nela29 12.06.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Cześć chłopacy Kupiłam dom, jestem w trakcie generalnego remontu. Powierzchnia około 250m2, dom wybudowany w latach 80-tych i niezamieszkały. Ściany są z gazobetonu i cegły pełnej. Na forum jedni piszą, żeby ocieplać 10cm, inni, że 20. I już mam mętlik w głowie Chcę mieć ciepło i wolę zainwestować teraz więcej (oczywiście w miarę moich możliwości finansowych) niż później zużywać więcej gazu. Buziak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 12.06.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Cześć dziewczyno. Inwestowanie w ocieplenie powyżej 15cm. ma sens pod warunkiem montażu ciepłych okien i WM z rekuperacją (wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła)Ja mam 40cm. w ścianach i 50cm w stropie, ciepłe okna trzyszybowe, WM z reku i PC-PW. Oczywiście podłogówka po całości. Całus i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 12.06.2013 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 r.tyrman:Rekuperacji robić nie będę raczej. Okna jakie zamówiłam to PlusThermo OKNOplusa 3-szybowe, więc ciepłe. Czyli wg Ciebie, to nie ma sensu dawać więcej jak 15 cm gdy rekuperacji nie będzie? Będę również skuwała wylewkę na parterze i obniżała o ok. 20 cm. Zaproponowano mi na podłogę 15 cm styropianu. Na dole będzie podłogówka, an górze raczej grzejniki, bo chcę mieć drewno na podłodze, a wiem, że z tym jest ciężko przy podłogówce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 12.06.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Moim zdaniem przy w.grawitacyjnej stracisz więcej niż zaoszczędzisz przy dobrym ociepleniu. Jest tu na FM kolega Asolt, zajmuje się liczeniem OZC. On Ci wyłoży wszystko jak należy.Warto znać OZC choćby dla poprawnego dobrania mocy kotła, mocy grzejników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panelvis 12.06.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 chcesz zrobić szczelny domek z wentylacja grawitacyjną adam_mk fajnie tu opisał co się wtedy dzieje wystarczy kilka stron pierwszych poczytaćhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.06.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 r.tyrman: Rekuperacji robić nie będę raczej. Okna jakie zamówiłam to PlusThermo OKNOplusa 3-szybowe, więc ciepłe. Czyli wg Ciebie, to nie ma sensu dawać więcej jak 15 cm gdy rekuperacji nie będzie? Będę również skuwała wylewkę na parterze i obniżała o ok. 20 cm. Zaproponowano mi na podłogę 15 cm styropianu. Na dole będzie podłogówka, an górze raczej grzejniki, bo chcę mieć drewno na podłodze, a wiem, że z tym jest ciężko przy podłogówce... Jak jeszcze masz możliwość to walcz o jak najlepszą izolację. Koszt Styropianu w stosunku to jego ułożenia jest mizerny. Nie licz samej różnicy miedzy np 10cm a 40cm stropianu tylko porównaj to całkowitego kosztu wykonania. A czemu nie WM? co w niej takiego strasznego . dwie rury równoległe kawałek puszki z intercoolerem i wiatraczki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 12.06.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 nela29. Napisz na czym Ci zależy. Czy to ma być dom komfortowy, zdrowy i energooszczędny? Jeśli tak to parę mitów jest do obalenia (drewno na podłogówce- mieszanie ogrzewania wysoko i niskotemperaturowego, brak WM i rekuperacji, itd).Jeżeli chodzi Ci o lokum na parę lat wystarczy zagwarantować komfort cieplny i zdrową atmosferę i do tego nie potrzeba więcej jak 15 cm. styro + sprawna WG +sprawne instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.06.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 i do tego nie potrzeba więcej jak 15 cm. styro + sprawna WG +sprawne instalacje. tkwisz jeszcze w mitologi. Nie ma wystarczy ! jak robi to tak żeby za 5 -10 lat nie było lamentu jak trzeba będzie zakładać G-PC bo zakażą używania kotłów na węgiel ...b bo do tego zmierza. Ale co tam ... lepiej robić pseudo kalkulację i dawać WG ok można i tak tylko to było dobre 10 lat temu . Teraz jak ma okazję to ogrzewania powinno być zbite do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.06.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 tkwisz jeszcze w mitologi. . Jidysz. Nie wiem w czym ty tkwisz ale odnoś sie do calości wypowiedzi. Wyrwanie pół zdania i inwektywy nie nalezą do kanonu kulturalnego zachowania. Jak już musisz coś napisać, to odnieś sie do zapytania forumowiczki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 13.06.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Moim zdaniem przy w.grawitacyjnej stracisz więcej niż zaoszczędzisz przy dobrym ociepleniu. Jest tu na FM kolega Asolt, zajmuje się liczeniem OZC. On Ci wyłoży wszystko jak należy.Warto znać OZC choćby dla poprawnego dobrania mocy kotła, mocy grzejników itp. Odezwę się do niego, mam nadzieję, że mi coś pomoże. Jak jeszcze masz możliwość to walcz o jak najlepszą izolację. Koszt Styropianu w stosunku to jego ułożenia jest mizerny. Nie licz samej różnicy miedzy np 10cm a 40cm stropianu tylko porównaj to całkowitego kosztu wykonania. A czemu nie WM? co w niej takiego strasznego . dwie rury równoległe kawałek puszki z intercoolerem i wiatraczki . Izolacja będzie robiona dopiero za kilka miesięcy, tak że mam jeszcze czas. Wydawało mi się, że przerabianie w domu zwykłej instalacji grawitacyjnej to bardzo dużo pracy i jeszcze więcej pieniędzy. Wychodzi na to, że mój kobiecy móżdżek źle rozumuje. nela29. Napisz na czym Ci zależy. Czy to ma być dom komfortowy, zdrowy i energooszczędny? Jeśli tak to parę mitów jest do obalenia (drewno na podłogówce - mieszanie ogrzewania wysoko i niskotemperaturowego, brak WM i rekuperacji, itd). Jeżeli chodzi Ci o lokum na parę lat wystarczy zagwarantować komfort cieplny i zdrową atmosferę i do tego nie potrzeba więcej jak 15 cm. styro + sprawna WG +sprawne instalacje. No to grawitacyjna wystarczy, czy jednak nie :/ tkwisz jeszcze w mitologi. Nie ma wystarczy ! jak robi to tak żeby za 5 -10 lat nie było lamentu jak trzeba będzie zakładać G-PC bo zakażą używania kotłów na węgiel ...b bo do tego zmierza. Ale co tam ... lepiej robić pseudo kalkulację i dawać WG ok można i tak tylko to było dobre 10 lat temu . Teraz jak ma okazję to ogrzewania powinno być zbite do zera. Ale nie mogę dać 50 cm styropianu, bo wyjdzie na to, że jak będę chciała wyskoczyć przez okno to zamiast spaść na ziemię to doskoczę do połowy styropianowej elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.06.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No to grawitacyjna wystarczy, czy jednak nie :/ Dla domu energooszczędnego nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.06.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ale nie mogę dać 50 cm styropianu, bo wyjdzie na to, że jak będę chciała wyskoczyć przez okno to zamiast spaść na ziemię to doskoczę do połowy styropianowej elewacji ok . to teraz zadaj sobie pytanie dlaczego tak myślisz . Równie dobrze możesz napisać ten brzydki komin wstaje z ładnego dachu, takich rzeczy można zapodać naście. Jeżeli chodzi Ci o lokum na parę lat wystarczy zagwarantować komfort cieplny i zdrową atmosferę i do tego nie potrzeba więcej jak 15 cm. styro + sprawna WG +sprawne instalacje. a no jako pół środek to te 15 cm starczy. Dość twardo podchodzę do tematu grubości izolacji i staram się przekazywać że nie w cenie samego EPS'a (styropianu) tkwi problem o chociażby w skokach na bandzi przez okna. Wyrwanie pół zdania i inwektywy nie nalezą do kanonu kulturalnego zachowania. Jak już musisz coś napisać, to odnieś sie do zapytania forumowiczki. Pozdrawiam. fakt troszkę wystrzeliłem do przodu z Tobą nie wymieniałem zdań ... ? wcześniej to nie wiedziałem jakie jest Twoje zdanie stąd ten strzał o grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.06.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Najlepiej gdyby ktoś zajmujący się wykonywaniem certyfikatów energetycznych zgodnie z Twoim projektem policzył zapotrzebowanie na energię i oszacował roczne koszty ogrzewania gazem (skoro takie paliwo planujesz) dla wybranego przez ciebie wariantu ocieplenia. Poznasz koszty rocznego ogrzewania domu - uznasz, czy są akceptowalne, czy jednak należy wydać więcej na wstępie by było taniej użytkować.Moim zdaniem 15cm na ściany i podłogę na gruncie jest ok (tam gdzie nie ma podłogówki może być i 10cm). Nie wiem jak ostatni strop czy dach jest ocieplony (nie znamy konstrukcji Twojego domu) - tam lepiej min. 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 16.06.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Najlepiej gdyby ktoś zajmujący się wykonywaniem certyfikatów energetycznych zgodnie z Twoim projektem policzył zapotrzebowanie na energię i oszacował roczne koszty ogrzewania gazem (skoro takie paliwo planujesz) dla wybranego przez ciebie wariantu ocieplenia. Poznasz koszty rocznego ogrzewania domu - uznasz, czy są akceptowalne, czy jednak należy wydać więcej na wstępie by było taniej użytkować. Moim zdaniem 15cm na ściany i podłogę na gruncie jest ok (tam gdzie nie ma podłogówki może być i 10cm). Nie wiem jak ostatni strop czy dach jest ocieplony (nie znamy konstrukcji Twojego domu) - tam lepiej min. 25cm. Tu pełna zgoda. Róbcie ludzie OZC. Myslę że 2x więcej to na 21 wiek jest minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.06.2013 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Nelu, 250m2 to duży dom. Nie piszesz nic o bryle domu, rodzaju dachu. Nie można nic powiedzieć o ociepleniu takiego domu bo nic nie wiadomo. Takie rzeczy trzeba napisać aby móc coś doradzić.Ponadto nie tylko grubość styropianu liczy się, ale także współczynnik λ użytego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.06.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 r.tyrman - nie przesadzajmy, tu nie chodzi o budowę domu pasywnego a o uzdatnienie do użytkowania domu z lat 80-tych. Wsp U powinien wynosic zdaje się min 0,3, 0,25 to przyzwoity wynik, jeżeli ściany tego domu są z gazobetonu 25cm (tego nie wiem, bo jest jeszcze mowa o cegle więc może mur ma 2 warstwy) to z 15cm styro 0,04 masz współczynnik ok. 0,2 wiec bardzo ok.Można oczywiście pakować w dom nowoczesne technologie, solary, panele fotowoltaniczne, pompy ciepła itp, izolację o grubości sprawiającej, że przez okno widać cokolwiek tylko patrząc na wprost, później płacić za serwisowanie tych urządzeń, wymieniać je jak się zamortyzują i z czasem okazuje się, że ta zabawa wcale nie była taka super ekonomiczna a raczej wyłącznie ekologiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekzmarek 17.06.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 12 cm dobrej firmy grafitowy, ukłony:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.06.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Można oczywiście pakować w dom nowoczesne technologie, solary, panele fotowoltaniczne, pompy ciepła itp, izolację o grubości sprawiającej, że przez okno widać cokolwiek tylko patrząc na wprost, później płacić za serwisowanie tych urządzeń, wymieniać je jak się zamortyzują i z czasem okazuje się, że ta zabawa wcale nie była taka super ekonomiczna a raczej wyłącznie ekologiczna. dobrze . ale izolacja nie determinuje sposobu ogrzewania ! izolacja puki co to jest najprymitywniejszy z prymitywnych sposobów na oszczędzanie. A zresztą ... speców od ekonomi w tym kraju nie brakuje . Jak by koszt samego EPS'a był głównym kosztem zrobienia elewacji to można było by ciągnąć ten wątek. Tylko że niestety wielu głównego winowajcę kosztów widzi w samym materiale. A to że fachowiec weźmie tyle co by starczyło na 30cm białego styropianu , drugie 30cm pudzie się paść na tynki kleje itp to nikt tego nie widzi . To lepiej dołożyć ciut i mieć jak Bozia przykazała niż para ekonomią się kierować Jakbyście nie pamiętali że 10 lat temu larum grali na izolowanie 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.06.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Czyli jak dziś niektórzy piszą, że powinno być 40cm a za lat 10 może że minimum 80cm (no bo lat temu 10 było standardem 5cm) i najlepiej zamiast okien ledy dać bo nie ma strat ciepła to jest zdrowy rozsądek czy zdrowe przegięcie pały ? Są jakieś normy, jeżeli one są spełnione z zapasem 50% to uważam za dobry wynik, jeżeli koszty ogrzewania/ochładzania latem są akceptowalne to tym bardziej spełniona norma wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 17.06.2013 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Nelu, 250m2 to duży dom. Nawet bardzo duży Dokładnie to jest >500m bliźniak, każde z nas ma po te >250m. Nie piszesz nic o bryle domu, rodzaju dachu. Przepraszam najmocniej. Nie znam się, to nie wiedziałam, że to jest istotne. A przynajmniej nie pomyślałam, że na tym etapie Wg. projektu zamiennego dom jest zbudowa z gazobetonu i cegły czerwonej, ale niektóre ściany są chyba tylko z cegły, 2 warstw. Załączę przekrój domu dla zobrazowania jego wyglądu. To jest klocek parter/1/2 piętro i małe poddasze z tarasem. Po bokach są dobudowane prostokątne garaże, które mają powierzchnię mieszkalną na 1 piętrze. Dach 2 spadowy. Posadzka na tarasie już została skuta (papa, lepik, wylewka, suprema), będziemy tam kłaść pewnie 25 cm styropianu i robić spadek 3%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts