diodonna 15.06.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Jakie drzwi PCV najlepiej zamontować, aby przez taras z podjazdem wjeżdżać do domu wózkiem inwalidzkim?Wymyśliłam sobie, że chyba będą z Alphaline 90 (taką planuję stolarkę)z klinem ocieplającym,otwierane na zewnątrz, będą miały 3 zewnętrzne zawiasy, klamki po obu stronach, zamek na klucz.Czy należy je traktować jako stolarka okienna czy drzwi wejściowe?Liczę na poradę, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.06.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Ogólnie rzecz biorąc niemal każde okno otwierane na zewnątrz w papierach branżowych ma określenie "drzwi" Ale na pewno tańszym rozwiązaniem będzie otwieranie klasyczne, czyli "zwykłe" okno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 15.06.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 .... traktować jako stolarka okienna czy drzwi wejściowe? Liczę na poradę, dziękuję Sam mam drzwi balkonowe na zewnątrz otwierane....i ciekaw jestem czy jest jakiś przepis narzucający, inne traktowanie takiego otworu.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 16.06.2013 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Sam mam drzwi balkonowe na zewnątrz otwierane....i ciekaw jestem czy jest jakiś przepis narzucający, inne traktowanie takiego otworu.??? A ile kosztowało Cię to skrzydło-czy mógłbyś podpowiedzieć? Jeśli to możliwe, może być na skrzynkę FM. Może ktoś mnie podratuje!! Potrzebuję: 1/drzwi balkonowe otwierane na zewnątrz -trzy zawiasy zewnętrzne, -szer 1100mm x wys 2280mm -na Alphaline90 z klinem docieplającym, - 3-szybowe, - białe PCV, -z oddzielną ceną na obustronny złoty dąb, -z 1 zamkiem, -klamka obustronna, -z 1 poziomym szprosem, - niski próg aluminiowy. Obok jest okienko -otwór w murze szer 900mm x wys 1490mm Ile taka wersja może kosztować? Edytowane 16 Czerwca 2013 przez diodonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 16.06.2013 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ogólnie rzecz biorąc niemal każde okno otwierane na zewnątrz w papierach branżowych ma określenie "drzwi" Ale na pewno tańszym rozwiązaniem będzie otwieranie klasyczne, czyli "zwykłe" okno.. Czy możesz przedstawić mi mankamenty i pozytywy rozwiązania z wejściem do pokoju przez podjazd, gdy drzwi otwierane są do wewnątrz i na zewnątrz. Na razie daszku nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 17.06.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 A ile kosztowało Cię to skrzydło-czy mógłbyś podpowiedzieć? ..... Ile taka wersja może kosztować? 20 % więcej niż klasyczny balkon na razie jeszcze nie zamówiłem. wady jakie zauważyłem to brak uchyłu, zalety: niski próg, niewcinająca się firanka przy otwieraniu drzwi(która może być siatką przeciw komarom), bardziej ustawny pokój - sam jestem ciekaw opinii, czy są jakieś inne większe mankamenty takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 17.06.2013 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 20 % więcej niż klasyczny balkon na razie jeszcze nie zamówiłem. wady jakie zauważyłem to brak uchyłu, zalety: niski próg, niewcinająca się firanka przy otwieraniu drzwi(która może być siatką przeciw komarom), bardziej ustawny pokój - sam jestem ciekaw opinii, czy są jakieś inne większe mankamenty takiego rozwiązania. A jakiego producenta okien brałeś pod uwagę, że wyceniono Ci z dopłatą tylko 20% ? Sprawdzałam w Oknoplaście cenę aluminium:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 18.06.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Aluminium zimniejsze od PCV, ja mam na profilu Brugmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.06.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Jakie drzwi PCV najlepiej zamontować, aby przez taras z podjazdem wjeżdżać do domu wózkiem inwalidzkim? Wymyśliłam sobie, że chyba będą z Alphaline 90 (taką planuję stolarkę)z klinem ocieplającym,otwierane na zewnątrz, będą miały 3 zewnętrzne zawiasy, klamki po obu stronach, zamek na klucz. Czy należy je traktować jako stolarka okienna czy drzwi wejściowe? Liczę na poradę, dziękuję Jak by nie kombinować to ościeżnica w oknach czy drzwiach musi być a co za tym idzie próg też - niski na 20 mm ale zawsze jest. Także przeszkoda, niestety na drodze wózka występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 18.06.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 A czemu koniecznie te drzwi balkonowe muszą się otwierać na zewnątrz? Tzn są jakieś inne powody czy tylko wózek inwalidzki? My też robiliśmy drzwi z myślą o wózku (mąż porusza się o kulach i na wózku) - zrobiliśmy normalne drzwi balkonowe otwierane do środka tylko z niskim progiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 18.06.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 ..... - zrobiliśmy normalne drzwi balkonowe otwierane do środka tylko z niskim progiem Ten system ma chyba taką wadę, że przy dużym deszczu może wystąpić problem z odprowadzeniem wody, w systemach drzwi na zewnątrz podłoga w mieszkaniu dostaje +1cm wyżej i próg sam powstaje, u mnie są szerokie okapy, woda mały problem, ale śnieg/liście -ciężko otworzyć drzwi do środka, od razu naleci, no i jeszcze jeden aspekt, te na zewnątrz w czasie wiania wiatru domykane/doszczelniane są siła wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 18.06.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Trzeba rozgraniczyć jakie mają być to drzwi. Jeśli konstrukcji podobnej do wejściowych, przy małej ilości elementów dociskających skrzydło do ramy, wtedy otwieranie na zewnątrz ma sens, z powodów o jakich wspomniał Arturo Gdy będą to drzwi balkonowe z niskim progiem to otwierane tylko do wewnątrz i zawsze będą szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 19.06.2013 04:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Właśnie takie argumenty słyszę: duże straty ciepła, nalewanie wody do środka, otwierając z zewnątrz do środka trudno wyplątać się z firany, zasłony lub odsunąć mebel. Na razie ceny aluminium powalają, razem z okienkiem i montażem najtaniej 4 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 19.06.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Diodonna, podaj powody, dla których chcesz na zewnątrz otwierać - bo nie bardzo właśnie rozumiem w czym problem. U nas te drzwi balkonowe z niskim progiem wychodzą na zadaszony taras - woda nie jest problemem, a liści nie nawiewa mi nigdzie - może mamy jeszcze mało drzew posadzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.06.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jak dla mnie jedyny argument to ta firanka;) Faktem jest, że w większości przypadków niskie progi nie są tak szczelne jak tradycyjne okna, ale też przy dobrym montażu i "klasycznych" deszczach nie powinno być powodzi w mieszkaniu. Oczywiście przy dobrym montażu. Wg mnie niskie progi wyjątkowo będą się mściły jeśli się ich prawidłowo nie podeprze. Skrzydło przeszkadza meblom? to po to robisz okno, by w jego świetle ustawiać przeszkody? To jest naciągana argumentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 20.06.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Coby nie powiedział, drzwi balkonowe otwierane na zewnątrz nie są popularne bo inny profil itd, okno balkonowe otwiera się do środka, bo to te samo rozwiązanie co reszta okien, tylko próg niżej, żeby można było przez nie wychodzić. Może to tylko przyzwyczajenia/uproszczenia wynikające z adaptacji okien na drzwi, powodują ich przewagę na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.06.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Cała Anglia otwiera na zewnątrz werandy, balkony i okna a Polacy rozkminiają temat jakby to jakieś nowum było Zaściankowość europejska górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.06.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Witam z pkt widzenia teoretycznego otwieranie na zewnątrz jest lepsze, szczelność i parametry termiczne takie same a kwestia przenikania wody zdecydowanie na korzyść. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 21.06.2013 04:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Michał, możesz to rozwinąć- chodzi o to, że zewnętrznie otwierane lepiej chronią przed deszczem czy też lepiej się leje na parkiet? Szukam najlepszego rozwiązania zanim się wykosztuję. Na razie (a może nigdy) daszku nie będzie. Witam z pkt widzenia teoretycznego otwieranie na zewnątrz jest lepsze, szczelność i parametry termiczne takie same a kwestia przenikania wody zdecydowanie na korzyść. Pozdrawiam Edytowane 21 Czerwca 2013 przez diodonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 21.06.2013 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Teoretycznie przy większej liczbie zamieszkujących osób można zostawić coś przy oknie i osoba wracająca przez podjazd musi wówczas sobie sama poradzić z przeszkodą. Jak dla mnie jedyny argument to ta firanka;) Faktem jest, że w większości przypadków niskie progi nie są tak szczelne jak tradycyjne okna, ale też przy dobrym montażu i "klasycznych" deszczach nie powinno być powodzi w mieszkaniu. Oczywiście przy dobrym montażu. Wg mnie niskie progi wyjątkowo będą się mściły jeśli się ich prawidłowo nie podeprze. Skrzydło przeszkadza meblom? to po to robisz okno, by w jego świetle ustawiać przeszkody? To jest naciągana argumentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts