Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik CWU na strychu - czy ktoś tak ma?

macius36

Recommended Posts

Witam,

Zadaję tu ponownie pytanie bo na ociepleniu nikt nie odpowiedział.

Dom parterowy ze stropem monolitycznym i nieogrzewanym strychem.

Czy ocieplać też między krokwiami czy sam strop?

Wiem że ocieplenie samego stropu (np. wełną 40 cm) jest tańsze niż np. 10 cm krokwie i 30 cm strop, ale wynikły dwa problemy - na tym strychu będzie centrala WM, więc raczej dobrze by nie było tam mrozów, przy samej dachówce ceramicznej i folii w wielkie mrozy temperatury spadną poniżej zera.

Po drugie - nie chcę za bardzo zagracać pralni w której mam zaprojektowany kocioł, więc projektant zapodał taki temat - wywalenie zasobnika CWU nad kocioł na strych. Czy to się w ogóle robi i czy ma to sens? Według architekta takie rozwiązanie ma tą zaletę że nie potrzeba instalować dodatkowo cyrkulacji do ciepłej wody, bo ta grawitacyjnie spływa do kranów. Czy to prawda? Czy na takim strychu nic nie będzie zamarzać przy zasobniku?

Projektant zaproponował żeby ocieplić i strop, i wełną między krokwiami.

O ile mniej więcej ocieplenie i tego i tego podroży imprezę? Czy zostawić same ocieplenie stropu a centralę wentylacyjną i zasobnik CWU obudować gipskartonem z izolacją?