Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym grozi tak wykonany okap, proszę o konkrety

johana

Recommended Posts

MAm prośbę, o ocenę poprawności wykonania okapu. Zamieszczałam zadjęcia już w innych wątkach i teoretycznie dowiedziałam się że nie jest tak jak powinno ,ale nic konkretnego nadal nie wiem, więc postanowiłam założyć swój wątek, bo bardzo zależy mi na informacji czy to jest do rozebrania czym to grozi, czy jest to jedynie mniej dbałe wykonanie niż mogłoby być.

Moj dekarz twierdzi że nie ma jednego sposobu na wykonanie i on robi tak 12 lat i że na jakiej podstawie twierdzę że tak jest źle.

Więc będę wdzięczna za konkretne argumenty które pomogą mi w rozmowie.

Czym skutkuje takie wykonanie okapu? I na co mogę się powołać, że powinien być on wykonany inaczej (jakieś normy?, gdzie to jest zapisane?) bo w zasadzie to każdy może powiedzieć że jego sposób jest dobry.

Dach ogólnie nie wygląda na robotę partacza, wszyscy znajomi polecali mi tą firmę, nie istnieje ona od wczoraj, więc zastanawiam się jak duży to jest dla mnie w skutkach błąd (jeśłi to błąd a nie inna technika), dachy tej ekipy stoją, klienci nie narzekają

Załaczam zdjęcia które posiadam. Dodam, że membrana nie jest widoczna i nie wystaje z rynien, na koniec została ona docięta.

http://foto0.m.onet.pl/_m/eca9c2e94b36fad89ac42b21e0979ff0,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/f89572dd6e128dcc6d585f8e8d89be6b,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/cee0dea473a6287e9e6a530959dfe794,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/06cfa939961015b79b40254d532944b6,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/30c4dcb5e2e302eadc44824ee188af37,10,19,0.jpg

ok, na pas nadrynnowy to już jej nie wyprowadzę bo to wymagałoby totalnej przeróbki, ale czy będzie dobrym pomysłem ucięcie wyżej i przyklejenie jej na pas podrynnowy? bo to jest chyba w tej sytuacji prosto wykonalne? jak to przerobić, żeby było dobrze, no i żeby ewentualnie użyć tych materiałów co już są? czy to możliwe? czy trzeba demolkę totalna i od nowa?

• 2 weeks później...
Twój dekarz kryje dachy 12 lat i przez ten czas nie nauczył się wykonywać okapu. Tak wyprowadzona folia wcześniej czy później ulegnie degradacji gdyż wchodzi do rynny i nawet jak po montażu pasa nadrynnowego zostanie przycięta to i tak będzie wystawać a od spodu nie będzie niczym osłonięta. Do tego wszystkie cięcia dachówek wykonano na dachu (rynna jest pełna czerwonego pyłu. Przy takim wykonaniu okapu rynna jest relatywnie nisko posadowiona co może skutkować nieodebraniem intensywniejszego deszczu. Natomiast pozostałe aspekty dachu czyli estetyka wykonania OK. Pozdrawiam.

• 3 months później...

Witam

Podłączę się pod temat. Mi też w podobny sposób wykonano okap z tą różnicą, że mam pełne deskowanie i papę a kąt nachylenia dachu to 25 stopni. Papa została wprowadzona do rynny. Podobnie jak u autorki postu rynna jest położona dosyć nisko - przedłużając linię dachówki odległość do zenętrznej krawędzi rynny wynosi 8,5 - 9cm. Dekarz twierdzi, że wszystko jest w porządku podpierając się 'systemem niemieckim'. Czy w moim przypadku (papa i kąt 25 stopni) właściwszym będzie wyłożenie papy na pas podrynnowy ? Dekarz upiera się, że przy tym kącie właściwszym będzie obecny system, a wypuszczenie papy na pas podrynnowy spowoduje, że papa będzie go brudzić. Czy to prawda?

Proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc w rozstrzygnięciu wątpliwości oraz o wskazanie ewentualnych błędów wykonastwa.

dach1a.JPG

dach2a.JPG

Nie jest. Jest stanowczo za nisko. Tak się dzieje jak dekarz nie potrafi poprawnie wykonać okapu. Pozdrawiam.

a jaka Pana zdaniem w tym przypadku jest prawidłowa konstrukcja okapu?

jedyne co mi przychodzi do głowy to podniesienie deski czołowej z zastosowaniem klinów nabitych na krokwiach - ale to "wyplycenie" połaci będzie widoczne również na pokryciu końcowym....

no właśnie chyba będzie musiał to przerobić majster. tylko ile do góry?

Połóż łatę aluminiową (poziomicę) na dachówkach ,oczywiście prostopadle do okapu, w miejscu gdzie rynna ma być najwyżej ,czyli u ciebie w połowie okapu, linia dachówek ,wyznaczona łatą, wyznacza górne położenie zewnętrznego brzegu rynny. było wałkowane w temacie okap dachu-detal.

a jaka Pana zdaniem w tym przypadku jest prawidłowa konstrukcja okapu?

jedyne co mi przychodzi do głowy to podniesienie deski czołowej z zastosowaniem klinów nabitych na krokwiach - ale to "wyplycenie" połaci będzie widoczne również na pokryciu końcowym....

Dobrze kombinujesz ,zerknij na rysunki ,,okap dachu-detal'' , tak się da przy pewnym minimalnym kącie dachu , poniżej 30 st może być problem z wykonaniem , mam tak zrobione i wyszło idealnie , nic nie widać na pokryciu końcowym dachówki tworzą linię od kalenicy po okap, ostatnia łata jest jakieś 30 cm przed deską okapu ,ostatni rząd opiera się o kratkę wentylacyjną z wróblówką, określenie jej położenia ,zależne także od dachówki, samej deski okapu wraz z rynną jest najtrudniejsze.

Dobrze kombinujesz ,zerknij na rysunki ,,okap dachu-detal'' , tak się da przy pewnym minimalnym kącie dachu , poniżej 30 st może być problem z wykonaniem , mam tak zrobione i wyszło idealnie , nic nie widać na pokryciu końcowym dachówki tworzą linię od kalenicy po okap, ostatnia łata jest jakieś 30 cm przed deską okapu ,ostatni rząd opiera się o kratkę wentylacyjną z wróblówką, określenie jej położenia ,zależne także od dachówki, samej deski okapu wraz z rynną jest najtrudniejsze.

no właśnie a przy połaciach poniżej 30 stopni?

pozatym opieranie dachówki na samej kratce wentylacyjnej - ciemno to widzę....

wydaje mnie sie że jedynym sensownym rozwiązaniem jest zastosowanie dlugich uchwytów do rynien - być może wtedy można coś pokombinować

u mnie na dachu rynna jest również nisko - nawet nie wiem czy nie bardziej jak na zdjęciu, tymczasem woda z połaci wlatuje eleganco do rynny - sprawdzone podczas ostatniej ulewy