Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuna matata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darek, ale za to jakie nagrody na Was czekają za dobrze zrobioną robotę :p

No :rolleyes:

Nie taki ten ożenek straszny, jak go malują ;)

pestka, uwierz, ja jestem ciemna masa, już nie jeden raz wybawiłaś mnie z kłopotów budowlanych, inni również :)

Pracowałam 3 lata w pracowni konserwacji w Muzeum Archeologicznym. No, i w końcu jestem tym archeologiem przynajmniej po studiach ;) Nie takie skorupy jak pęknięta cegła składałam z kawałeczków w całość. Jak się postaracie, to nawet tych pęknięć nie będzie widać. Gdyby była potrzeba, to podpowiem jak to robić :)

I to jest ten moment, kiedy nie wiesz, czy wleź do jakiejś dziury i ryczeć, czy napisać O TYM na forum. Najlepiej wleź do dziury, a na forum przyjść, jak wszystko będzie dobrze. Bo przecież co to za problemy. Może faktycznie.

Ale z drugiej strony, to SĄ problemy. Cieszysz się czymś, planujesz, wizualizujesz i wszystko się nawet kręci. Aż nagle trzask prask :bash:

I wierzcie mi, że jeszcze nigdy w tym wątku, ten emotikon nie był tak bardzo na miejscu, jak jest dziś ;) Bo o ten nieszczęsny komin z cegły właśnie się rozchodzi.

O jak dobrze, że tam dziś pojechałam. Będzie o 2 metry zrywania mniej :bash:

Faceci nie myślą, przynajmniej Ci moi. Jak jeden, tak i drugi. Jeden źle położył, drugi (trzymajcie mnie bo nie wytrzymam) nie przemyślał :bash:

Na razie tyle. Idę ochłonąć. Potem wam wytłumaczę.

Ps Przydałby mi się jakiś ZDUN :p

Z góry przepraszam, za moją wybiórczą wiedzę na ten temat, ale rozum prostego człowieka wskazuje, że coś tu kurna nie halo!

Postaram się jak najprościej.

Nasz komin jest szeroki na 50 cm. Koza, jaką wybraliśmy ma szerokość 58 cm. I tu zapala się pierwsza czerwona lampka.

(Czyli lepiej domurować, czy żeby koza wystawała? Ło matko, o co ja się pytam. Ale dobra, tylko spokojnie)

Wylot czy wlot rury do komina (nie śmiać się), tej rury od kozy oczywiście nie znajduje się na środku komina, tylko jest lekko przesunięty w bok, co wymusił system z przewodem wentylacyjnym. I tu zapala się druga czerwona lampka.

I teraz, jak postawimy kozę na środku komina to nie dość, że będzie wystawała to jeszcze rura pójdzie po skosie, żeby wejść do wylotu :bash::jawdrop:Ratunku.

Chyba jedynym rozwiązaniem jest domurowanie komina z boku. Wtedy koza nie będzie wystawała, a i wylot się "wyśrodkuje".

Ale, czy można domurować?

Z tej strony, gdzie moglibyśmy, znajduje się wyczystka kominowa.

:confused:

Dobra, idę tam.

Pewnie będą mieli ubaw po pachy, jak zacznę opisywać moich "fachowym" językiem, ale trudno. Lepsze to, niż potem ryczeć :o

Poza tym , mam jeszcze mega problem w łazience na górze i jak mi nie pomożecie to chyba się załamię :confused:

Opiszę później.

Witam się po raz pierwszy :bye:, czytam o dylematach z kozą i ja mam właśnie podłączoną kozę z przesunięciem w bok do kanału dymnego, bo po środku jest wentylacyjny, a z drugiej strony drugi kanał dymny. Na razie w warunkach budowlanych wygląda to tak

20141030376.jpg

Panowie się trochę męczyli, ale dali radę

Aniko, chodzi o to, że mój komin w salonie, do którego podłączona będzie koza jest za wąski względem niej i trzeba domurować z boku. Nie wiem, czy tak można. No i wszystko jest nie po kolei, bo to miało być zrobione już dawno, a nie teraz, jak jest ponad metr płytek położony. Trzeba kuć, ale to akurat dobrze, bo się z kolegą nie dogadaliśmy i trzeba poprawić (wina po naszej stronie, nie jego).

A jeśli chodzi o łazienkę to trochę płytek będzie, ale nie na podłodze. Tam, chyba panele PCV, którymi chcemy wjechać też pod prysznic. Podobno tak można :rolleyes:

Koza i zabudowany komin? Agr potrzebuje zdjęcia bo w tej kwestii wyobraźnia zamyka okienko i idzie na przerwę ;) kompletnie na tych kwestiach się nie znam.

A co planujesz w łazience jak nie kafelki - też ich nie lubię ale w tych pomieszczeniach myślałam że to zło konieczne

Fajny dom się zapowiada,domownicy jeszcze fajniejsi a najmłodsza słodka.:welcome:

Takie kominki, widziałam ostatnio na domo+ popularne w Anglii poszukam.[ATTACH=CONFIG]309047[/ATTACH]

Edytowane przez Bejaro

Bejaro, dzięki :)

Koza prześliczna. Taka opcja montażu bardzo mi się podoba, ale u nas niestety nie do zrobienia. Tj. musiałabym zająć sporo salonu, a tego mi szkoda, tym bardziej, że kiedyś trzeba będzie z tego saloniku wydzielić jeszcze sypialnię dla rodziców :) No, jak mała podrośnie ;)