aleksander_a 13.06.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam, Na obecnym etapie budowy tynkarze kończą robić ściany i przymierzam się do kładzenia izolacji na podłodze.Jednakże zanim to będe w stanie zrobić, musiałbym najpierw jakoś uporać się problemem który mam - mianowicie wykruszającej się warstwy wierzchniej chudziaka i wylanego stropu.Nie chcę dochodzić jak do tego doszło - stało się i niestety musze z tym jakoś sobie poradzić.Jeżeli chodzi o wykruszanie się wartswy wierzchniej, to niemalże co tydzień zamiatam ogromne ilości kamieni i pyłu z podłogi, która się wukrusza od chodzenia po niej - a że kilka ekip się przewinęło w międzyczasie i ciągle jedna pracuje (tynkarze), więc sporo się tego wszystkiego wykrusza.Z powodu tego wykruszania powstały niemalże "góry i doliny" na całej powierzchni chudziaka i podłogi na piętrze wylanego stropu.Co więcej, na parterze różnica poziomów wynosi około 1,5cm a na piętrze już nawet 5cm (sprawdzone niwelatorem).Tak więc zanim położę jakąkolwiek izolację chciałbym wyrównać i wypoziomować te podłogi, aby bezproblemo można na nich kłaść izolacje, a przede wszystkim abym dokładnie wiedział, ile izolacji termicznej mogę położyć. Teraz najważniejsze pytanie - czym takie nierównośc i poziomy zlikwidować? Jednym z rozwiązań jakie rozważałem było skorzystanie z usług firmy robiącej posadzki, ale już raz mnie wystawili i obawiam się, że drugi raz też tak będzie, a terminy gonią, więc szukam możliwości wykonania tego samemu. Czy możnaby wylać jakąś samopoziomującą wylewkę? Jeżeli tak, jaką najlepiej? Ponadto - czy taka wylewka szczepi się odpowiednio z warstwą poprzednią (oczywiście po odpowiednim wyczyszczeniu chudziaka z pokruszonej warstwy)?Czy są konieczne jakieś specjalne plastyfikatory, dodatki do wylewki? Jak to zrobić, aby było dobrze i oczywiście nie 'zabiło' mnie finansowo? Wszelkie porady mile widziane. Dziękuję i pozdrawiam,Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 13.06.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Może spece od posadzek poradzą coś lepszego ale ja bym poradził wypełnić (oczywiście po usunięciu pokruszonej warstwy, zagruntowaniu) prostą zaprawą wyrównującą. Nie należy tego mylić z samopoziomującą. To po prostu zaprawa (25kg w worku) cementowa do wymieszania z wodą. Służy właśnie do wyrównywania nierównych powierzchni. Moim zdaniem nie musisz mieć w tej warstwie idealnego poziomu bo rozumiem że na to będzie jakiś styropian i jeszcze wylewka. Także nawet jak nie wyjdzie idealnie prosto to nie ma dramatu bo się wyrówna dokładnie wylewką. Sam tak robiłem w kilku miejscach. Może nie aż 5 cm - musisz poszukać pewnie są takie które można aż tak grubo kłaść. I szybko schnie także czekać nie trzeba długo. I plus duży w porównaniu z samopoziomującymi że tak nie drenują kieszeni. Taka moja rada ale specem nie jestem. U mnie się sprawdziło i póki co jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 13.06.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) @ pieknyromekDzięki za podpowiedź.Myślałem o takim rozwiązaniu ale obawiam sie, że nie uda mi się na tyle wyrównać (zwłaszcza piętra, gdzie mam 5 cm różnicy), aby potem bezproblemowo położyci izolację termiczną, którą będą płyty PUR..Styropian jest stosunkowo łatwo obrobić i jest łatwo dostępnyw różnych grubościach, a płyty jak będą zamawiał, to musze od razu dokładnie okresli ile i jakiej grubości - potem domawiająć przepłacę sporo... Na niekorzyść samopoziomujących przemawia fakt, że są przynajmniej 3-4 razy (i więcej) droższe niż zwykłe zaprawy wyrównujące... Widziałem wylewki samopoziomujące i podkłady samopoziomujące, przy czym te ostatnie są zdecydowanie tańsze, ale jak zakładam nie nadawałyby się do rozwiązania tego problemu... ps. nie wiem, czy dobrze myślę, ale wylewki samopoziomujące są chyba na bazie gipsu, a wyrównujące na bazie cementu, a nie wiem, czy gips się nadaje do tego typu prac - zwłaszcza że potem na przyjśc izolacja przeciwwilgociowa, cieplna, jastrych (ogrzewanie podłogowe) i na końcu jakiś parkiet albo płytki. Pozdrawiam,Olek Edytowane 13 Czerwca 2013 przez aleksander_a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.06.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Najtaniej to będzie wyrównywać każde pomieszczenie osobno po to aby styropian równo leżał, a potem po prostu lejąc posadzki zrobisz poziom wtedy bedziesz miał styropian wszędzie taki sam a wylewka różnej grubości. Te doły i doliny wypełnij zaprawą aby tylko uzyskać płaszczyzne..to wyjdzie najtaniej i najszybciej. jak zaczniesz kombinować z gruboscią styropianu to się narobisz i efekt żaden bo nie bedziesz szlifował styropianu a gdzieś te płyty będizesz musiał podkładać. Jak zechcesz z "worków" wypoziomować cały dom to wydasz dwa razy więcej kasy niż byś wylał normalnie posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.06.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jeżeli chcesz wyrównywać nierówności rzędu 5cm to raczej piasek, dobry cement i samodzielnie wykonać zaprawę, superplastyfikatory pomogą ci zmniejszyć ilość wody w zaprawie wiec i zmniejszyć skurcz i zwiększyć wytrzymałość. Niektóre są również zalecane przez ich producentów do wykonywania na betonie powłoki zwiększajacej przyczepność wylewek.Podobno niektórzy stosują też pod izolacją w celu równomiernego przylegania izolacji do betonu cienką podsypkę z piasku, nie wiem co o tym myśleć ale może metoda nie głupia.To co proponuje Andrzej733 chyba najrozsądniejsze rozwiązanie - jeżeli gdzieś wyjdzie ci więcej niz te 4-5cm wylewki na izolacji, to tylko pozytywnie wpłynie na wytrzymałość takiego jastrychu na pękanie w wyniku obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 13.06.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Panowie - kolega aleksander pisze że chce kłaść płyty PUR nie styropian. Ja takich płyt nie kładłem, nie wiem jakie mają wymagania. A co do wylewek samopoziomujących to one chyba też są cementowe a nie gipsowe ale sam też nie stosowałem więc może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 14.06.2013 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Dziękuję za uwagi. @Andrzej733 - czy to, że będę miał różne poziomy wylewek w różnych pomieszczeniach nie będzie miało wpływu na sprawność układu ogrzewania podłogowego? Teoretycznie im większa odległość (grubość) warstwy do pokonania, tym większe straty będą. Jeszcze jedno pytanie - spod ścian wystaje mi papa izolacji poziomej. Czy przy wyrównywaniu mogę ją swobodnie pokryć warstwą wylewki, czy lepiej starać się zrobić wylewkę pod papę, aby potem ta papa izolacji poziomej połączyła się z papą izolacji pczeciwwilgociowej kładzionej pod izolacją termiczną? Pozdrawiam,Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.06.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 No sądziłęm że jka kruszy ci się beton to doły powstały nie górki. Staraj się aby papa była wyżej.No im grubsza wylewka tym gorsza sprawność ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts