Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa przesuwna podwieszana

szymek_509

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zrobienia bramy przesuwnej podwieszanej i wiem jak zrobić górną szynę i bramę z wózkami która będzie jeździć wewnątrz ceownika, ale mam problem ponieważ brama będzie podwieszana i nie będzie dotykać podłoża tylko wisieć i nie wiem co teraz trzeba będzie jeszcze zrobić żeby brama nie huśtała się i obijała o ścianę ? pozdrawiam

Nie do końca rozumiem Twój problem / pomysł na tą bramę ale u mnie brama na bocznych krawędziach ma zamontowane kółka (coś jak od wrotek/rolek) które poruszają się w prowadnicy i stabilizują bramę.

tzn. chodziło mi o to że jak brama jest u góry podwieszona na wózkach to na dole jak by jej nic nie prowadziło to mogła by być nie stabilna i huśtać się ale gdzieś jeszcze wyczytałem że na samym dolnym rogu na ścianie montuje się właśnie taką rolkę prowadzącą albo łożysko w poziomie które porusza się wewnątrz dolnego profilu bramy, i takie rozwiązanie by było chyba najlepsze. A te kółka które masz zamontowane na bocznych krawędziach bramy to masz zamontowane u góry czy na dole ?

Myślę że rozmawiamy o zupełnie innych bramach i stąd brak porozumienia. Ja mam bramę segmentową przesuwaną do góry , coś takiego :

A jak się domyślam Ty chcesz zrobić jedno skrzydło które będzie przesuwać się w bok. W takim razie :

- do podłogi przykręcił bym "U", czy tam odwrócony ceownik i w tym "ślizgała" by się brama (brama w środku ceownika). Jak by piszczało to ceownik można wyłożyć w środku jakimś teflonem,

- ewentualnie zamiast ceownika "wkleić" w posadzkę na kotwę chemiczną dwa pręty z rolkami które będą u dołu prowadzić bramę (brama pomiędzy rolkami)

- to co proponujesz czyli łożysko w poziomie poruszające się w dolnym profilu bramy. Tylko to jest moim zdaniem najtrudniejsze do wykonania (choć przy okazji chyba najbardziej "eleganckie")

• 5 years później...

Zawodowo jestem mocno związany z budową bram przesuwnych podwieszanych, ponieważ właśnie sprzedaję elementy systemu przesuwnego.

Wiele rozwiązań przedstawiłem na stronie:https://systemypodwieszane.pl/pol_m_Do-drzwi-i-bram_Brama-przesuwna-podwieszana-561.html

oraz bardziej podstawowe systemy: https://dobram.pl/pol_m_Systemy-podwieszane_IBFM-ocynk-_Szyna-42x53mm-200kg-434.html

Zainteresowanych zachęcam do bezpośredniego kontaktu na forum lub przez stronę internetową.