Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuna matata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doooooobra, niech będzie, że Paweł robi ładne zdjęcia :rolleyes:

U nas duże zmiany, a dokładniej wysokie:)

Mury przygotowane do zaszałowania pod wieniec. Panowie mają zaszalować w poniedziałek, a beton będzie lany we wtorek. Resztki betonu wykorzystamy do podreperowania ganku, który to ostatecznie zostaje i będzie nam służył na początku za taras w wersji mini:)

Mieliśmy trochę kłopotów z załatwieniem więźby. Ostatecznie dziś Paweł złożył zamówienie i jakoś w pierwszym tygodniu sierpnia więźba powinna przykryć hakunowy domek ;)

Wczoraj wybraliśmy czarną blachę na dach Ruukki Monterrey. Zastanawiamy się jeszcze tylko nad modelem: Standard (połysk), Plus (mat), Premium (najlepsza klasa, taki jakby połyskomat z drobinkami kryształowymi choć to tylko wersja mojej bujnej wyobraźni)

Byliśmy pewni, że to już wybór ostateczny, aż tu nagle dziś podczas szukania przez Pawła płytek klinkierowych do obłożenia komina (czarne) pan sklepowy (nie ten od blachodachówki) mówi, że poleca nam jednak dachówkę i przygotuje taką ofertę, która pobije blachodachówkę. No nie wiem. Ma to być czarna dachówka Brassa. Muszę dopytać, jaki model. Nasz dach jest przygotowany pod dachówkę, więc może warto to rozważyć. Co myślicie :cool:

Jeżeli tylko pogoda dopisze to może do połowy sierpnia domek będzie przykryty :) Naprawdę bardzo się cieszę.

Muszę zrobić jakieś fotki bo już tak ładnie widać układ pomieszczeń na górze. Dobra przesadziłam ;), układ można sobie WYOBRAZIĆ na podstawie otworów okiennych :) Kiedy tam wczoraj weszłam to stwierdziłam, że powierzchnia podłóg całej góry jest taka sama jak powierzchnia salonu mojej przyjaciółki. Tam, gdzie ona ma sofę, tv i jakis regalik, ja muszę zmieścić trzy pokoje, łazienkę korytarz i moje biurko do pracy :jawdrop:

Krótko mówiąc: przed nami prawdziwe wyzwanie!:rolleyes:

Edytowane przez Nelli Sza

Ps. Mama miała dziś wrócić ze szpitala, ale z powodu złych wyników nie wróciła :( Tata do wycięcia czerniaka szykuje się na przyszły tydzień. My mamy jechać z Pawłem, ale póki co musimy zostać, bo przy tym wszystkim i ja się rozchorowałam :(

Piszę z łóżeczka, łypiąc okiem spod okładu dla zbicia gorączki. No i już nawet nie piszę (choć właśnie to robię) że cały czas chce mi się ryczeć http://www.cosgan.de/images/smilie/traurig/d010.gif

Ale głowa do góry, miłość dodaje skrzydeł http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/a035.gif

:bye:

Nelciu ! Będzie dobrze - bo tak ma być !!:hug:

Ja też brałabym dachówkę , tym bardziej , że obiecana jest

dobra oferta !

Ja mam teraz blacho dachówkę , ale w przyszłym domku ,

to tylko i wyłącznie dachówka !!

Trzymam kciuki i ślę dobre fluidy dla CAłej Waszej Rodziny !:bye:

Nelli ja mieszkam pod blachodachówką. Więźba była zrobiona pod dachówkę, ale jak usunęliśmy słup w salonie, trzeba było przerobić i pozostał wybór blacha, albo bitumiczna. Blacha nie jest w użytkowaniu, ale ją słychać podczas deszczu. W salonie mamy potężne ocieplenie i deskowanie na całości, więc jak potężnie leje, to tylko szmerek słychać. Ale na poddaszu nie całe podsufitki jeszcze zrobione i tam by się spać nie dało.

Poza tym o ile płaszczyzny wyglądają ładnie, to kosze i kalenice pokazują z czego jest dach. Nie ma tej elegancji co dachówka.

Jak masz dobrą ofertę to bierz dachówkę Brassa.

A rozważaliście łupek (czarny, tzw. filitowy)? Najlepsze pokrycia dachowe z łupków to 300 lat spokoju. Może warto porównać cenę. Demonkę spytaj, co i jak.

A nóż widelec...

Ja bym teraz na głowie stanęła i położyła łupek, nawet gdyby słup miał wrócić na środek salonu :yes:

Jeśli stanie na blasze to bierzcie tę czarną blachę Ruukki Monterrey Premium. Bo jak blacha to najlepszą możliwą.

Poczekam na tę ofertę i zobaczymy. Łupek to marzenie, ale nawet się nie orientowaliśmy w szczegółach. Nie wiem, czy za ciężki?

W leśnym domku mieliśmy blachodachówkę i byliśmy zadowoleni. Deszcz mi w ogóle nie przeszkadzał.

Dzięki za pamięć o rodzicach.

:bye:

Demon ma łupek stąd http://www.rathscheck.pl/ O Ile pamiętam klasa II – wytrzymałość ponad 100lat.

http://lupek-dachowy.pl/%C5%82upek-dachowy.html to jest druga firma od łupków dachowych.

Myślę, że możecie spokojnie zadać pytanie tu i tu.

Jeśli chodzi o ciężar, to jest lżejszy od dachówki ceramicznej.

Dziewczyny na jakiej wysokości macie blat kuchenny?

Coś mi się zdaje, że będę mieć za nisko. Jeżeli teraz mam tam 4 pustaki po 24 cm, czyli 96 cm, to robi się problem bo przecież podłoga podniesie się o jakieś 20 cm i robi się 76 cm :cool: A jak mi okno wyjdzie poniżej blatu? Kurde mol, co teraz? Jak podmuruję okno to już nie będzie takie fajne:rolleyes: