lukaszrock 11.06.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam.Mam wybudowany dom ok 380 m2 powierzchni użytkowej, w całym domu jest ogrzewanie podłogowe. Obecnie ogrzewam dom gazem ale nie dość ze temperatura szału nie robi to rachunki są okrutnie wysokie. Zdecydowałem się na przeróbkę w tym roku i zastanawiam się nad dwiema możliwościami a dokładnie na kominku z płaszczem lub zwykłym piecem np marki zembiec. Nie wiem na które rozwiązania się zdecydować a może zastosować i jedno i drugie. Piecem zasilam też bojler 150 l. Bardzo was proszę o poradę co polecacie w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.06.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 lepiej na kocioł kominek to mało efektywne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 11.06.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Proponuję termomodernizację. Gaz ziemny to obecnie najlepsze żródło ogrzewania. Przy tak dużym domu termomodernizacja przyniesie wymierny efekt.Chyba że chcesz być "pelnoetatowym" palaczem i parę godzin tygodniowo spędzać w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.06.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Proponuję termomodernizację. Gaz ziemny to obecnie najlepsze żródło ogrzewania. Przy tak dużym domu termomodernizacja przyniesie wymierny efekt. Chyba że chcesz być "pelnoetatowym" palaczem i parę godzin tygodniowo spędzać w kotłowni. Gaz na prawie 400m Co kolega wie o nowych kotłach na węgiel ? Co kilka dni na 10 minut z zasypaniem i wyniesieniem popiołu, gdzie ten pełny etat ? Czyściej pelletem ale jak węgiel tak i drugi wspomniany mają swoje wady i zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 11.06.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Gaz na prawie 400m Co kolega wie o nowych kotłach na węgiel ? Co kilka dni na 10 minut z zasypaniem i wyniesieniem popiołu, gdzie ten pełny etat ? Czyściej pelletem ale jak węgiel tak i drugi wspomniany mają swoje wady i zalety. Wiem jedno: jak pytający nie może dogrzać swojego wielkiego domu poprzez podłogówkę do komfortowej temp. to ilenaście ton węgla będzie musiał przerzucić następnej zimy? Nie musi kolega odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Nie napisałem że termomodernizacja to zło.Jak najbardziej na tak ale to duża chata i to co wygodne jest niestety kosztowne. Jak kogoś stać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 12.06.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No i zgoda. A co do szacowanej ilości węgla to stawiam optymistycznie na 16 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 12.06.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No i zgoda. A co do szacowanej ilości węgla to stawiam optymistycznie na 16 ton. a ja obstawiam, że niska temp. w domu jest spowodowana wysokimi rachunkami za gaz, a nie niemożnością dogrzania wnętrza budynku. Myślę, że spokojnie można ten dom dogrzać komfortowo, tylko ile będzie to kosztowało?? Nikt nie mówi, że termomodernizacja to zło, ale powiedz ile wyniesie koszt ocieplenia i wykonania nowej wyprawy tynkarskiej takiego molocha?? Ja jestem właśnie świeżo po wykonaniu elewacji i sam tynk (silikatowo-silikonowy Ceresit Ceylon 4) - materiał i robocizna około 7 tys . złotych przy 170m2 ścian. Jesli w grę wchodzi jedynie zmiana żródła ciepła, to tak jak Karoka, również wstawiłbym kocioł na węgiel z podajnikiem. Kominek jako główne żródło grzania, to dla mnie porażka, no chyba, ze jest jakaś możliwość takiego umiejscowienia kominka, żeby nie robić sobie kotłowni w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.06.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 lukaszrock podaj ile m3 gazu zużyłeś i w jakim okresie, a podamy Ci /mniej więcej/ ile ton węgla będziesz musiał przerzucić. Znając to forum otrzymasz dane optymistyczne i pesymistyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 12.06.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 dla mnie to reklama Ziembiec Niemniej jednak zakładając 400 m powierzchni użytkowej warto pomyśleć o pompie ciepła, itd. jednak przelicz koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No i zgoda. A co do szacowanej ilości węgla to stawiam optymistycznie na 16 ton. Kolego tego nie da się wziąć tak z sufitu, tak jak kolega Greengaz prawi to trzeba by policzyć trochę, równie dobrze ktoś następny może strzelić sobie 30 ton Powiem ci tylko z tego co wiem od klientów, kolega zbigmaz1 ogrzewa coś około 320m2 starej chatki z lat 30-tych ubiegłego stulecia kociołkiem groszkowym o mocy 17kW i o ile pamiętam spalił chyba coś niecałe 6 ton z CWU włącznie. Link do tego kociołka: https://esterownik.pl/remote/1062 Można tego kolegę znaleźć na forum do dzisiaj, podpytać na priva. Co do pompy ciepła proponowanej przez kolegę po fachu to myślę że na taki budynek nie będzie ona najszczęśliwszym rozwiązaniem. Ale to moje zdanie, nie sprzedaję pomp ciepła i nie znam się na tym, opieram się na tym co udało mi się doczytać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.06.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 A kto bogatemu zabroni budować sobie duży dom, nieocieplony, a potem grzać go energią elektryczną? A że taki dom to tylko drogi jest zaraz po wybudowaniu, po czym jego realna wartość spada na łeb, to inna historia. Ja bym zrobił OZC domu, zobaczył którędy ucieka najwięcej ciepła, a potem się zastanawiał, czy robić demolkę w kotłowni, czy może raczej dołożyć wełny mineralnej na stropie pod nieogrzewanym poddaszem. Przydałyby się zdjęcia w termowizji, ale to dopiero da się zrobić zimą. No i jeszcze jedno. Pieca na węgiel nie da się podłączyć do ogrzewania podłogowego, więc ten wariant bym od razu odradzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksio75 13.06.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 odradzam piec na eco groszek czy pellet, dużo z tym roboty a oszczędności 30 %, przy podłogówce oszczędny piec gazowy kondensacyjny i przede wszystkim dobrze ocieplony dom, może napisać jaki kocioł gazowy używasz? ja podłączam się do gazu a piec na węgiel wyrzucam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.06.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 dla mnie to reklama Zembiec Dajmy spokój. Wydaje się, że zakładający wątek stracił zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.06.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No i jeszcze jedno. Pieca na węgiel nie da się podłączyć do ogrzewania podłogowego, więc ten wariant bym od razu odradzał. Z całym szacunkiem dla kolegi ale to nieprawda, pracują kociołki ale z podajnikiem gdzie jest sama podłogówka. Przy dobrym sterowniku odchyłki na zadanej są do 1 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.06.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Dajmy spokój. Wydaje się, że zakładający wątek stracił zainteresowanie. Ale walka o klienta trwa, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.06.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ale walka o klienta trwa, hehe A może to jeden z was Panowie instalatorzy jast łukaszemrockiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.06.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Z całym szacunkiem dla kolegi ale to nieprawda, pracują kociołki ale z podajnikiem gdzie jest sama podłogówka. Przy dobrym sterowniku odchyłki na zadanej są do 1 stopnia Wręcz przeciwnie. KOCIOŁ do podłogówki można podłączyć, jak napisałeś. 100% zgody z mojej strony. PIECA się do niej nie podłączy. Bo w PIECU to się piecze ciasto, albo wypala płytki ceramiczne. Ewentualnie się ogrzewa piecem kaflowym. A ja po prostu jestem uczulony na to rozróżnienie i czasem się zupełnie niepotrzebnie czepiam na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts