matty_23 13.06.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam serdecznie, chciałbym w tym temacie przybliżyć Wam moją sytuację i problemy z doborem ogrzewania. W najbliższym czasie rozpoczynam remont połowy domu (cały wysoki parter jest nasz), dom z cegły, ale już kilkudziesięcioletni, nie ocieplony, pod całą powierzchnią piwnica. 55m2 przy wysokości 2,5m. Instalacja CO+CWU cała do wymiany . Doprowadzony gaz. Kotłownia w piwnicy. Nowe okna plastik. I tutaj zaczyna się . Jak to ogrzać? Bardzo proszę w pierwszej kolejności o pomoc w wyborze sposobu ogrzewania domu, a nie porónywanie modeli kotłow np. na eko. Chcę zachować jakiś ład w tym temacie bo wasze zdanie będzie dla mnie bardzo ważne, Po wielu pochlebnych opiniach znajomych o kotłach na ekogroszek, myślałem własnie o takim ogrzewaniu. Jednak najmniejszy kocioł z podajnikiem, jaki znalazłem, miał 7kW, czyli chyba byłby zbyt duży. Zastanawiam się też o ociepleniu całego domu lub tylko mieszkania, ale wtedy to już na pewno kocioł będzie za duży Dodam, że aktualnie w innym domu też "palę" i znam temat gromadzenia, przygotowania paliw takich jak węgiel i drewno. Nie mam z tym problemu, ale nie jest to moje hobby. Po wizycie w lokalnym sklepie, sprzedawca polecał na taki metraż ogrzewanie gazem, mowa konkretnie o kotle Viessmana Vitodens 100. Jestem strasznie uprzedzony do gazu przez mojego sąsiada z pierwszego piętra "nowego" domu, który rachunki za gaz zimą potrafi zapłacić ponad 1000 pln/miesięcznie . Ma starego Junkersa takiego z "płomyczkiem", starą instalację, stare grzejniki, nic nie ocieplone, okna plastiki, grzeje tyle metrów co ja + 20m2 na poddaszu też nie ocieplonym. To dwa sposoby o jakich coś tam wiem, może są jeszcze inne metody warte uwagi? Radźcie Panowie i Panie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.06.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 musisz mieć jakieś konkrety co do ocieplenia bo jak to masz nieocieplone to te 7kw będzie o wiele za mało a jak dobrze ocieplisz to może być za dużo czyli "masło maślane" remont zaczyna się od ocieplenia w tym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matty_23 13.06.2013 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ocieplenie z zewnątrz wymaga dogadania się z sąsiadem, przebudowy dachu, bo za mało go wystaje na ścianach szczytowych i o wiele większych nakładów finansowych. Widziałem płyty z gk z dodatkową folią parową i ociepleniem było to coś na zasadzie płyty Eurothane G dlatego myślałem o ociepleniu ścian zewnętrznych domu od środka, ociepleniu podłogi od piwnicy (tylko jak ? zrywać deski i dać styropian czy można jakoś ocieplić od strony piwnicy?) i zrobić podwieszony sufit z jakąś izolacją termiczną i akustyczną, no i jeszcze okopać fundament żeby nie było wilgoci od piwnicy Co myślisz o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.06.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jak ocieplasz od środka to sprawdź czy ściany nie podciągają wilgoci. Podłogę też proponuje ocieplić w mieszkaniu. Zachęcam też do podłogówki i WM. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matty_23 14.06.2013 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Jak ocieplasz od środka to sprawdź czy ściany nie podciągają wilgoci. Podłogę też proponuje ocieplić w mieszkaniu. Zachęcam też do podłogówki i WM. Pozdrawiam i powodzenia. off top dziękuję za miłe słowo, co to jest WM? Jak się ma koszt wykonania ogrzewania podłogowego w relacji z konwencjonalnym na podobnej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 14.06.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 off top dziękuję za miłe słowo, co to jest WM? Jak się ma koszt wykonania ogrzewania podłogowego w relacji z konwencjonalnym na podobnej powierzchni? WM- wentylacja mechaniczna, rekuperacja- odzysk ciepła. Podłogówka wychodzi podobnie do grzejników.(Można zrobić samemu, banał). Dzięki podłogówce i WM z rekuperacja zbijesz koszty ogrzewania o ok. 40%.(WM też można zrobic samemu). Poza tym ocieplając od wewnątrz pozbawiasz się akumulacji. Dzięki WM masz możliwość szybkiego nagrzania mieszkania przy pomocy grzałki elektrycznej w centrali wentylacyjnej. Szukaj i czytaj, jak czegoś nie rozumiesz -pytaj. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matty_23 16.06.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 WM- wentylacja mechaniczna, rekuperacja- odzysk ciepła. Podłogówka wychodzi podobnie do grzejników.(Można zrobić samemu, banał). Dzięki podłogówce i WM z rekuperacja zbijesz koszty ogrzewania o ok. 40%.(WM też można zrobic samemu). Poza tym ocieplając od wewnątrz pozbawiasz się akumulacji. Dzięki WM masz możliwość szybkiego nagrzania mieszkania przy pomocy grzałki elektrycznej w centrali wentylacyjnej. Szukaj i czytaj, jak czegoś nie rozumiesz -pytaj. Powodzenia. Mam kilka pytań, 1. Czy mógłbyś polecić jakiś model rekuperatora na taki metraż, coś rozsądnego cenowo bo i tak wyjdzie spora różnica względem grawitacji? 2.. Metraż podawany przy rekuperatorach dotyczy objętości pomieszczeń czy powierzchni? 3. W moim wypadku lepiej jest nie ocieplać wcale i mieć akumulację ciepła czy ocieplić od środka i tą akumulacje mięć mniejsza? 4. Co do podłogówki nie jestem przekonany, mówią, że to nie jest zdrowe bo od dołu grzeje, problemy z ustawieniem w relacji z normalnymi grzejnikami, problemy z pomiarami temperatury przez kotły bo bezwładność duża. 5. Czy rekuperator może być w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 16.06.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Mam kilka pytań, 1. Czy mógłbyś polecić jakiś model rekuperatora na taki metraż, coś rozsądnego cenowo bo i tak wyjdzie spora różnica względem grawitacji? 2.. Metraż podawany przy rekuperatorach dotyczy objętości pomieszczeń czy powierzchni? 3. W moim wypadku lepiej jest nie ocieplać wcale i mieć akumulację ciepła czy ocieplić od środka i tą akumulacje mięć mniejsza? 4. Co do podłogówki nie jestem przekonany, mówią, że to nie jest zdrowe bo od dołu grzeje, problemy z ustawieniem w relacji z normalnymi grzejnikami, problemy z pomiarami temperatury przez kotły bo bezwładność duża. 5. Czy rekuperator może być w piwnicy? Ad.1,2) Policz kubaturę i szukaj. Jak znajdziesz to daj znać. Wartość optymalna to kubatura/h. Ad.3) Chcesz wydawać dużo czy mało na ogrzewanie? Ad.4) Jak nie ocieplisz i zrobisz podłogówkę to ten typ grzejnika płaszczyznowego będzie osiągał wyższe temp.dla osiągnięcia komfortu cieplnego. (Odczuwalne dla stóp). Ad.5) pewnie że może. (Ja tak mam) Edytowane 16 Czerwca 2013 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts