Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka papa na domek narzędziowy?

Marsjanka

Recommended Posts

Kupiliśmy w markecie taki prefabrykowany drewniany domek narzędziowy 180x180 cm (zdjęcie ze strony producenta).

W komplecie dostaliśmy rolkę papy po położenia na dachu - jakaś bezetykietowa, krusząca się cienizna.

Obawiam się, że jak tego użyjemy to będziemy się potem bujać z ciągłymi przeciekami - dlatego wolałabym kupić coś porządniejszego.

Stąd moje pytanie: co mam kupić, żeby było dobrze?

domek-frankfurt-180x180.jpg

Papę termozgrzewalną wierzchniego krycia na poliestrze grubości minimum 3,5 mm. Mocować mechanicznie w górnej części a połączenia zgrzać. Z odpadów papy pociąć paski szerokości 10 cm i nabić na okapie posypką do spodu. Do tego paska przygarzć dolną krawędź pierwszego pasa papy wysuwając ją 1~1,5 cm za obręb dachu. Pozdrawiam.

• 2 months później...
a że tak z innej beczki - zgłaszaliście ten domek do nadzoru? jakie odległości od granicy zachowujecie ? :)

Postawiłem taką budę na graty budowlane z desek i nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby to zgłaszać do nadzoru. Ale raz, że nie mam jeszcze sąsiadów, a dwa mogę ją w każdej chwili rozebrać ... ale prawda, trzeba zgłaszać ... trzeba.

Ja właśnie skończyłem coś w sumie podobnego, wiatę garażową. 6,7m x 3,8m, większość kryta płytą MFP z papą a część przeźroczysta płyta falista PCV.

Dałem papę termozgrzewalną wierzchniego krycia na welonie szklanym 4,2mm, cena około 8 zł za mkw. Przybijałem gwoździami a zakłady próbowałem zgrzewać lutlampą, gdzieniegdzie nawet się udało.