Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuna matata

Recommended Posts

Dzięki za komplementy dla domku :)

Piotrek, nawet mi nie mów, mam nadzieję, że na spółę z mężem ;)

darek, okna są montowane w warstwie ocieplenia. Stoją na przytwierdzonych do muru nadprożach z Solbetu, które nam po prostu zostały z budowy domu. Nie jest to profesjonalne rozwiązanie, ale na takie nie mieliśmy kasy, a kierowniczka budowy wyraziła zgodę. W niektórych miejscach, tam, gdzie okna są cięższe nadproża dodatkowo podtrzymuje jakieś żelastwo. W razie gdybyś chciał wiedzieć jakieś szczegóły, daj znać, dopytam męża.

:)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A teraz z innej beczki :)

Poszukuję robota kuchennego. Chciałabym, żeby spełniał swoje podstawowe funkcje. Oczywiście byłoby dobrze, gdyby jeszcze wyglądał ładnie, ale powiedzmy, że to nie jest priorytet.

Pytam, bo od lat używam tylko zwykłego miksera ręcznego. Co prawda jestem z niego bardzo zadowolona, ale coraz częściej szkoda mi czasu na trzymanie go w ręce i mieszanie. W tym czasie mogłabym zrobić tyle innych rzeczy, a ciasto samo by się mieszało :)

Zajączek przyniósł mi bilecik z napisem "Kup sobie robot kuchenny" ;)

No i powoli się przymierzam. Nie mam jednak kompletnie pomysłu, nie znam się.

Oczywiście najbardziej ucieszyłby mnie KitchenAid, ale ta półka cenowa leży poza zasięgiem zajączka ;)

Także muszę wybrać coś innego, o wieeeeeeeeele tańszego.

Jakie macie roboty kuchenne? Jesteście z nich zadowoleni? Co polecacie? Jakie są Wasze typy? Pomóżcie :)

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Nelli ja akurat mam KA, ale cena w PL jest zabójcza :mad: (mój to akurat prezent), wiem że na FM dziewczyny ściągały go ze Stanów. Niektóre kolory są w promocji 200$ + transformator chyba ok 200 zł.

Nie wypowiem się o innych robotach kuchennych, ale z pewnością polecam robot planetarny :yes: ciasta to bajka, miesza się a ja sprzątam, tak samo z ciastem na pizzę :rolleyes: Musiałam dokupić mieszadło ze zgarniaczem, dlatego przyjrzyj się czy Twój robot kuchenny ma właśnie taką funkcję - tego zwykłego już nawet nie zakładam :)

Wielkie dzięki Venusko za wypowiedź. O Twoim Kitchen czytałam :yes:Cudowny prezent. Ma piękny kolor.

Wszyscy mnie olali, nikt nie chce się podzielić opinią na temat swojego robota :sick: No chyba, że wszystkich gdzieś wywiało, ale jednak 500 razy ktoś tutaj zajrzał. Wiem co, nie chce się Wam pisać :confused:

Ja nie mam KA...

nie wypowiem się... na jego temat.. cena mnie zniechęciła bdb...

Do ubijania piany mam mikser zelmera...

Do sernika i innych rzeczy mam chyba z 30 letniego malaksera, który kręci doskonałe serniki...

I nie olali Cie.. a nie zaglądali w tym czasie .... albo nie mają miksera.. i ciacho kupują...

Nelcia na poczatku pochwale postepy, oby tak dalej :)

Robot - moje marzenie oczywiscie KA ale w obenym domu zwyczajnie nie mam na niego miejsca na blacie, on raczej taki nie do chowania. Zadowolilam sie siemensem wieloczynnosciowym typu mk55400. zalezalo mi glownie na szybkim robieniu surowek, ucieraniu owocow, robieniu sokow, mieszadle, nozach no i musial miec duza mise. mieszadlo swietnie wyrabia ciasta i mieso mielone, noze ladnie siekaja ziola, cebule itp. (ja nie lubie tego robic :D) a tarcze surowkowe sa naprawde wystarczajace (drobne, gube oczka, frytki, plastry, wiorki itp.) jesli chodzi o funkcjonalnosc to moge go polecic. szukalam dlugo na rynku sprzetu, ktory ma wiele funkcji w przyzwoitej cenie i ten okazal sie najlepszym. na tyle ze po 2 latach od zakupu pozazdroscila mi ulatwienia pracy w kuchni moja mama i tez sobie taki sam sprawila :D. z plusow to ma jeszcze blender, z minusow - nie ma maszynki do mielenia.

mam wiele lat mikser Ronic #8505

ale właśnie odpaliłam linki i coś nie działa chyba firma padła albo jest w reorganizacji

mam też dwa różne Zelmery - jeden ręczny, drugi z misą. Ten z misą też sam działa, a ja mogę robić coś innego. Ale nie da się do ręcznego dokupić misy. Za to można tego z misą odpiąć i używać jak ręcznego ;)

Bardzo interesują mnie szczegóły mocowania okien. W jaki sposób przytwierdziliście te nadproża do ściany tak żeby trzymały się i okno?

Nadproża przytwierdzone są do ściany prętami gwintowanymi fi 20, które przechodzą na wylot przez ścianę. Okno jest postawione bezpośrednio na nadprożu i przytwierdzone do ścian kątownikami montażowymi. Na okna założone są silikonowe uszczelnienia. W razie czego, pisz :rolleyes: