wikuska 13.06.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam wszystkich! Jestem na forum nowa, ale czytałam już Wasze komentarze do różnych projektów. Chciałam więc spytać, jak określiłam w temacie, o projekt http://www.dominanta.pl/oferta/reksio.html. Projekt jest stosunkowo nowy, ale ciekawa jestem czy już ktoś się na niego zdecydował i jakie są Wasze spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.06.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Według mnie projekt ma dużo wad. Najważniejsza to stosunek kosztów budowy do uzyskanej powierzchni i komfortu jej użytkowania. Po co w domu małym takie podrażacze jak balkon, okazałe lukarny? Dach wyszedł drogi, a niestety jego kształt powoduje, że sypialnie jednoosobowe poddasza są bardzo nieustawne - podłogi mają sporo, a funkcjonalność kiepska. W garderobie i łazience są dodatkowe przedścianki, żeby coś się dało ustawić. Ścianka kolankowa ma chyba tylko 85 cm - to niewiele, zwłaszcza, gdy ma być wzdłuż niej ustawione jednoosobowe łóżko.Schody zabiegowe - niezbyt wygodne, ale do zaakceptowania w projekcie małego domu.Na parterze gabinet o szerokości 2,2m - mały i wąski. Zwykle dodatkowy pokój na parterze inwestorzy wybierają ze względu na potencjalne pełnienie też innych funkcji - pokoju dla seniora, sypialni na czas wykończenia na tip top poddasza, sypialni na czasy, kiedy ze względu na stan zdrowia schody zaczną być uciążliwością. Jeżeli bierzecie pod uwagę choć jeden z tych scenariuszy, to lepszy byłby pokój nieco szerszy i mający w sąsiedztwie łazienkę z funkcją kąpielową.Schody zaproponowano drewniane ażurowe, a trzeba pamiętać, że pod nieażurowymi można zrobić przydatny schowek.Garaż wydaje mi się nieco wąski, zwłaszcza, że przebiega przez niego również linia komunikacyjna do kotłowni. Jeżeli kocioł będzie na paliwo stałe, to jest to dość istotny szczegół.Okna przy samych rogach budynku wyglądają ładnie, ale w kuchni będą niezbyt praktyczne dla rozplanowania szafek i sprzętów.Ostatni szczegół - na wizualizacjach ładnie wygląda symetryczna strefa wejściowa (okno o wymiarach drzwi doświetlające klatkę schodową i drzwi wejściowe identycznie szklone), ale w wykonaniu będzie to albo drogie, albo po prostu będzie wyglądało inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_28 19.06.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Hmm. Całkiem sympatyczny domek. Faktycznie gabinet taki trochę wąski, ale mam wrażenie, że został tak zaprojektowany po to, żeby powierzchnia salonu/jadalni była optymalna. Jeśli wziąć pod uwagę też ażurowe schody to tym bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że jest to dom zrobiony z myślą o osobach, które szukają domu o niewielkiej powierzchni, ale jednak takiego, w którym będzie czuć przestrzeń. Garaż wydaje mi się, że nie został zaprojektowany z myślą o kotłowni na paliwo stałe, bo gdyby taka miała być, to zapewne do kotłowni byłoby osobne wejście - moim zdaniem dobrze więc, że jest wąski. Bardzo mi się podoba wnęka na aneks jadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts