Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuna matata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cóż za jednomyślność :)

Łazienka ma być biała, a ilość kafli ograniczona do minimum. Taki jest plan na dziś dzień, ale wiecie, że te plany lubią się zmieniać.

Mnie kusi czarna i czerwona, ale białą również nie pogardzę :)

Gumisiu nie kasuj zdjęcia, bardzo ładne :rolleyes::rolleyes:

A ja się muszę przyznać że mnie twój wątek trochę dołuje :p

Gdy weszłam na forum po raz pierwszy byłaś na początku budowy swojego pierwszego domku i byłam pewna że "już za chwilę cię nadgonię" ;)

Teraz budujesz już swój drugi a ja z miesiąca na miesiąc mam coraz mniejsze szanse że będę miała nawet własne mieszkanie (no chyba że tak wypowiem się brutalnie - ktoś ze starszej części rodziny nam "odstąpi"). Chyba wykorzystałam wszystkie możliwości i sposoby na to by się wybudować i brakuje mi pomysłów (a i istnieje realne zagrożenie że w styczniu zostaniemy bez jakichkolwiek dochodów co sprawia że myślenie o własnym kącie odchodzi na drugi plan)

No ale tak na poważnie to trzymam kciuki, a jak zobaczyłam to szafę to zaczęłam się ślinić i do tej pory nie potrafię tego opanować ;) - podobne widuje na giełdzie staroci z datami 1910 i tak właśnie mi się marzy do domku. Jak już wybudujesz to musisz porządnie obfotografować wnętrza ;) (mogłabym też dostać linka - lubię oglądać piękne rzeczy)

Z tą środkową wanną to mi się trochę kojarzy z pseudo pałacowymi pomieszczeniami z aniołkami i betonowymi nimfami oraz lwami na ogrodzeniu ;) ale może nie mam pomysłu i jak ty to zrobisz to wyjdzie świetnie.

Pozdrawiam

Nelcia jak ja sie ciesze z Waszych postepow :) normalnie serducho sie raduje jak nie wiem co :)

jesli chodzi o wanny to te retro sa fajne i wygodne, tylko ja nie przepadam za tymi nozkami, lepiej proste metalowe lub drewniane - zapewne widzialas takie nie raz :)

no i polecam te wanny, ktore zapewne widzialas u mnie :) imho Aurora jest bezkonkurencyjna :)

ale podsylam fotki wanny na drewnianych nozkach, bo taka widze u Ciebie :) Moze taka wersja przypadnie Ci do gustu :)

pozdrawiam :bye:

http://www.lazienkowy.pl/obrazki/100311piramida1.jpg

Tutaj nie wkleja sie jako jpg :( zatem wejdz na link

http://desmond.imageshack.us/Himg543/scaled.php?server=543&filename=carina22.jpg&res=landing

http://agdkrak.pl/images/4ab3d49c089cc0a59af8ed753f9bd90b.jpg

http://www.marantess.pl/img/towary/1/2012_06/39989.jpg

Słoneczko ma rację co do wanny. Szczególnie ta ze środkowego zdjęcia jest piękna.

O wannie na łapach opowiem anegdotkę :)

Dawno temu jeszcze w komunizmie (pod koniec lat 70-tych) nasi przyjaciele zakupili uroczy domek wybudowany w 20-leciu międzywojennym. Śliczny, z drewnianą oranżerią na całym krótszym boku i wspaniałymi podłogami z desek dębowych. Wymagał oczywiście kapitalnego remontu, ale to inna ciekawa historia o bojach z konserwatorem zabytków.

Remont zrobiono pieczołowicie. Domek zachował urodę i styl, a nawet jest jeszcze piękniejszy. Gdy przyszła kolej na wyposażanie jednej z łazienek zrobił się zonk - powinna być stylowa wanna. Wtedy to był problem gigant. Pani domu dała więc ogłoszenie do gazety „kupię wannę na łapach”. I tu się zaczęło – stosowny urząd wziął naszych przyjaciół pod lupę niczym szpiegów, którzy dali ogłoszenie w celu przesłania informacji. Śledzono ich, nachodzono w domu, nękanie nie miało końca i żadna pora nie była od niego wolna - koszmar. Trwało to dotąd, aż ktoś się zgłosił i kupili tę wannę na pięknych mosiężnych lwich łapach.

Kilka inspiracji wannowo-łapowych:

wanna_na_lapach-Weranda_Country.jpg Maciej Bołtruczyk-IMG_18.jpg Maciej Bołtruczyk-IMG_25.JPG Maciej Bołtruczyk-IMG_35.jpg Villeroy & Boch-City Life-01.jpg

2–4 to projekty Macieja Bołtruczyka. Reszte możesz zobaczyć na jego stronie http://www.projektmb.pl/galeria/projekty_prywatne/51

Kochani, dach się robi! Do piątku powinien być gotowy :)

Teraz dopiero domek nabrał wyglądu. To niesamowite uczucie móc biegać po pokojach i w myślach układać meble. Cieszę się.

Na wakacjach skradziono nam aparat i nie mam czym robić zdjęć. Jest jedynie "małpka" Julki, która póki co musi nam wystarczyć. Postaram się nią jutro coś pstryknąć.

Powoli przymierzamy się do zamówienia okien, tak, aby przed snem zimowym dom był zamknięty.

Czy znacie jakieś preparaty na korniki? Okazało się, że w nasze szafie jest mnóstwo dziurek. Wygląda to na korniki. Mam nadzieję, że uda nam się ich pozbyć.

:bye:

Dziękuję za wszystkie wpisy. Co do wanny to jeszcze się zastanawiamy. Bardzo podobają mi sie te na nóżkach, ale bez też mogłaby być. Najważniejsze, żeby stała wolno ;)

Nelli, to info od speca w temacie KORNIKI. Kiedyś poszukiwalam wiedzy na ten temat, jak się okazało niepotrzebnie, ale informację zachomikowałam :)

Dziurki w szafie nie oznaczają, że są w nich korniki. Mój kredens ma sporo dziurek, ale to tylko ślady po tych draniach. Jeśli nie wysypuje się mączka drzewna z dziurek, to prawdopodobnie są to stare otworki.

Najlepsze rezultaty uzyskuje się przez WSTRZYKIWANIE ŚRODKÓW TOKSYCZNYCH W OTWORY!!!

Można wstrzykiwać różne środki toksyczne, jak: benzyna, aceton, benzen, formalina i „Antox", ale nie zapewniają zabicia szkodnika, a zwłaszcza zniszczenia jaj!!!

Znajomy niszczył korniki w zabytkowych meblach formaliną i udało mu się skutecznie, bo meble są od lat i nic ich nie gryzie.

Zadawalające wyniki daje „Paraloid B-72". Zabieg wykonuje się w dwóch fazach:

1. Wstrzykuje się do otworu 5% roztwór „Paraloid B-72" w toluenie, który należy przygotować 24h wcześniej. Porcję Paraloidu należy zalać toluenem i od czasu do czasu ostrożnie mieszać tak, aby nie napowietrzyć roztworu (trwa to kilka godzin). Po oczyszczeniu chorego miejsca i usunięciu mączki drzewnej z otworów preparat należy wstrzykiwać tak długo, aż zacznie się wylewać!!
    Następnie element należy szczelnie owinąć folią plastikową, a pod folię wstawić naczynie z terpentyną (co spowoduje opóźnienie parowania toluenu z drewna).
    Czynność tę należy wykonać kilkakrotnie !!!
  2. Wzmacnianie drewna po zabiegu to 10% roztwór „Paraloid B-72" i ta sama zasada, czyli wstrzyknięcie w otwory kilkakrotnie roztworu, nadmiar należy usunąć watką namoczoną w toluenie, a następnie zneutralizować terpentyną działanie toluenu na farbę, werniks, powłokę pozłotniczą lub lakierowaną.

Pozbyć się szkodnika można też przez gazowanie całego mebla (np. cyjanowodorem i dwusiarczkiem węgla), ale podobno w Polsce nie ma zakładu, który by to wykonywał !!!

ŻADNEGO WYSTAWIANIA STARYCH MEBLI NA SŁOŃCE !!!!