Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowo wapienny i gruntowanie - problem

Recommended Posts

Witam. Mam mały problem. Mam zrobione tynki cementowo wapienne, i teraz ma przyjsc na to gładz.

Gładz bedzie robił mój dobry wujek, specjalista w tej branży - od 30 lat tylko tym się zajmuję pracując w Wiedniu.

Po oglądnięciu scian powiedział że nie ma sensu ich gruntować bo są czyste i niezakurzone (tynki były polewane kilka razy wodą podczas schnięcia)

Oczuście tylko tynk z luźnego piasku

Na to nałoży dwie warstwy 1mm gipsu bez szlifowania (bo wg niego tylko paproki nie potrafią położyc równo gładzi bez szlifowania, na zachodzie podobno sie nie szlifuje)

No i na to grunt wymieszany z farbą.

W sumie aż głupio mi się z nim kłucić o to czy trzeba gruntowac przed szpachlowaniem czy też nie trzeba. Na forum wszyscy piszą żeby gruntować - a ja widziałem jego prace, bo robił każdej bliższej rodzinie, kosztuje to u niego grosze (3zł za metr po znajomści) a nie wygląda gorzej niż szlifowane tynki.

Co sądzicie?

• 1 month później...

Szanowany Panie,

gruntowanie powierzchni przed aplikacją gładzi z pewnością korzystnie wpłynie na przyczepność podłoża i wyrównanie jego chłonności. Nie będzie to zabieg kosztowny, a zdecydowanie pomoże uniknąć ewentualnych problemów z tak wykonaną warstwą. Do gruntowania oraz wykończenia ścian i sufitów może Pan wykorzystać rozwiązania marki ACRYL-PUTZ® http://www.acrylputz.pl/produkty