marta.111 13.06.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam. Chcialabym sie dowiedziec, zorientowac w ogole ile kosztuje wymiana instalacji elektrycznej na 25m2 z jakimis zabezpieczeniami WLZ czy cos w tym stylu i pomiarami. Kompletnie nie mam o tym pojecia a nie ma ktoi pomoc. Jakie materialy i w jakich ilosciach zakupic moge? Gdzie najtaniej? Musze jeszcze niestety podkreslic ze bardzo zalezy mi na niskich kosztach gdyz jestem osoba mloda, uczaca sie i skrajnie malo zarabiajaca a mieszkanie to jest przyznane z urzedu dla mnie i mojego malego brata, ktory czeka aby mogl do mnie wrocic tak wiec zalezy mi bardzo na cenie i w miare szybkiej odpowiedzi. Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje dobrym ludziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.06.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam. Chcialabym sie dowiedziec, zorientowac w ogole ile kosztuje wymiana instalacji elektrycznej na 25m2 z jakimis zabezpieczeniami WLZ czy cos w tym stylu i pomiarami. Kompletnie nie mam o tym pojecia a nie ma ktoi pomoc. Jakie materialy i w jakich ilosciach zakupic moge? Gdzie najtaniej? Musze jeszcze niestety podkreslic ze bardzo zalezy mi na niskich kosztach gdyz jestem osoba mloda, uczaca sie i skrajnie malo zarabiajaca a mieszkanie to jest przyznane z urzedu dla mnie i mojego malego brata, ktory czeka aby mogl do mnie wrocic tak wiec zalezy mi bardzo na cenie i w miare szybkiej odpowiedzi. Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje dobrym ludziom. Nowe wcielenie forumowego trolla - dysortografa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta.111 14.06.2013 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Nie rozumiem. Korzystam z tego forum poprzez telefon komorkowy i z tego powodu wypowiedz moja w tej formie. Przepraszam ale tak szybciej po prostu. Naprawde potrzebuje pomocy w tym tamacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.06.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Musisz napisać coś więcej. Na razie zadałaś pytanie typu "muszę kupić jakiś samochód, poradźcie!!!!!!!!!!1111". Nie wiadomo, jakiego samochodu potrzebujesz, co będziesz nim wozić i na jakie trasy, wiadomo tylko, że porada ma być już, zaraz, natychmiast, sądząc po ilości wykrzykników. Napisz, o jaki rodzaj mieszkania chodzi, dlaczego instalacja jest wymieniana, jaka instalacja ma być położona (czy podstawowe proste gniazdka i punkty oświetleniowe, czy coś więcej), jaki jest rodzaj przyłącza (licznik na klatce schodowej, czy może napowietrzne przyłącze do słupa) i czy też ma być zmienione. Wtedy może coś się da oszacować. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta.111 14.06.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Jest to mieszkanie w starym budownictwie, składa się z dwóch pomieszczeń, licznik znajduje się ma klatce schodowej. Instalacja ma być wymieniona, ponieważ po pierwsze jest stara i aluminiowa, po drugie mieszkanie to jest z przydziału z MZBMu i jest to jeden z wielu wymogów jakie musze spełnić aby mi go nie odebrano oczywiście wszystko pod nadzorem technika budowlanego, którego także nająć muszę. W mieszkaniu obecnie są 4 gniazdka i 2 włączniki, jeżeli chodzi o ilość to tego zmieniać na tą chwilę nie potrzebuje. Mają być wymienione kable ogólnie, te punkty oświetleniowe o których Pan pisze wraz z tymi zabezpieczeniami o ktorych wspomniałam wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.06.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 OK, teraz jaśniej Średnia cena za punkt elektryczny to zdaje się nadal około 50zł (różnie bywa w różnych rejonach Polski, różnie też ten punkt jest rozumiany, typowo: każde gniazdko, każdy wyłącznik, każdy punkt świetlny), ale u Ciebie jest mała instalacja, więc raczej będą to ceny umowne, a nie prosta kalkulacja 8 punktów x 50zł, zwłaszcza że za papiery też osobne stawki są zwykle. Znajdź sobie elektryka ze swojego rejonu (najlepiej takiego, który będzie miał uprawnienia budowlane i wystawi Ci od razu wszystkie potrzebne papiery, nie będziesz musiała do papierów opłacać osobnej osoby) i niech Ci oszacuje koszt całości. To nic nie kosztuje, a potem z każdym kolejnym będziesz mogła rozmawiać już wiedząc, jaki rząd wielkości wchodzi w grę. O niejasne rzeczy pytaj tutaj, bo naciągacze (jeśli na takiego trafisz) widząc niezorientowaną osobę mogą powymyślać masę wodotrysków. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.06.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ach rzeczywiście chyba autor/ka wątku to nie ten osobnik o którym pisałem. Przepraszam. Wątek zaczęty zupełnie w jego stylu ortograficznym i treściowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts