bob82 14.06.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witam , Mam pytanie do fachowcow / znawcow. Kupilem 10letni dom parterowy o powierzchni 200m2, nie podpiwniczony. Zastanawia mnie sprawa wentylacji scian. Puszki wentylacyjne rozmieszczone sa tylko w dolnej czesci sciany w odleglosci niecale 100cm kazda. Czy zapewnia to optymalna wentylacje scian czy raczej nalezaloby zainstalowac puszki pod podbitka aby byla lepsza cyrkulacja. Sciana oslonowa w kilku miejscach ma drobne pekniecia, czy mozliwe ze wentylacja jest przyczyna tych pekniec? Sciany sa z: pustak 24cm+ welna 8cm +pustka powietrzna 4cm + cegla kratowka 12 cm. Z gory dziekuje za odpowiedzi, bob82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob82 29.06.2013 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Czy naprawde nikt nie potrafi mi doradzic? Jezeli temat jest w zlym miejscu to prosze admina o przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.01.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Nasza podpowiedź. Odcinek o ścianie trójwarstwowej serialu Muratora "Stan surowy bez błędów". Zobacz cały serial - zapraszamy! Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysztov 23.01.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam serdecznie.By nie zaśmiecać podpinam się pod istniejący temat.Posiadam ścianę trójwarstwową:- pustak max 19cm- styropian 2x 4cm- pustka powietrzna 3cm- porotherm 11,5cmDom będzie tynkowany i w związku z tym pytanie... Czy montować w ścianie zewnętrznej puszki wentylacyjne?Doczytałem, że przy izolacji z wełny - niezbędne, zaś przy styropianie - przeciwnie.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 25.01.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam, w mojej ocenie puszki nie są niezbędne. Kwestię wentylacji i kondensacji pary wodnej załatwia pustka powietrzna za styropianem. Inna sprawa, że osobiście wybrałbym wełnę do ocieplania ceramiki - szczególnie że grubość izolacji jest dość mała. Zapytaj konstruktora o wyliczenia punktu rosy i problem konsendacji pary wodnej. Styropian ma bardzo niską paroprzepuszczalność w porównaniu z wełną i to może mieć u ciebie znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Gdzie kolega swierczek wyczytał że w ścianie 3 warstwowej ocieplonej wełną mineralną nie daje się puszek wentylacyjnych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysztov 01.02.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Gdzie kolega swierczek wyczytał że w ścianie 3 warstwowej ocieplonej wełną mineralną nie daje się puszek wentylacyjnych ?? Kolega "swierczek" odpowiadał zapewne na mój post, a u mnie nie ma wełny tylko jak napisałem wyżej styropian. A Ty co sądzisz na temat niezbędności puszek w moich ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.02.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Po pierwsze 8 cm styro to strasznie mało nie wiem gdzie u ciebie wypada punkt rosy. Po co ci 3cm pustka powietrzna? Na twoim miejscu zastanawiałbym się czy jest możliwość wypełnienia jej izolacją np . pianka przez nawiercenia w murze osłonowym. Z puszek bym zrezygnował ale pytaj fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts