edomek 12.06.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 WitamMam pytania onośnie budowy kominka.Budynek na płycie fundamentowej ( możliwość przestawienia kominka prawo lewo)Kominek będzie przylegał do ściany nośnej z gazobetonu ( od tej strony chcę dać płyty izolacyjne vermasena lub innej firmy)Dolot powietrza z zewnątrz zrobiony, rura fi150.Komin zbudowany z kształtek systemowych ( na rurę fi 200) zgodnie z poradami z forum. Zaczyna na się na podstawie z profili stalowych 60x80mm równo z wieńcem zaraz nad kominkiem. Strop podwieszany karton gips( przed wykonaniem) stropu brak. Więźba - wiązary.Zastanawiam się nad budową kominka cieplego. Ściany obudowy chcę wykonać z szamotu 30mm, siatka, klej elastyczny. Forma kominka nowoczesna prosta bryla.W budynku rekuperacja, przy kominku zrobione nadciśnienie. Zaraz kolo kominka będzie dolot świeżego powietrza ( możliwość odsunięcia przysunięcia do kominka wg porad).Zastanawiam się na kominkiem Mila gilotyna, tylko z tego co wyczytałem pobiera ona również powietrze z pomieszczenia( bodajże do dopalania lub kurtyny, nigdzie nie mogę znaleźć informacji).Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Jako, że mam strop drewniany, musi być komora dekompresacyjna. Jak to zrobić skoro komin będzie przez nią przechodził? może trzeba ją wykonać, a komin dobrze zaizolować? np wełna kominowa dookoła rury stalowej i podwójna plyta izolacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.06.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Skoro Varmsen, to po co wełna? Czyżbyś też wierzył w jej niepalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.06.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Skoro Varmsen, to po co wełna? Czyżbyś też wierzył w jej niepalność? No to mu odpowiedzieliście chłopy. Wszystko opisał a Wy mu po łapkach wełną.Napiszcie po prostu ,że trzeba zastosować taką to a taką izolację.po pro stu.To taka po prostu fajna retoryka która Wam czasami szwankuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 13.06.2013 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Wełne chciałem dać ze względu na maksymalne obniżenie temperatury w komorze dekompresacyjnej.Powiedzcie mi proszę czy ten model kominka nadaje się przy rekuperacji. Zastanawiałem się też czy aby nie obniżyć temperatury we wnętrzu obudowy, nie zrobić jej dość dużej, np 2m szerokiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salon Kratki.pl 13.06.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Dzień dobry Państwu.Edomek ... Mila pobiera powietrze tylko przez dolny króciec dolotowy fi 125 mm (przyłącze powietrza). Do rekuperacji jak najbardziej polecam, ale model z systemem Glass (podwójna szyba) - jest dużo szczelniejszy na samych drzwiczkach niż z szybą pojedynczą, poza tym różni się niesamowicie "dizajnem" (in plus oczywiście). Gilotyna też jest szczelniejsza niż wkład otwierany na bok, dzięki takiemu ukształtowaniu prowadnic, że dociskają one uszczelkę pod samy ciężarem drzwiczek. Na Milę dajemy niemalże standardowo zamiast pierwszej rury 0,5 metra, wymiennik Turbodym, który razem z płomieniówkami w samym wkładzie,robi z Mili bardzo wydajne palenisko konwekcyjne. Jeżeli chcesz ją zabudować materiałem ceramicznym to jak najbardziej polecam - ale ścianka grubości 6 cm to stanowczo na Milę za dużo. Trójeczka w sam raz jest.W razie pytań i wątpliwości zapraszam do dalszej korespondencji na priv, jeżeli chcesz - możemy skompletować dla Ciebie razem z paleniskiem, materiał na cały kominek, do poskładania niemalże. Pomożemy też przy zaprojektowaniu całości.Pozdrawiamy i zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 21.06.2013 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Jak to się ma do wykresu mili z linka?http://www.ignkominki.pl/?menu=produkt&id=55&opcja=schematyNa rysunku pokazane jest , że pobiera powietrze z pomieszczenia.Czegoś nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 02.07.2013 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Czyli jednak mila pobiera powietrze z budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.07.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Witam.Przecież Salon dokładnie opisał które modele Mila są szczelne i dlaczego ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts