turalyon 12.06.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Witam. Mam mały problem. Mam zrobione tynki cementowo wapienne, i teraz ma przyjsc na to gładz.Gładz bedzie robił mój dobry wujek, specjalista w tej branży - od 30 lat tylko tym się zajmuję pracując w Wiedniu. Po oglądnięciu scian powiedział że nie ma sensu ich gruntować bo są czyste i niezakurzone (tynki były polewane kilka razy wodą podczas schnięcia)Oczuście tylko tynk z luźnego piaskuNa to nałoży dwie warstwy 1mm gipsu bez szlifowania (bo wg niego tylko paproki nie potrafią położyc równo gładzi bez szlifowania, na zachodzie podobno sie nie szlifuje) No i na to grunt wymieszany z farbą. W sumie aż głupio mi się z nim kłucić o to czy trzeba gruntowac przed szpachlowaniem czy też nie trzeba. Na forum wszyscy piszą żeby gruntować - a ja widziałem jego prace, bo robił każdej bliższej rodzinie, kosztuje to u niego grosze (3zł za metr po znajomści) a nie wygląda gorzej niż szlifowane tynki. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.06.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Gruntuj gruntuj, grunt kosztuje grosze a wzmocni tynki i spowoduje ze nie będą się sypały podczas robienia gładzi. Gruntuje się również po to żeby tynk nie wpił wody z gładzi przez co gładź będzie słabsza i może ja odparzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 24.07.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Szanowany Panie, gruntowanie powierzchni przed aplikacją gładzi z pewnością korzystnie wpłynie na przyczepność podłoża i wyrównanie jego chłonności. Nie będzie to zabieg kosztowny, a zdecydowanie pomoże uniknąć ewentualnych problemów z tak wykonaną warstwą. Do gruntowania oraz wykończenia ścian i sufitów może Pan wykorzystać rozwiązania marki ACRYL-PUTZ® http://www.acrylputz.pl/produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts