!

Kret, górnik czy archeolog ? Na pewno nie koparkowy, bo koparką nie dałby rady wykopać tematu z przed 6-ciu lat. A przy tym jak się napina :D

Edytowane przez montixe

• 1 year później...