Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ocieplenie między krokwiami na poddaszu w moim przypadku? Wełna, płyta, pianka

kvilip

Recommended Posts

Witam, Chciałem poradzić się odnośnie tego, jakie zrobić docieplenie między krokwiami na poddaszu mieszkalnym.

Obecnie mam zrobione tak:

- Krokwie szer. 22cm

- na to pełne deskowanie 3,2 cm (na tym była papa)

- na to płyta pir (poliuretanowa) 6 cm

- na to oczywiście łaty kontrłaty i blacha płaska na rąbka stojący

(poniżej zdjęcia)

Generalnie już to deskowanie i ocieplenie płytą pir dużo daje. W zimę dobrze trzymało ciepło, a teraz w gorące dni nie ma ukropu. Drugi raz, gdybym się budował, zrobiłbym 12 albo 15 cm pir na krokwiach (bez deskowania) i już bym się w ogóle nie martwił o docieplenie między krokwiami. No, ale już za późno. ;)

Poszedłem w płytę pir, bo chciałem oszczędzić jak najwięcej miejsca na poddaszu. Gdybym zrobił tylko wełnę między i pod krokwiami, sufit poddasza opuściłby się tak nisko, że pokoje na poddaszu stałaby się zupełnymi klitkami. :(

Słowem, teraz chcę zrobić tak, że dołożę tylko ocieplenie między krokwiami i obrobię to płytą karton-gips lub na część krokwii założę też koryta drewniane ( taka imitacja ładnych drewnianych krokwii)...

Krokwie są 22 cm, czyli przewiduję na ocieplenie między krokwiami + stelaż do płyty kg i płytę kg do max 15 cm.

I teraz pytanie, czym docieplić. Dodam, że dach jest bardzo skomplikowany.

Do wyboru jest:

- wełna ok. 10 cm

- płyta pir np. 6 cm

- oprysk między krokwiami pianką otwartokomórkową ok. 8 cm.

Każda technologia ma swoje zalety i wady.

Wełna jest przede wszystkim najtańsza. Pytanie czy w trudnych miejscach uda się dobrze docieplić (dach jest skomplikowany). Poza tym powinna być dylatacja od deskowania i przewiew. Gdzieś słyszałem, że nie łączy się dwóch materiałów takich jak płyta pir i wełna - że jak pójdzie się już w jeden, to tak trzeba się go dalej trzymać.

Płyta będzie równie droga jak pianka, a będzie dużo z nią roboty: docinanie itd. Też trudność może być w skomplikowanych miejscach.

Pianka. Podobno między krokwiami tylko otwartokomórkowa. Zalętą jest,że szybko pójdzie (1 dzień taki oprysk). pójdzie bezpośrednio na deski, dobrze wypełni wszelkie trudnodostępne miejsca. Wądą jest cena. Poza tym nie jestem do końca przekonany do tej technologii, różnie o tym mówią...

Jak sądzicie? Co byście wybrali na moim miejscu?

Zamieszczam zdjęcia dla lepszego oglądu sprawy

image_male1.jpgimage_male2.jpgimage_male3.jpgimage_male4.jpgimage_male5.jpg

• 1 month później...

Odgrzewam mój temat. Zapewne potencjalnych odpowiedzi jest tu sporo i każda technologia ma po prostu swoich zwolenników i swoje za i przeciw i wszyscy uznali, że szkoda znów spierać się o wyższość jednych nad drugimi...;)

Mi natomiast przyszło jedno do głowy. Czemu niby nie można by w tej sytuacji ocieplić styropianem między krokwiami?

• 3 months później...