Tomasz Brzęczkowski 20.07.2013 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 A oskarżanie kogoś o działanie na rzecz przemysłu związanego z dostarczaniem energii w różnej postaci, jednocześnie promując czasem bezzasadne rozwiązania przysparzające pieniążków producentom systemów izolacji jest jak by nie patrzeć lekko dwulicowe. Dlaczego mam nie oskarżać - Oskarżam i udowadniam!!! ROLĄ IZOLACJI TERMICZNEJ JEST MARGINALIZACJA ROLI OGRZEWANIA !!!! Tego się pogodzić nie da! A EKONOMICZNA IZOLACJA TERMICZNA TO TAKA PRZY KTÓREJ, NIEEKONOMICZNY JEST CENTRALNY SYSTEM - w domach izolowanych REZYGNUJEMY Z OGRZEWANIA CENTRALNEGO. Dlatego szkoły, gdzie jeszcze się o centralnym uczy - tak zaciekle zwalczają izolację. Kto się będzie dobrowolnie marginalizował? Lepiej wypaczyć fizykę! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.07.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Panie Tomaszu odpowiem nieco brutalnie tak jak Pan zarzuca to swoim oponentom w dyskusji- handluje Pan izolacją to ją Pan poleca nie zwracając najmniejszej uwagi czy ma to sens ekonomiczny czy nie. Nigdy nie handlowałem izolacją termiczną!! W latach 90-97 zajmowałem się poza wentylacją i ogrzewanie - hydroizolacją - fundamenty i dachy ISOLA ( Norwegia) Proszę nie fetyszować magicznego zużywania 30 kWh/m2/rok bo to smieszne Są jakieś granice wiedzy - 30kWh/m2 wynika z ekonomi - to najtańsze budownictwo. Tyle wychodzi gdy mamy elektryczne ogrzewanie - 10-12 cm wełny czy styropianu z paroizolacją w ścianie - 20-30cm wełny z paroizolacją w dachu, 30 cm styropianu w podłodze i rekuperator 90%. Wg mnie, nie ma nic śmiesznego w zwykłym tanim domu. Śmieszne dla mnie jest stosować izolację tak by nie była skuteczna. W swojej ortodoksji jesteś śmieszny i nikt rozsądny nie będzie cię traktował całkiem poważnie. Tylko ludzie rozsądni traktują mnie poważnie ( Wg Pana dr Duda to rozsądny człowiek?) Szanowny Panie - pierwszy na świecie wprowadziłem do domów i mieszkań WM z odzyskiem ciepła ( 89' sobie 90' - inwestorowi) - słyszałem dokładnie podobne opinie - "co ty wymyślasz, to się nigdy nie przyjmie" . Zużycie powyżej 30kWh/m2 rocznie jest świadectwem - dowodem nieznajomości podstaw izolowania. Nieznajomości pełnej definicji współczynnika przenikania ciepła - ale czy to jest śmieszne - szczerze wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.07.2013 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Nie każdy jeździ Maybachem i nie każdy musi mieć dom pasywny, tym bardziej że korzystanie z niego nie jest pozbawione wad ( jeżeli czytałeś dokładnie posty j-j to powinieneś wiedzieć o czym piszę Dom pasywny ( zeroenergetyczny ), czy dom izolowany - jak u j-j są tańsze niż dom nieizolowany z hydraulicznym podłogowym - jaki sens ma to porównanie z maybachem? A co go komfortu - Przerabiałem płytę fundamentową na początku lat 90-tych - negatywnie na komfort wpływała za duża do potrzeb akumulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 20.07.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Tyle szkoła podstawowa - teraz średnia Tu pojawia się współczynnik przewodzenia ciepła - który jest obwarowany pewną analizą: Podaje się go gdy ciepło płynie prostopadle do przegrody, gdy izolacja jest nieskończona, gdy lambda materiałów nie zmienia się w czasie . Należy też uwzględnić właściwości ( możliwości ) odbiornika ciepła . Nie wiem jakie oceny miałeś z fizyki? Może jednak wróć do podręczników i przeczytaj trochę o modelowaniu układów fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.07.2013 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Jakość wiedzy w temacie izolacji jest bardzo łatwa do sprawdzenia. Zawilgocenie przegrody do 1 % nie ma wpływy na U - więc jeżeli zawilgocenie jest większe - projektant i wykonawca nie znają się na hydroizolacji jeżeli dom zużywa ponad 30kWh/m2 - projektant i wykonawca nie znają się na izolacji termicznej .A ocena... Szanowny Panie - zależy kto ocenia. Poza tym od jakiegoś czasu - prace inżynierskie i oceny na studiach stały się towarem a nie miernikiem wiedzy. Jeszcze raz napiszę - miernikiem wiedzy o hydroizolacji nie jest ocena a zawilgocenie przegrody do 1%.Miernikiem wiedzy o izolacji termicznej jest zużycie energii - niewiedza zaczyna się od 30kWh/m2 rocznie. https://www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=napisz%C4%99+prac%C4%99+in%C5%BCyniersk%C4%85+z+budownictwa&oq=napisz%C4%99+prac%C4%99+in&gs_l=serp.1.2.0l3j0i30.0.0.1.359.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..21.psy-ab.-ys2st99a3I&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&fp=cb1ca0dfd7694f07&biw=1173&bih=612 Edytowane 20 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.07.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Jakość wiedzy w temacie izolacji jest bardzo łatwa do sprawdzenia. Zawilgocenie przegrody do 1 % nie ma wpływy na U - więc jeżeli zawilgocenie jest większe - projektant i wykonawca nie znają się na hydroizolacji jeżeli dom zużywa ponad 30kWh/m2 - projektant i wykonawca nie znają się na izolacji termicznej . A ocena... Szanowny Panie - zależy kto ocenia. Poza tym od jakiegoś czasu - prace inżynierskie i oceny na studiach stały się towarem a nie miernikiem wiedzy. Jeszcze raz napiszę - miernikiem wiedzy o hydroizolacji nie jest ocena a zawilgocenie przegrody do 1%. Miernikiem wiedzy o izolacji termicznej jest zużycie energii - niewiedza zaczyna się od 30kWh/m2 rocznie. https://www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=napisz%C4%99+prac%C4%99+in%C5%BCyniersk%C4%85+z+budownictwa&oq=napisz%C4%99+prac%C4%99+in&gs_l=serp.1.2.0l3j0i30.0.0.1.359.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..21.psy-ab.-ys2st99a3I&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&fp=cb1ca0dfd7694f07&biw=1173&bih=612 Kolejny zestaw niczym nie popartych idiotyzmów! Ignorować szkodnika! Edytowane 20 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 20.07.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) To bardzo proste na przykładzie YTONGA [ATTACH=CONFIG]201667[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]201668[/ATTACH] W praktyce - dom na Białołęce ul Chudoby [ATTACH=CONFIG]201669[/ATTACH] Jeżeli ktoś zna podstawy termodynamiki ze szkoły podstawowej - temat "jak rozchodzi się ciepło" nie umieści izolacji termicznej tak "by zimno nie wchodziło", bo wie, że zimna w fizyce nie ma. Ciepło dąży do wyrównania temperatur i płynie z wartości wyższy do niższych. Izolator umieszcza się PRZED TYM CZEGO NIE CHCEMY OGRZEWAĆ. Tyle szkoła podstawowa - teraz średnia Tu pojawia się współczynnik przewodzenia ciepła - który jest obwarowany pewną analizą: Podaje się go gdy ciepło płynie prostopadle do przegrody, gdy izolacja jest nieskończona, gdy lambda materiałów nie zmienia się w czasie . Należy też uwzględnić właściwości ( możliwości ) odbiornika ciepła . Ja zadałem bardzo proste pytanie, nadal nie mam odpowiedzi - dom z pustaka ceramicznego lub silikatu (materiałów o kiepskim oporze cieplnym) ocieplonych styropianem, posadowionych na ścianach fundamentowych zbudowanych na ławach fundamentowych - czyli jedne z najpopularniejszych rozwiązań - jak w takim przypadku zminimalizować wypływ ciepła z domu przez fundamenty. Nie pytałem o dom z Ytonga - obrazek zresztą niczego nie przedstawia i do tego jest tak mikroskopijny, że niczego tam dostrzec się nie da ani o jakiś tam dom w konstrukcji prawdopodobnie szkieletowej bo tam też niewiele widać i nie dotyczy to pytania. Odpowiedź jest banalna - aby w takim przypadku zminimalizować "uciekanie" ciepła z domu należy zadbać o to, aby po stronie przegrody gdzie to ciepło chcemy zachować i tej stronie przegrody gdzie tego ciepła brak (więc i dokąd ono będzie uciekać) była jak najmniejsza różnica temperatur, a więc należy zadbać o to aby fundamenty gdy już zostaną ogrzane ciepłem z wnętrza domu i z gruntu to ciepło w sobie zachowały w możliwie największym stopniu a nie odprowadziły do powietrza oraz górnych warstw gruntu gdzie zimą występują niskie temperatury. Stąd fundamenty należy izolować termicznie od zewnątrz, najlepiej do głębokości przemarzania, wówczas nie występuje także problem z ich degradacją spowodowaną zamarzaniem w nich wody. Edytowane 20 Lipca 2013 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.07.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Ja zadałem bardzo proste pytanie, nadal nie mam odpowiedzi - dom z pustaka ceramicznego lub silikatu (materiałów o kiepskim oporze cieplnym) ocieplonych styropianem, posadowionych na ścianach fundamentowych zbudowanych na ławach fundamentowych - czyli jedne z najpopularniejszych rozwiązań - jak w takim przypadku zminimalizować wypływ ciepła z domu przez fundamenty. Nie pytałem o dom z Ytonga - obrazek zresztą niczego nie przedstawia i do tego jest tak mikroskopijny, że niczego tam dostrzec się nie da ani o jakiś tam dom w konstrukcji prawdopodobnie szkieletowej bo tam też niewiele widać i nie dotyczy to pytania. Odpowiedź jest banalna - aby w takim przypadku zminimalizować "uciekanie" ciepła z domu należy zadbać o to, aby po stronie przegrody gdzie to ciepło chcemy zachować i tej stronie przegrody gdzie tego ciepła brak (więc i dokąd ono będzie uciekać) była jak najmniejsza różnica temperatur, a więc należy zadbać o to aby fundamenty gdy już zostaną ogrzane ciepłem z wnętrza domu i z gruntu to ciepło w sobie zachowały w możliwie największym stopniu a nie odprowadziły do powietrza oraz górnych warstw gruntu gdzie zimą występują niskie temperatury. Stąd fundamenty należy izolować termicznie od zewnątrz, najlepiej do głębokości przemarzania, wówczas nie występuje także problem z ich degradacją spowodowaną zamarzaniem w nich wody. Błędnie zakładasz że TB logicznie analizuje i logicznie odpowiada. To matoł, krótko mówiąc, powtarzający wyuczone na pamięć kwestie. Taka jego rola i raczej na nic więcej nie ma co liczyć. Czemu redakcja Muratordom zdecydowała się zaprosić tu takiego bęcwała trudno zgadnąć. Kiedyś myślałem że to taki upstream izolacji i nie tylko ale po przeczytaniu tego co wypisuje mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić że to bardzo ograniczony, za to bardzo uparty osobnik z resztkową wiedzą. Niech sobie będzie jako błazen dyżurny, bo taką mu rolę zdaje się redakcja forum muratordom przypisała ale to co pisze wprowadza w błąd budujących. W tym momencie kompletnie nie rozumiem intencji redakcji muratordom. Ma być śmiesznie? To może zmieńcie nazwę na "Szpilki" czy jakoś tak. Edytowane 20 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Można przeciwstawić teorii TB,możliwość podgrzewania tego co pod chudziakiem.Sprawdzone i działa .Średnia z sezonu grzewczego to -/+18oC.Niestety to nie jest rozwiązanie komercyjne,nie wzbudzi entuzjazmu,bo eliminuje rekuperator p-p. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.07.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Ja zadałem bardzo proste pytanie, nadal nie mam odpowiedzi - dom z pustaka ceramicznego lub silikatu (materiałów o kiepskim oporze cieplnym) ocieplonych styropianem, posadowionych na ścianach fundamentowych zbudowanych na ławach fundamentowych - czyli jedne z najpopularniejszych rozwiązań - jak w takim przypadku zminimalizować wypływ ciepła z domu przez fundamenty. Nie pytałem o dom z Ytonga - obrazek zresztą niczego nie przedstawia i do tego jest tak mikroskopijny, że niczego tam dostrzec się nie da ani o jakiś tam dom w konstrukcji prawdopodobnie szkieletowej bo tam też niewiele widać i nie dotyczy to pytania. Odpowiedź jest banalna - aby w takim przypadku zminimalizować "uciekanie" ciepła z domu należy zadbać o to, aby po stronie przegrody gdzie to ciepło chcemy zachować i tej stronie przegrody gdzie tego ciepła brak (więc i dokąd ono będzie uciekać) była jak najmniejsza różnica temperatur, a więc należy zadbać o to aby fundamenty gdy już zostaną ogrzane ciepłem z wnętrza domu i z gruntu to ciepło w sobie zachowały w możliwie największym stopniu a nie odprowadziły do powietrza oraz górnych warstw gruntu gdzie zimą występują niskie temperatury. Stąd fundamenty należy izolować termicznie od zewnątrz, najlepiej do głębokości przemarzania, wówczas nie występuje także problem z ich degradacją spowodowaną zamarzaniem w nich wody. Pan się pyta o naprawę czy budowę nowego? Bo raz tak raz tak. Nie stosuje się bitumów na fundamentach by były suche (do 1 %) - Nic im mróz nie przeszkadza. W Skandynawii izoluję się jak jest piwnica - a nie fundament, przemarzanie tam jest głębsze. A w ścianie - podstawą jest nieprzechodzenie powietrza przez przegrodę, jeżeli użyliśmy złego materiału to trzeba ruch powietrza zlikwidowac paroizolacją. Często widzę u niedouczonych wykonawców, że dają paroizolację częściowo - np w dachu, jakby ściana to inna fizyka. A pomierzy zawilgocenie po każdym roku - żaden problem by się przekona, że nie ma innej fizyki. Nie wiem co Pan ma za problem ? Fizyka jest prosta - ocieplenie za mostkiem termicznym nie jest izolacją. Nikt kto zna podstawy fizyki tak nie czyni. Jeszcze raz - izolacja termiczna i izolacja wodna TO WARTOŚCI MIERZALNE - WYMIERNE Po zużyciu kWh z % zawartości wody można stwierdzi czy izolował fachowiec czy d... Co Pan za problem??? A co do metod... nagle Pan zapomniał o wujku googlu? Nawet nie trzeba tłumaczyc. Na ostatnich targach Murator Expo byli już tylko izolujący domy. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 20.07.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 To uważa Pan że wielki mostek (brak izolacji fundamentów) w typowych aktualnie rozwiązaniach budowlanych jest lepszy od mniejszego mostka (izolacja fundamentów). Pozostawiam to bez komentarza. Brak odpowiedzi wskazującej alternatywę dla izolacji fundamentów w przytoczonych rozwiązaniach poza sugestią zmiany materiału np na Ytong lub odsyłanie do googla również. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.07.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Pan się pyta o naprawę czy budowę nowego? Bo raz tak raz tak. Nie stosuje się bitumów na fundamentach by były suche (do 1 %) - Nic im mróz nie przeszkadza. W Skandynawii izoluję się jak jest piwnica - a nie fundament, przemarzanie tam jest głębsze. A w ścianie - podstawą jest nieprzechodzenie powietrza przez przegrodę, jeżeli użyliśmy złego materiału to trzeba ruch powietrza zlikwidowac paroizolacją. Często widzę u niedouczonych wykonawców, że dają paroizolację częściowo - np w dachu, jakby ściana to inna fizyka. A pomierzy zawilgocenie po każdym roku - żaden problem by się przekona, że nie ma innej fizyki. Nie wiem co Pan ma za problem ? Fizyka jest prosta - ocieplenie za mostkiem termicznym nie jest izolacją. Nikt kto zna podstawy fizyki tak nie czyni. Jeszcze raz - izolacja termiczna i izolacja wodna TO WARTOŚCI MIERZALNE - WYMIERNE Po zużyciu kWh z % zawartości wody można stwierdzi czy izolował fachowiec czy d... Co Pan za problem??? A co do metod... nagle Pan zapomniał o wujku googlu? Nawet nie trzeba tłumaczyc. Na ostatnich targach Murator Expo byli już tylko izolujący domy. Precz z matolstwem! Głupków powinno się eliminować a nie zapraszać. Jak można tolerować takie bzdety? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6016970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.07.2013 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 To uważa Pan że wielki mostek (brak izolacji fundamentów) w typowych aktualnie rozwiązaniach budowlanych jest lepszy od mniejszego mostka (izolacja fundamentów). Widzi Pan zasadniczą różnicę chodzenia nago po mrozie a z płytą styropianu na kalacie? Można przeciwstawić teorii TB,możliwość podgrzewania tego co pod chudziakiem. Dlaczego Pan to co robię 24lat nazywa teorią? Proszę poczytac w wątku o gwc: 2 gwc na tej samej głębokości pierwszy pod domem drugi obok combi wskazuje zimą średnio 8-10 stopni, minimalna w ub roku to 5 stopni. Karlsen Zima - +1,5 do +3,5 (ujemne temperatury na zewnątrz) w zależności od wydajności - od 100 m3/h do 250 . Czy odzyskanie pół procenta ciepła traconego do gruntu ma sens ekonomiczny? jest się czym chwali Temperatura gruntu pod domem izolowanym zimą nie przekracza +3st. Panie nydar - Pan dom nie jest izolowane - zużywa 80kWh/2 rocznie - 25- uzyskuje dzięki pompie ciepła . Ps. Ogrzanie m3 gruntu o 1 st.C w stosunku do układu i utrzymanie tego przez sezon grzewczy - to 400kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.07.2013 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Odnoszę nieodparte wrażenie, że piszących tu nie interesuje izolowanie domu tylko pisanie o tym. A właściwie o nieznaczących szczegółach. NIE MA ZNACZENIA JAKIE SĄ POZOSTAŁE ELEMENTY DOMU, BEZ 30CM STYROPIANU ODDZIELAJĄCEGO DOM OD GRUNTU NA 100% POWIERZCHNI KONTAKTU - NIE DA SIĘ ZBUDOWAC DOMU IZOLOWANEGO W NASZYM KLIMACIE. To się naprawdę łatwo mierzy i sprawdza! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.07.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Odnoszę nieodparte wrażenie, że piszących tu nie interesuje izolowanie domu tylko pisanie o tym. A właściwie o nieznaczących szczegółach. NIE MA ZNACZENIA JAKIE SĄ POZOSTAŁE ELEMENTY DOMU, BEZ 30CM STYROPIANU ODDZIELAJĄCEGO DOM OD GRUNTU NA 100% POWIERZCHNI KONTAKTU - NIE DA SIĘ ZBUDOWAC DOMU IZOLOWANEGO W NASZYM KLIMACIE. To się naprawdę łatwo mierzy i sprawdza! Piszących tu i przede wszystkim czytających interesuje rzetelna informacja a nie kłamstwa które rozpowszechniasz. Jesteś tępym nieukiem, nikim więcej. Na pewno nie jesteś fachowcem od ocieplania, na pewno nie jesteś fachowcem od izolacji fundamentów. Na niczym, jak widać z twoich postów się nie znasz. Po co się wypowiadasz o rzeczach o których nie masz pojęcia? Bicie piany? A to że przy okazji ktoś popełni błąd idąc za twoimi sugestiami to nie twój problem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.07.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Widzi Pan zasadniczą różnicę chodzenia nago po mrozie a z płytą styropianu na kalacie? Raczej porównał bym to do chodzenia na mrozie w futrze ale na boso co Pan uparcie proponuje. Nadal nie ma odpowiedzi jak zmniejszyć wypływ ciepła z domu z materiałów o niskim oporze cieplnym przez tradycyjne fundamenty na ławach...bez całkowitej zmiany technologii budowania na np tandetną moim zdaniem opartą o szkielet drewniany lub bloczki BK. Nie ma bo trudno się przyznać Panu do tego, że sugeruje Pan całkowicie błędne rozwiązania budującym takie domy. Strat energii w wyniku zastosowania się do takich sugestii nie jest w stanie zniwelować nawet podwojenie izolacji podłogi na gruncie do 30cm, które często pan proponuje. Tradycyjnych domów z ceramiki np na ławach nie ma możliwości lepiej zabezpieczyć przed upływem ciepła niż izolacja fundamentów, pomiędzy ściany zewnętrzne a fundament styropianu nie wstawisz i dobrze Pan o tym wie, że tu o ciągłości izolacji nie ma mowy i jedyna słuszna droga to izolacja fundamentów. Edytowane 21 Lipca 2013 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.07.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Przepraszasam,że przeszkadzam,ale ja nie mam pompy ciepła i nie mam rekuperatora p-p.:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.07.2013 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Nadal nie ma odpowiedzi jak zmniejszyć wypływ ciepła z domu z materiałów o niskim oporze cieplnym przez tradycyjne fundamenty na ławach...bez całkowitej zmiany technologii budowania na np tandetną moim zdaniem opartą o szkielet drewniany lub bloczki BK. Piszę o tym dośc sporo - straty zmniejsza się izolując. Są pianki, folie wełny, maty,... z paroizolacją . To nie działa tak, że skoro łatwiej jest przyklei izolację od zewnątrz - to trzeba do tego dorobi fizykę i podręczniki. Przecież wszystko izoluje i wszystko przewodzi, należy więc jasno określi jakąś granicę - ekonomiczna granica to 30kWh/2 ( za kilka lat - zero) jeżeli potrafi Pan zaizolowac dom zostawiając mostek termiczny to OK - ja tylko stwierdziłem w praktyce, że nie jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.07.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Piszę o tym dośc sporo - straty zmniejsza się izolując. Są pianki, folie wełny, maty,... z paroizolacją . To nie działa tak, że skoro łatwiej jest przyklei izolację od zewnątrz - to trzeba do tego dorobi fizykę i podręczniki. Przecież wszystko izoluje i wszystko przewodzi, należy więc jasno określi jakąś granicę - ekonomiczna granica to 30kWh/2 ( za kilka lat - zero) jeżeli potrafi Pan zaizolowac dom zostawiając mostek termiczny to OK - ja tylko stwierdziłem w praktyce, że nie jest to możliwe. Twierdzenia i wnioski TB są psu na budę. Nie ma pojęcia o tym o czym pisze. Ignorować szkodnika! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.07.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Więc gdzie dać tą piankę, wełnę, folię, matę etc etc aby nie grzać fundamentu i uzyskać te magiczne 30kWh/m2 ???Pomiędzy ściany nośne a ściany fundamentowe domu z ceramiki, silikatów, czasem 4-ro piętrowe bo takie się również buduje z ceramiki lub silikatów 25cm (z drewna lub BK jakoś nie bo to ma 2MPa a nie 20 MPa wytrzymałości) - proszę wskazać maty, pianki, wełny, folie etc o tak fenomenalnych parametrach izolacyjności termicznej i zarazem nośności 15-20MPa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180254-wentylacja-fundament%C3%B3w/page/6/#findComment-6017294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts