Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A oskarżanie kogoś o działanie na rzecz przemysłu związanego z dostarczaniem energii w różnej postaci, jednocześnie promując czasem bezzasadne rozwiązania przysparzające pieniążków producentom systemów izolacji jest jak by nie patrzeć lekko dwulicowe.

Dlaczego mam nie oskarżać - Oskarżam i udowadniam!!!

ROLĄ IZOLACJI TERMICZNEJ JEST MARGINALIZACJA ROLI OGRZEWANIA !!!! Tego się pogodzić nie da!

A EKONOMICZNA IZOLACJA TERMICZNA TO TAKA PRZY KTÓREJ, NIEEKONOMICZNY JEST CENTRALNY SYSTEM - w domach izolowanych REZYGNUJEMY Z OGRZEWANIA CENTRALNEGO.

Dlatego szkoły, gdzie jeszcze się o centralnym uczy - tak zaciekle zwalczają izolację. Kto się będzie dobrowolnie marginalizował? Lepiej wypaczyć fizykę!

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016459

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Tomaszu odpowiem nieco brutalnie tak jak Pan zarzuca to swoim oponentom w dyskusji- handluje Pan izolacją to ją Pan poleca nie zwracając najmniejszej uwagi czy ma to sens ekonomiczny czy nie.
Nigdy nie handlowałem izolacją termiczną!! W latach 90-97 zajmowałem się poza wentylacją i ogrzewanie - hydroizolacją - fundamenty i dachy ISOLA ( Norwegia)

Proszę nie fetyszować magicznego zużywania 30 kWh/m2/rok bo to smieszne
Są jakieś granice wiedzy - 30kWh/m2 wynika z ekonomi - to najtańsze budownictwo. Tyle wychodzi gdy mamy elektryczne ogrzewanie - 10-12 cm wełny czy styropianu z paroizolacją w ścianie - 20-30cm wełny z paroizolacją w dachu, 30 cm styropianu w podłodze i rekuperator 90%.

Wg mnie, nie ma nic śmiesznego w zwykłym tanim domu. Śmieszne dla mnie jest stosować izolację tak by nie była skuteczna.

W swojej ortodoksji jesteś śmieszny i nikt rozsądny nie będzie cię traktował całkiem poważnie.
Tylko ludzie rozsądni traktują mnie poważnie ( Wg Pana dr Duda to rozsądny człowiek?) Szanowny Panie - pierwszy na świecie wprowadziłem do domów i mieszkań WM z odzyskiem ciepła ( 89' sobie 90' - inwestorowi) - słyszałem dokładnie podobne opinie - "co ty wymyślasz, to się nigdy nie przyjmie" .

Zużycie powyżej 30kWh/m2 rocznie jest świadectwem - dowodem nieznajomości podstaw izolowania. Nieznajomości pełnej definicji współczynnika przenikania ciepła - ale czy to jest śmieszne - szczerze wątpię.

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016471

Nie każdy jeździ Maybachem i nie każdy musi mieć dom pasywny, tym bardziej że korzystanie z niego nie jest pozbawione wad ( jeżeli czytałeś dokładnie posty j-j to powinieneś wiedzieć o czym piszę

Dom pasywny ( zeroenergetyczny ), czy dom izolowany - jak u j-j są tańsze niż dom nieizolowany z hydraulicznym podłogowym - jaki sens ma to porównanie z maybachem?

A co go komfortu - Przerabiałem płytę fundamentową na początku lat 90-tych - negatywnie na komfort wpływała za duża do potrzeb akumulacja.

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016476

Tyle szkoła podstawowa - teraz średnia

Tu pojawia się współczynnik przewodzenia ciepła - który jest obwarowany pewną analizą:

Podaje się go gdy ciepło płynie prostopadle do przegrody, gdy izolacja jest nieskończona, gdy lambda materiałów nie zmienia się w czasie . Należy też uwzględnić właściwości ( możliwości ) odbiornika ciepła .

Nie wiem jakie oceny miałeś z fizyki?

Może jednak wróć do podręczników i przeczytaj trochę o modelowaniu układów fizycznych.

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016490

Jakość wiedzy w temacie izolacji jest bardzo łatwa do sprawdzenia. Zawilgocenie przegrody do 1 % nie ma wpływy na U - więc jeżeli zawilgocenie jest większe - projektant i wykonawca nie znają się na hydroizolacji

jeżeli dom zużywa ponad 30kWh/m2 - projektant i wykonawca nie znają się na izolacji termicznej .

A ocena... Szanowny Panie - zależy kto ocenia. Poza tym od jakiegoś czasu - prace inżynierskie i oceny na studiach stały się towarem a nie miernikiem wiedzy.

Jeszcze raz napiszę - miernikiem wiedzy o hydroizolacji nie jest ocena a zawilgocenie przegrody do 1%.

Miernikiem wiedzy o izolacji termicznej jest zużycie energii - niewiedza zaczyna się od 30kWh/m2 rocznie.

https://www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=napisz%C4%99+prac%C4%99+in%C5%BCyniersk%C4%85+z+budownictwa&oq=napisz%C4%99+prac%C4%99+in&gs_l=serp.1.2.0l3j0i30.0.0.1.359.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..21.psy-ab.-ys2st99a3I&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&fp=cb1ca0dfd7694f07&biw=1173&bih=612

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016511

Jakość wiedzy w temacie izolacji jest bardzo łatwa do sprawdzenia. Zawilgocenie przegrody do 1 % nie ma wpływy na U - więc jeżeli zawilgocenie jest większe - projektant i wykonawca nie znają się na hydroizolacji

jeżeli dom zużywa ponad 30kWh/m2 - projektant i wykonawca nie znają się na izolacji termicznej .

A ocena... Szanowny Panie - zależy kto ocenia. Poza tym od jakiegoś czasu - prace inżynierskie i oceny na studiach stały się towarem a nie miernikiem wiedzy.

Jeszcze raz napiszę - miernikiem wiedzy o hydroizolacji nie jest ocena a zawilgocenie przegrody do 1%.

Miernikiem wiedzy o izolacji termicznej jest zużycie energii - niewiedza zaczyna się od 30kWh/m2 rocznie.

https://www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=napisz%C4%99+prac%C4%99+in%C5%BCyniersk%C4%85+z+budownictwa&oq=napisz%C4%99+prac%C4%99+in&gs_l=serp.1.2.0l3j0i30.0.0.1.359.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..21.psy-ab.-ys2st99a3I&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&fp=cb1ca0dfd7694f07&biw=1173&bih=612

Kolejny zestaw niczym nie popartych idiotyzmów! Ignorować szkodnika!

Edytowane przez perm
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016583

To bardzo proste

na przykładzie YTONGA

[ATTACH=CONFIG]201667[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]201668[/ATTACH]

W praktyce - dom na Białołęce ul Chudoby

[ATTACH=CONFIG]201669[/ATTACH]

Jeżeli ktoś zna podstawy termodynamiki ze szkoły podstawowej - temat "jak rozchodzi się ciepło" nie umieści izolacji termicznej tak "by zimno nie wchodziło", bo wie, że zimna w fizyce nie ma. Ciepło dąży do wyrównania temperatur i płynie z wartości wyższy do niższych. Izolator umieszcza się PRZED TYM CZEGO NIE CHCEMY OGRZEWAĆ.

Tyle szkoła podstawowa - teraz średnia

Tu pojawia się współczynnik przewodzenia ciepła - który jest obwarowany pewną analizą:

Podaje się go gdy ciepło płynie prostopadle do przegrody, gdy izolacja jest nieskończona, gdy lambda materiałów nie zmienia się w czasie . Należy też uwzględnić właściwości ( możliwości ) odbiornika ciepła .

Ja zadałem bardzo proste pytanie, nadal nie mam odpowiedzi - dom z pustaka ceramicznego lub silikatu (materiałów o kiepskim oporze cieplnym) ocieplonych styropianem, posadowionych na ścianach fundamentowych zbudowanych na ławach fundamentowych - czyli jedne z najpopularniejszych rozwiązań - jak w takim przypadku zminimalizować wypływ ciepła z domu przez fundamenty.

Nie pytałem o dom z Ytonga - obrazek zresztą niczego nie przedstawia i do tego jest tak mikroskopijny, że niczego tam dostrzec się nie da ani o jakiś tam dom w konstrukcji prawdopodobnie szkieletowej bo tam też niewiele widać i nie dotyczy to pytania.

Odpowiedź jest banalna - aby w takim przypadku zminimalizować "uciekanie" ciepła z domu należy zadbać o to, aby po stronie przegrody gdzie to ciepło chcemy zachować i tej stronie przegrody gdzie tego ciepła brak (więc i dokąd ono będzie uciekać) była jak najmniejsza różnica temperatur, a więc należy zadbać o to aby fundamenty gdy już zostaną ogrzane ciepłem z wnętrza domu i z gruntu to ciepło w sobie zachowały w możliwie największym stopniu a nie odprowadziły do powietrza oraz górnych warstw gruntu gdzie zimą występują niskie temperatury.

Stąd fundamenty należy izolować termicznie od zewnątrz, najlepiej do głębokości przemarzania, wówczas nie występuje także problem z ich degradacją spowodowaną zamarzaniem w nich wody.

Edytowane przez _olo_
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016827

Ja zadałem bardzo proste pytanie, nadal nie mam odpowiedzi - dom z pustaka ceramicznego lub silikatu (materiałów o kiepskim oporze cieplnym) ocieplonych styropianem, posadowionych na ścianach fundamentowych zbudowanych na ławach fundamentowych - czyli jedne z najpopularniejszych rozwiązań - jak w takim przypadku zminimalizować wypływ ciepła z domu przez fundamenty.

Nie pytałem o dom z Ytonga - obrazek zresztą niczego nie przedstawia i do tego jest tak mikroskopijny, że niczego tam dostrzec się nie da ani o jakiś tam dom w konstrukcji prawdopodobnie szkieletowej bo tam też niewiele widać i nie dotyczy to pytania.

Odpowiedź jest banalna - aby w takim przypadku zminimalizować "uciekanie" ciepła z domu należy zadbać o to, aby po stronie przegrody gdzie to ciepło chcemy zachować i tej stronie przegrody gdzie tego ciepła brak (więc i dokąd ono będzie uciekać) była jak najmniejsza różnica temperatur, a więc należy zadbać o to aby fundamenty gdy już zostaną ogrzane ciepłem z wnętrza domu i z gruntu to ciepło w sobie zachowały w możliwie największym stopniu a nie odprowadziły do powietrza oraz górnych warstw gruntu gdzie zimą występują niskie temperatury.

Stąd fundamenty należy izolować termicznie od zewnątrz, najlepiej do głębokości przemarzania, wówczas nie występuje także problem z ich degradacją spowodowaną zamarzaniem w nich wody.

Błędnie zakładasz że TB logicznie analizuje i logicznie odpowiada. To matoł, krótko mówiąc, powtarzający wyuczone na pamięć kwestie. Taka jego rola i raczej na nic więcej nie ma co liczyć. Czemu redakcja Muratordom zdecydowała się zaprosić tu takiego bęcwała trudno zgadnąć. Kiedyś myślałem że to taki upstream izolacji i nie tylko ale po przeczytaniu tego co wypisuje mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić że to bardzo ograniczony, za to bardzo uparty osobnik z resztkową wiedzą. Niech sobie będzie jako błazen dyżurny, bo taką mu rolę zdaje się redakcja forum muratordom przypisała ale to co pisze wprowadza w błąd budujących. W tym momencie kompletnie nie rozumiem intencji redakcji muratordom. Ma być śmiesznie? To może zmieńcie nazwę na "Szpilki" czy jakoś tak.

Edytowane przez perm
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016872

Można przeciwstawić teorii TB,możliwość podgrzewania tego co pod chudziakiem.Sprawdzone i działa .Średnia z sezonu grzewczego to -/+18oC.Niestety to nie jest rozwiązanie komercyjne,nie wzbudzi entuzjazmu,bo eliminuje rekuperator p-p.
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016899

Pan się pyta o naprawę czy budowę nowego? Bo raz tak raz tak.

Nie stosuje się bitumów na fundamentach by były suche (do 1 %) - Nic im mróz nie przeszkadza. W Skandynawii izoluję się jak jest piwnica - a nie fundament, przemarzanie tam jest głębsze.

A w ścianie - podstawą jest nieprzechodzenie powietrza przez przegrodę, jeżeli użyliśmy złego materiału to trzeba ruch powietrza zlikwidowac paroizolacją. Często widzę u niedouczonych wykonawców, że dają paroizolację częściowo - np w dachu, jakby ściana to inna fizyka. A pomierzy zawilgocenie po każdym roku - żaden problem by się przekona, że nie ma innej fizyki.

Nie wiem co Pan ma za problem ? Fizyka jest prosta - ocieplenie za mostkiem termicznym nie jest izolacją. Nikt kto zna podstawy fizyki tak nie czyni.

Jeszcze raz - izolacja termiczna i izolacja wodna TO WARTOŚCI MIERZALNE - WYMIERNE

Po zużyciu kWh z % zawartości wody można stwierdzi czy izolował fachowiec czy d... Co Pan za problem???

A co do metod... nagle Pan zapomniał o wujku googlu? Nawet nie trzeba tłumaczyc. Na ostatnich targach Murator Expo byli już tylko izolujący domy.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016933

To uważa Pan że wielki mostek (brak izolacji fundamentów) w typowych aktualnie rozwiązaniach budowlanych jest lepszy od mniejszego mostka (izolacja fundamentów). Pozostawiam to bez komentarza. Brak odpowiedzi wskazującej alternatywę dla izolacji fundamentów w przytoczonych rozwiązaniach poza sugestią zmiany materiału np na Ytong lub odsyłanie do googla również.
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016947

Pan się pyta o naprawę czy budowę nowego? Bo raz tak raz tak.

Nie stosuje się bitumów na fundamentach by były suche (do 1 %) - Nic im mróz nie przeszkadza. W Skandynawii izoluję się jak jest piwnica - a nie fundament, przemarzanie tam jest głębsze.

A w ścianie - podstawą jest nieprzechodzenie powietrza przez przegrodę, jeżeli użyliśmy złego materiału to trzeba ruch powietrza zlikwidowac paroizolacją. Często widzę u niedouczonych wykonawców, że dają paroizolację częściowo - np w dachu, jakby ściana to inna fizyka. A pomierzy zawilgocenie po każdym roku - żaden problem by się przekona, że nie ma innej fizyki.

Nie wiem co Pan ma za problem ? Fizyka jest prosta - ocieplenie za mostkiem termicznym nie jest izolacją. Nikt kto zna podstawy fizyki tak nie czyni.

Jeszcze raz - izolacja termiczna i izolacja wodna TO WARTOŚCI MIERZALNE - WYMIERNE

Po zużyciu kWh z % zawartości wody można stwierdzi czy izolował fachowiec czy d... Co Pan za problem???

A co do metod... nagle Pan zapomniał o wujku googlu? Nawet nie trzeba tłumaczyc. Na ostatnich targach Murator Expo byli już tylko izolujący domy.

Precz z matolstwem! Głupków powinno się eliminować a nie zapraszać. Jak można tolerować takie bzdety?

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016970

To uważa Pan że wielki mostek (brak izolacji fundamentów) w typowych aktualnie rozwiązaniach budowlanych jest lepszy od mniejszego mostka (izolacja fundamentów).

Widzi Pan zasadniczą różnicę chodzenia nago po mrozie a z płytą styropianu na kalacie?

Można przeciwstawić teorii TB,możliwość podgrzewania tego co pod chudziakiem.

Dlaczego Pan to co robię 24lat nazywa teorią?

Proszę poczytac w wątku o gwc:

2 gwc na tej samej głębokości pierwszy pod domem drugi obok

combi

wskazuje zimą średnio 8-10 stopni, minimalna w ub roku to 5 stopni.

Karlsen

Zima - +1,5 do +3,5 (ujemne temperatury na zewnątrz) w zależności od wydajności - od 100 m3/h do 250 .

Czy odzyskanie pół procenta ciepła traconego do gruntu ma sens ekonomiczny? jest się czym chwali

Temperatura gruntu pod domem izolowanym zimą nie przekracza +3st.

Panie nydar - Pan dom nie jest izolowane - zużywa 80kWh/2 rocznie - 25- uzyskuje dzięki pompie ciepła .

Ps. Ogrzanie m3 gruntu o 1 st.C w stosunku do układu i utrzymanie tego przez sezon grzewczy - to 400kWh.

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017054

Odnoszę nieodparte wrażenie, że piszących tu nie interesuje izolowanie domu tylko pisanie o tym. A właściwie o nieznaczących szczegółach.

NIE MA ZNACZENIA JAKIE SĄ POZOSTAŁE ELEMENTY DOMU, BEZ 30CM STYROPIANU ODDZIELAJĄCEGO DOM OD GRUNTU NA 100% POWIERZCHNI KONTAKTU - NIE DA SIĘ ZBUDOWAC DOMU IZOLOWANEGO W NASZYM KLIMACIE.

To się naprawdę łatwo mierzy i sprawdza!

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017056

Odnoszę nieodparte wrażenie, że piszących tu nie interesuje izolowanie domu tylko pisanie o tym. A właściwie o nieznaczących szczegółach.

NIE MA ZNACZENIA JAKIE SĄ POZOSTAŁE ELEMENTY DOMU, BEZ 30CM STYROPIANU ODDZIELAJĄCEGO DOM OD GRUNTU NA 100% POWIERZCHNI KONTAKTU - NIE DA SIĘ ZBUDOWAC DOMU IZOLOWANEGO W NASZYM KLIMACIE.

To się naprawdę łatwo mierzy i sprawdza!

Piszących tu i przede wszystkim czytających interesuje rzetelna informacja a nie kłamstwa które rozpowszechniasz. Jesteś tępym nieukiem, nikim więcej. Na pewno nie jesteś fachowcem od ocieplania, na pewno nie jesteś fachowcem od izolacji fundamentów. Na niczym, jak widać z twoich postów się nie znasz. Po co się wypowiadasz o rzeczach o których nie masz pojęcia? Bicie piany? A to że przy okazji ktoś popełni błąd idąc za twoimi sugestiami to nie twój problem?

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017062

Widzi Pan zasadniczą różnicę chodzenia nago po mrozie a z płytą styropianu na kalacie?

Raczej porównał bym to do chodzenia na mrozie w futrze ale na boso co Pan uparcie proponuje.

Nadal nie ma odpowiedzi jak zmniejszyć wypływ ciepła z domu z materiałów o niskim oporze cieplnym przez tradycyjne fundamenty na ławach...bez całkowitej zmiany technologii budowania na np tandetną moim zdaniem opartą o szkielet drewniany lub bloczki BK.

Nie ma bo trudno się przyznać Panu do tego, że sugeruje Pan całkowicie błędne rozwiązania budującym takie domy. Strat energii w wyniku zastosowania się do takich sugestii nie jest w stanie zniwelować nawet podwojenie izolacji podłogi na gruncie do 30cm, które często pan proponuje.

Tradycyjnych domów z ceramiki np na ławach nie ma możliwości lepiej zabezpieczyć przed upływem ciepła niż izolacja fundamentów, pomiędzy ściany zewnętrzne a fundament styropianu nie wstawisz i dobrze Pan o tym wie, że tu o ciągłości izolacji nie ma mowy i jedyna słuszna droga to izolacja fundamentów.

Edytowane przez _olo_
https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017072

Nadal nie ma odpowiedzi jak zmniejszyć wypływ ciepła z domu z materiałów o niskim oporze cieplnym przez tradycyjne fundamenty na ławach...bez całkowitej zmiany technologii budowania na np tandetną moim zdaniem opartą o szkielet drewniany lub bloczki BK.
Piszę o tym dośc sporo - straty zmniejsza się izolując. Są pianki, folie wełny, maty,... z paroizolacją .

To nie działa tak, że skoro łatwiej jest przyklei izolację od zewnątrz - to trzeba do tego dorobi fizykę i podręczniki. Przecież wszystko izoluje i wszystko przewodzi, należy więc jasno określi jakąś granicę - ekonomiczna granica to 30kWh/2 ( za kilka lat - zero) jeżeli potrafi Pan zaizolowac dom zostawiając mostek termiczny to OK - ja tylko stwierdziłem w praktyce, że nie jest to możliwe.

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017169

Piszę o tym dośc sporo - straty zmniejsza się izolując. Są pianki, folie wełny, maty,... z paroizolacją .

To nie działa tak, że skoro łatwiej jest przyklei izolację od zewnątrz - to trzeba do tego dorobi fizykę i podręczniki. Przecież wszystko izoluje i wszystko przewodzi, należy więc jasno określi jakąś granicę - ekonomiczna granica to 30kWh/2 ( za kilka lat - zero) jeżeli potrafi Pan zaizolowac dom zostawiając mostek termiczny to OK - ja tylko stwierdziłem w praktyce, że nie jest to możliwe.

Twierdzenia i wnioski TB są psu na budę. Nie ma pojęcia o tym o czym pisze. Ignorować szkodnika!

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017274

Więc gdzie dać tą piankę, wełnę, folię, matę etc etc aby nie grzać fundamentu i uzyskać te magiczne 30kWh/m2 ???

Pomiędzy ściany nośne a ściany fundamentowe domu z ceramiki, silikatów, czasem 4-ro piętrowe bo takie się również buduje z ceramiki lub silikatów 25cm (z drewna lub BK jakoś nie bo to ma 2MPa a nie 20 MPa wytrzymałości) - proszę wskazać maty, pianki, wełny, folie etc o tak fenomenalnych parametrach izolacyjności termicznej i zarazem nośności 15-20MPa.

https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017294