Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe do podjazdu dla inwalidy

Recommended Posts

Jakie drzwi PCV najlepiej zamontować, aby przez taras z podjazdem wjeżdżać do domu wózkiem inwalidzkim?

Wymyśliłam sobie, że chyba będą z Alphaline 90 (taką planuję stolarkę)z klinem ocieplającym,otwierane na zewnątrz, będą miały 3 zewnętrzne zawiasy, klamki po obu stronach, zamek na klucz.

Czy należy je traktować jako stolarka okienna czy drzwi wejściowe?

Liczę na poradę, dziękuję

Ogólnie rzecz biorąc niemal każde okno otwierane na zewnątrz w papierach branżowych ma określenie "drzwi" :)

Ale na pewno tańszym rozwiązaniem będzie otwieranie klasyczne, czyli "zwykłe" okno..

Sam mam drzwi balkonowe na zewnątrz otwierane....i ciekaw jestem czy jest jakiś przepis narzucający, inne traktowanie takiego otworu.???

A ile kosztowało Cię to skrzydło-czy mógłbyś podpowiedzieć? Jeśli to możliwe, może być na skrzynkę FM.

Może ktoś mnie podratuje!!

Potrzebuję:

1/drzwi balkonowe otwierane na zewnątrz

-trzy zawiasy zewnętrzne,

-szer 1100mm x wys 2280mm

-na Alphaline90 z klinem docieplającym,

- 3-szybowe,

- białe PCV,

-z oddzielną ceną na obustronny złoty dąb,

-z 1 zamkiem,

-klamka obustronna,

-z 1 poziomym szprosem,

- niski próg aluminiowy.

Obok jest okienko -otwór w murze szer 900mm x wys 1490mm

Ile taka wersja może kosztować?

Edytowane przez diodonna

Ogólnie rzecz biorąc niemal każde okno otwierane na zewnątrz w papierach branżowych ma określenie "drzwi" :)

Ale na pewno tańszym rozwiązaniem będzie otwieranie klasyczne, czyli "zwykłe" okno..

Czy możesz przedstawić mi mankamenty i pozytywy rozwiązania z wejściem do pokoju przez podjazd, gdy drzwi otwierane są do wewnątrz i na zewnątrz. Na razie daszku nie będzie.

A ile kosztowało Cię to skrzydło-czy mógłbyś podpowiedzieć? .....

Ile taka wersja może kosztować?

20 % więcej niż klasyczny balkon

na razie jeszcze nie zamówiłem. wady jakie zauważyłem to brak uchyłu, zalety: niski próg, niewcinająca się firanka przy otwieraniu drzwi(która może być siatką przeciw komarom), bardziej ustawny pokój - sam jestem ciekaw opinii, czy są jakieś inne większe mankamenty takiego rozwiązania.

20 % więcej niż klasyczny balkon

na razie jeszcze nie zamówiłem. wady jakie zauważyłem to brak uchyłu, zalety: niski próg, niewcinająca się firanka przy otwieraniu drzwi(która może być siatką przeciw komarom), bardziej ustawny pokój - sam jestem ciekaw opinii, czy są jakieś inne większe mankamenty takiego rozwiązania.

A jakiego producenta okien brałeś pod uwagę, że wyceniono Ci z dopłatą tylko 20% ?

Sprawdzałam w Oknoplaście cenę aluminium:mad:

Jakie drzwi PCV najlepiej zamontować, aby przez taras z podjazdem wjeżdżać do domu wózkiem inwalidzkim?

Wymyśliłam sobie, że chyba będą z Alphaline 90 (taką planuję stolarkę)z klinem ocieplającym,otwierane na zewnątrz, będą miały 3 zewnętrzne zawiasy, klamki po obu stronach, zamek na klucz.

Czy należy je traktować jako stolarka okienna czy drzwi wejściowe?

Liczę na poradę, dziękuję

Jak by nie kombinować to ościeżnica w oknach czy drzwiach musi być a co za tym idzie próg też - niski na 20 mm ale zawsze jest.

Także przeszkoda, niestety na drodze wózka występuje.

..... - zrobiliśmy normalne drzwi balkonowe otwierane do środka tylko z niskim progiem

Ten system ma chyba taką wadę, że przy dużym deszczu może wystąpić problem z odprowadzeniem wody, w systemach drzwi na zewnątrz podłoga w mieszkaniu dostaje +1cm wyżej i próg sam powstaje, u mnie są szerokie okapy, woda mały problem, ale śnieg/liście -ciężko otworzyć drzwi do środka, od razu naleci, no i jeszcze jeden aspekt, te na zewnątrz w czasie wiania wiatru domykane/doszczelniane są siła wiatru.

Trzeba rozgraniczyć jakie mają być to drzwi. Jeśli konstrukcji podobnej do wejściowych, przy małej ilości elementów dociskających skrzydło do ramy, wtedy otwieranie na zewnątrz ma sens, z powodów o jakich wspomniał Arturo

Gdy będą to drzwi balkonowe z niskim progiem to otwierane tylko do wewnątrz i zawsze będą szczelne

Jak dla mnie jedyny argument to ta firanka;)

Faktem jest, że w większości przypadków niskie progi nie są tak szczelne jak tradycyjne okna, ale też przy dobrym montażu i "klasycznych" deszczach nie powinno być powodzi w mieszkaniu. Oczywiście przy dobrym montażu. Wg mnie niskie progi wyjątkowo będą się mściły jeśli się ich prawidłowo nie podeprze.

Skrzydło przeszkadza meblom? to po to robisz okno, by w jego świetle ustawiać przeszkody? To jest naciągana argumentacja.

Coby nie powiedział, drzwi balkonowe otwierane na zewnątrz nie są popularne bo inny profil itd, okno balkonowe otwiera się do środka, bo to te samo rozwiązanie co reszta okien, tylko próg niżej, żeby można było przez nie wychodzić. Może to tylko przyzwyczajenia/uproszczenia wynikające z adaptacji okien na drzwi, powodują ich przewagę na rynku.

Michał, możesz to rozwinąć- chodzi o to, że zewnętrznie otwierane lepiej chronią przed deszczem czy też lepiej się leje na parkiet?

Szukam najlepszego rozwiązania zanim się wykosztuję.

Na razie (a może nigdy) daszku nie będzie. ;)

Witam

z pkt widzenia teoretycznego otwieranie na zewnątrz jest lepsze, szczelność i parametry termiczne takie same a kwestia przenikania wody zdecydowanie na korzyść.

Pozdrawiam

Edytowane przez diodonna

Teoretycznie przy większej liczbie zamieszkujących osób można zostawić coś przy oknie i osoba wracająca przez podjazd musi wówczas sobie sama poradzić z przeszkodą.

Jak dla mnie jedyny argument to ta firanka;)

Faktem jest, że w większości przypadków niskie progi nie są tak szczelne jak tradycyjne okna, ale też przy dobrym montażu i "klasycznych" deszczach nie powinno być powodzi w mieszkaniu. Oczywiście przy dobrym montażu. Wg mnie niskie progi wyjątkowo będą się mściły jeśli się ich prawidłowo nie podeprze.

Skrzydło przeszkadza meblom? to po to robisz okno, by w jego świetle ustawiać przeszkody? To jest naciągana argumentacja.