Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuna matata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Nelli - ja chyba pierwszy raz zabieram głos ale podczytuję od czasu do czasu.

Wypowiem się w temacie podłogi na ogrzewanie podłogowe. Otóż: My w CAŁYM domu mamy ogrzewanie podłogowe i dlatego też zdecydowaliśmy się na panele - ale też nigdy nie mieliśmy parcia na drewno. Kuzyn natomiast nie lubi paneli i położył na podłogówkę deskę trójwarstwową (barlinek chyba). Pominę już fakt ogromnej ilości rys i wgłębień od obcasów, samochodzików syna czy innych czynników "mechanicznych" oraz kwestię ceny za m2 bo nie o to chodzi. Otóż przez ostatnie 2 zimy (bo mieszkają od stycznia 2014) mieli spory kłopot z temperaturą w domu. Było im "zimno" a podłogówka hulała na 100%. U nas komfort cieplny zadawalający (23st przy podłodze) a zapas na piecu spory. Wspomnę jeszcze ze zarówno my jak i kuzyn mamy rurki rozłożone dość gęsto bo co 10cm. Gęściej się chyba nie da. Wniosek nasuwa się sam : deska trójwarstwowa dużo bardziej izoluje . O litym drewnie nie wspomnę.

Decyzja należy do Was.

Pozdrawiam serdecznie :)

Nelli, kwadraciki piękne :)

Gratuluję farta podłogowego :wiggle:

Co do deski na podłogę. Ja mam 3-ci sezon olejowaną sosnę 2,5 cm, ale... leży na legarach 5 cm wys. I pomiędzy legarami mam rozłożoną podłogówkę nie zalaną wylewką. Podłogówka, jakby to były zwyczajne rurki, grzeje powietrze pod podłogą. Podłoga jest lekko ciepła, przyjemnie, ale chłodniejsza niż trawertynowe płyty w łazience. Jeśli chodzi o zachowanie drewna, to nie dzieje się z nim nic, nie pracuje. Co do ogrzewania salonu raczej się nie wypowiem, bo u nas kubatura po byku, skosy sufitowe do kalenicy i otwarty przelot na poddasze.

Natomiast w łazience w tej zimy deski bambusowe (jakieś 0,8 cm grubości), które rozdzielają płyty trawertynu, podłogówka przypaliła. Nie wszystkie, tylko 4 sztuki. Zagadka ;)

U sąsiadki od 12 lat leżą lite deski dębowe klejone na podłogówce. W tym domu grzeje wyłączine podłogówk i jest tych drewnianych podłóg ze 250-300 m2. Tylko w jednym miejscu, przy oknach tarasowych od północnego-zachodu, w ostrzejsze zimy pojawiają się szpary do 0,5 cm.

Olunia :hug:

O Barlinku bardzo dużo złych opinii :(.

Ja mam lub mieć będę (jak położę w końcu) drewno warstwowe. Mało grzaliśmy, bo nie mieszkamy jeszcze, więc nie pomogę opinią z pierwszej ręki. Cegła wygląda super :hug: Widzę, ze nawet narożniki udało się wykroić - bravo! :wiggle: Warto było :wiggle:

Nie znoszę paneli, ale nie stać mnie było wówczas na drewno... mamy je tylko w 4 pokojach...

W reszcie domu mamy dużego formatu kafle... i tu jest najcieplej.. panele na podłogówkę a jednak izolują trochę ciepło, a co dopiero by było z drewnem... dało by rade.. bo daje u innych ale pewnie większe zużycie energii by było... Natomiast w salonie kuchni i przedpokoju to jest jakieś 150m2 mam kafle b. dużego formatu.. i to było w/g nas genialne rozwiązanie...

Wiem, że chciałaś drewno... a może jednak białe lub rozbielone kafle, a są też kafle we wzór drewna i też są bielone... były by dobrym rozwiązaniem...

Kaflom u nas nie straszne są obcasy, goście chodzą w butach, my też śmigamy jak potrzebujemy, pies drapie pazurkami i nic się nie dzieje (po panelach bardzo stuka a ja dostają złości...), są jasne, do wszystkiego pasują... to była dobra decyzja, choć bardzo się jej bałam.., ojjjj bardzo....

ps. dla mnie Barlinek to tak jak panel... tyle tylko, że droższy, sporo droższy , tylko wierzchnia warstwa z forniru... to jak to jest tak jak panel.. to po co przepłacać... możesz kupić ten za 1500zł i zobacz ile zaoszczędziłaś.... jak za 10 lat się znudzi, zniszczy, nie żal będzie wymienić na inny...

Ale przyjrzyj się kaflom...

Problem z fajnymi, czyli o małej powtarzalności wzoru, płytkami jest ten, że cena przekracza znacznie cenę desek.

Barlinek też stawiam równo z panelami. Ale z innych firm trafiają się dobre promocje, wyprzedaże końcuwek....... Warto polować, choć ja preferuję naturalne dechy :)

Edytowane przez pestka56

Halo na wieczór, późny wieczór ;)

Dziewczyny, chyba niefortunnie użyłam słowa Barlinek, bo pisząc Barlinek, miałam na myśli po prostu deskę trójwarstwową. Rozumiem, że firma robi różnicę, ale ja sobie Barlinkowałam dla pokazania różnicy, że mamy do wyboru

deski sosnowe lite (na podłogówkę, więc węższe bo 15mm) z jesiennej dostawy za 87 zł

deski świerkowe lite jw za 110 zł

deski dębowe lite jw za 210zł

lub

deskę trójwarstwową dębową za 110 zł

Szczerze mówiąc o Barlinku nigdy nie myśleliśmy, a używamy tej nazwy jako synonimu deski trójwarstwowej.

Do paneli ma stosunek obojętny, ale nie przepadam. Jednakże, jak napisałam wyżej "Jak się nie ma, co się lubi...." ;)

Arnika, co do płytek, to powiem szczerze, że przeszła mi przez głowę taka myśl. Tym bardziej, że jest w czym wybierać. Wiem, jak wyglądają płytki u Ciebie bo byłam nie jeden raz :p I bardzo mi się podobały.

U siebie jednak jakoś tego nie widzę :cool:

Moja psiapsiółka ma na całym dole BOSKIE dechy dębowe (deska trójwarstwowa, ale nie Barlinek :p) i wygląda to po prostu OBŁĘDNIE.

I chyba marzy mi się taki właśnie dąb, naturalny, ciepły, wcale nie taki ciemny jak się zawsze obawiałam.

Lub jego brat bliźniak, z tym że ROZBIELONY.

Co robić, co robić?

No a ta deska sosnowa, to wiem, że miękka i że dziura za dziurą poleci. Wiem, to z doświadczenia :p

ale wiecie mi/nam to wcale nie przeszkadza

wręcz przeciwnie, widzimy w tym urok (nasunęło mi się "i sraczkę" ....:lol2:bo jakby nie bylo sosna robi się z czasem taka sraczkowata)

Jezdeś, widzę, że czas kończyć bo mi bić na dekiel zaczyna :yes:

Dobra, ale kończąc myśl to w tej sosnie ta cena kusi.

Ach te wybory!

Ach ten brak kasiory!

:D:D:D:p

Na czym stanęło, dam znać

tymczasem

na budowie

gotowa podłoga w spiżarce

i

zaczyna się robić górna łazienka :stirthepot:

:wave:

Arnika, ty jesteś miszczunio w załatwianiu spraw wszelakich, to proszę Cię szykuj mi listę na parapetówkę, będę większą motywację do wakacyjnej przeprowadzki miała :D:hug:

Za linka dzięki :)

A na dekielek to tylko śląskie? Pacz Pani, człek się całe życie uczy, i jeszcze mu w dekiel uderzy.

Ja bym wzięła sosnę (a sama mam dęba), ale jakbym wzięła sosnę, to bym ją wszędzie miała, a tak to dęba mam, ale tylko na parterze, gdyż na resztę nie stanęło. I tą mądrością głęboką siem dzieląc mówię dobra noc.

A, i zapomniałam jeszcze napisać, że cegieł na kominie już nie kładzie kolega http://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/n045.gif tylko mój kochany, zdolny (a niech mnie! :p) mąż :p Dooooooooobra, tam, idzie mu to.

Dla odmiany używa wasserwogi (matko, jak to jest po polsku? :)

I komin na dole jest gotowy :)

Teraz musi wdrapać się na piętro i obkładać dalej, aż po dach :rolleyes:

Potem fuga, impregnacja. No jest z tym zabawy niemało .

juliannko, jak mnie czytasz, napisz proszę czym impregnowałaś cegłę?

Za linka dzięki :)

A na dekielek to tylko śląskie? Pacz Pani, człek się całe życie uczy, i jeszcze mu w dekiel uderzy.

Ja bym wzięła sosnę (a sama mam dęba), ale jakbym wzięła sosnę, to bym ją wszędzie miała, a tak to dęba mam, ale tylko na parterze, gdyż na resztę nie stanęło. I tą mądrością głęboką siem dzieląc mówię dobra noc.

dorka, wyczuwam na odległość, że ty tez masz dzisiaj z szajbą po drodze :p:D Ty, a wiesz, że ten dekiel to może faktycznie nie tylko na Śląsku :rolleyes: Trzeba się doszkolić :)

Więc mówisz sosna...

Obaczym.

Jedno jest pewne, jak się tak dalej będę tą sosną chwalić (w sensie ceną) to mi ją ktoś sprzątnie sprzed nosa. Forum niestety rządzi się również takimi prawami :p

dobranoc http://www.cosgan.de/images/smilie/muede/a006.gif

Nie po drodze mi ze świerkiem i sosną.. ale to mnie...

Dąb zaś drogi.. a w jakimś LM czy Casto nie ma jakiejś promocji? Ja bym na dąb postawiła... chyba, że kasa.. to panele.. na kilkanaście lat a dozbierać na dechy.. trójwarstwowe to jak dla mnie też panele. więc po co przepacać?

Arnika, ty jesteś miszczunio w załatwianiu spraw wszelakich, to proszę Cię szykuj mi listę na parapetówkę, będę większą motywację do wakacyjnej przeprowadzki miała :D:hug:

Niniejszym otwieram listę na parapetówkę u Nelków :)

Ps. Proszę się wpisywać...

A Nelcia proszona jest o podanie daty..... bez daty to ja się wpisać nie mogę;)