Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuna matata

Recommended Posts

U nas też tylko nad sypialniami na poddaszu tak wyszło i to nie nad całymi pokojami. Salon cały ma tzw. sufit katedralny, czyli otwarty do kalenicy. Większość tego stryszku znajduje się nad korytarzem i częściowo nad jeną sypialnią. Pozostałe 2 sypialnie, pralnia i łazienka mają otwarcie do szczytu dachu mimo „3-ciego piętra”, które na dodatek ma prawie na całej powierzchni porządną wysokość. To było właśnie zaskakujące. Specjalnie dokładaliśmy okna dachowe, żeby ten dodatkowy pokój miał oświetlenie.

Nie rezygnujcie w sypialniach ze skośnych sufitów. Tylko dajcie potężne ocieplenie, żeby dobrze izolowało szczególnie teraz, latem to ma duże znaczenie. My mamy 30 cm wełny mineralnej na skosach i deskowanie od wewnątrz. Do tego lata to absolutnie wystarczało, ale teraz dałabym jeszcze z 10 cm więcej. :p Nas też zaczyna dopadać gorąco. Dom nie ma wentylacji mechanicznej niestety.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nelli, czy mogłabyś w wolnej chwili napisać jak ocieplenie będzie połączone ze ścianką w takich pokojach po sam szczyt. Planuję podobne u siebie, ale nie wiem jak to powinno wyglądać.

Dorka u nas wszystkie ściany działowe z kg są tak ustawione, że u góry trafiają na krokwie i stykają się z nimi. Główna ściana z bloczków Ytonga rownież dochodzi do linii krokwi chociaż mija sie z nimi układem. Druga warstwa ocieplenia jest położona na skosach sufitów pomiędzy ścianami.

Dorka u nas wszystkie ściany działowe z kg są tak ustawione, że u góry trafiają na krokwie i stykają się z nimi. Główna ściana z bloczków Ytonga rownież dochodzi do linii krokwi chociaż mija sie z nimi układem. Druga warstwa ocieplenia jest położona na skosach sufitów pomiędzy ścianami.

Ja się trochę za późno na to zdecydowałam, i u mnie ścianki urywają się na poziomie jętek. Teraz kombinuję co z tym zrobić. Pestko, czy mogłabyś za kilka dni zaglądnąć do mojego dziennika, wrzucę tam kilka fotek jak to teraz wygląda. Bo nie chcę tu u Nelli śmiecić.

Nelka, ale masz kawał chałupy do urzadzania :) Wlasnie z M. ogladalismy projekt na stronie Roberta i jestesmy zachwyceni, tylko bron Boze nic tam nie zmieniaj w elewacji - bo pieknie Ci ja zaprojektowali. W ogóle fajnie bedziesz miala i serce cieszy jak ten dom rosnie, kurcze to juz dach :)

PS. Co do szafy - to nie obrazisz sie, jak Ci powiem, ze ją macałam przed Tobą :lol:. Mogę Ci napisac ze jest piekna, duza i calkowicie w Twoim stylu, bedziesz zadowolona. Lampa do pokoju Mlodego za 10 zl byla wlasnie z owego sklepu ze starociami ;)

Edytowane przez MusiSieUdac

A! Zapomniałam o najważniejszym. Dzięki naszemu kochanemu forumowemu diabełkowi kupiliśmy szafę do sypialni! :)

W ostatnim tygodniu sierpnia musimy ja odebrać z osławionego już na forum "składziku" :) Droga jest daleeeeeka, ale możliwość wypicia kawy z diabełkami, no i zobaczenia składziku "na żywo", no i zabrania ze sobą szafy przysparza tylu pozytywnych dreszczy, że i droga powinna minąć szybko i przyjemnie

Czeka na nas spakowana, ale zanim się spakowała diabeł zrobił dla nas fotki. Myślę, że mogę je tutaj wkleić.

Oto ona, moja nowa, drewniana, ręcznie malowana, pełna kolorów i radości miłość :)

DSC_2481.jpg?gl=PL

DSC_2483.jpg?gl=PL

DSC_2479.jpg?gl=PL

DSC_2476.jpg?gl=PL

DSC_2473.jpg?gl=PL

DSC_2470.jpg?gl=PL

DSC_2467.jpg?gl=PL

DSC_2469.jpg?gl=PL

DSC_2464.jpg?gl=PL

:bye:

Mógłbym również dostać namiary na twórców tej szafy ? ;]

MSUnia to dla mnie zaszczyt, że ją macałaś (gdzieżbym śmiała się obrażać :))

Mam tylko nadzieję, że nie zgarnęłam Ci jej sprzed nosa? :eek:

No i fajnie Ci, że masz ten sklepik tak blisko :)

Ja muszę przejechać całą Polskę :cool:

Privki wysłane!

Nelli, czy mogłabyś w wolnej chwili napisać jak ocieplenie będzie połączone ze ścianką w takich pokojach po sam szczyt. Planuję podobne u siebie, ale nie wiem jak to powinno wyglądać.

dorka, kurczę, niewiele z tego wiem, ale zapytam Pawła i dam znać :)

Dzięki za pochwały :)

Kochani, mam prośbę. Dawno temu trafiłam na wspaniały dziennik budowy. Niestety nie pamiętam, jaki miał tytuł, czy też kto go prowadził :( Ale pamiętam, że dziewczyna jakoś na etapie fundamentów posadziła wzdłuż płotu tuje. Działka bardzo duża. Tylko tyle wiem. Wiecie może o kogo chodzi? :rolleyes:

MSUnia to dla mnie zaszczyt, że ją macałaś (gdzieżbym śmiała się obrażać :))

Mam tylko nadzieję, że nie zgarnęłam Ci jej sprzed nosa? :eek:

No i fajnie Ci, że masz ten sklepik tak blisko :)

Ja muszę przejechać całą Polskę :cool:

Privki wysłane!

Oj gdybym tylko miała gdzie ja wstawic do swojej miniaturowej, tyci sypialni to sama bym Ci ja zgarnęła z przed nosa, bo jest piekna :lol:

Ja mam blizej do skladziku ( choc rzadko tam mozna upolowac taaaki okaz), a Ty za to masz blizej do Ikei i jest sprawiedliwie :lol: ;)

Buziaki Nelcia i trzymam kciuki za blache

Edytowane przez MusiSieUdac