Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana trojwarstwowa - wentylacja

Recommended Posts

Witam ,

Mam pytanie do fachowcow / znawcow. Kupilem 10letni dom parterowy o powierzchni 200m2, nie podpiwniczony. Zastanawia mnie sprawa wentylacji scian. Puszki wentylacyjne rozmieszczone sa tylko w dolnej czesci sciany w odleglosci niecale 100cm kazda. Czy zapewnia to optymalna wentylacje scian czy raczej nalezaloby zainstalowac puszki pod podbitka aby byla lepsza cyrkulacja.

Sciana oslonowa w kilku miejscach ma drobne pekniecia, czy mozliwe ze wentylacja jest przyczyna tych pekniec?

Sciany sa z: pustak 24cm+ welna 8cm +pustka powietrzna 4cm + cegla kratowka 12 cm.

Z gory dziekuje za odpowiedzi,

bob82

• 2 weeks później...
  • 6 months później...
  • 1 year później...

Witam serdecznie.

By nie zaśmiecać podpinam się pod istniejący temat.

Posiadam ścianę trójwarstwową:

- pustak max 19cm

- styropian 2x 4cm

- pustka powietrzna 3cm

- porotherm 11,5cm

Dom będzie tynkowany i w związku z tym pytanie... Czy montować w ścianie zewnętrznej puszki wentylacyjne?

Doczytałem, że przy izolacji z wełny - niezbędne, zaś przy styropianie - przeciwnie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Witam, w mojej ocenie puszki nie są niezbędne. Kwestię wentylacji i kondensacji pary wodnej załatwia pustka powietrzna za styropianem. Inna sprawa, że osobiście wybrałbym wełnę do ocieplania ceramiki - szczególnie że grubość izolacji jest dość mała. Zapytaj konstruktora o wyliczenia punktu rosy i problem konsendacji pary wodnej. Styropian ma bardzo niską paroprzepuszczalność w porównaniu z wełną i to może mieć u ciebie znaczenie...

Gdzie kolega swierczek wyczytał że w ścianie 3 warstwowej ocieplonej wełną mineralną nie daje się puszek wentylacyjnych ??

Kolega "swierczek" odpowiadał zapewne na mój post, a u mnie nie ma wełny tylko jak napisałem wyżej styropian.

A Ty co sądzisz na temat niezbędności puszek w moich ścianach?

Po pierwsze 8 cm styro to strasznie mało nie wiem gdzie u ciebie wypada punkt rosy. Po co ci 3cm pustka powietrzna? Na twoim miejscu zastanawiałbym się czy jest możliwość wypełnienia jej izolacją np . pianka przez nawiercenia w murze osłonowym. Z puszek bym zrezygnował ale pytaj fachowców.