Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ze sciana? a moze bez sciany? plan mieszkanka okolo 70 m2 :- ) prosze o porady

czarna_malina

czy WYBURZYC sciane??  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. czy WYBURZYC sciane??

• tak, BEZ sciany jest super:-)
    • nie, sciana jest potrzebna!!
      0

Recommended Posts

hej

to moj pierwszy post na forum , witam wszystkich bardzo serdecznie :p

chcialabym sie Was poradzic w kwestii planowania mojego mieszkanka, mam nastepujacy dylemat: czy zostawic sciane miedzy przedpokojem a kuchnia i salonem czy tez wyburzyc ja i uzyskac dzieki temu duzy salon z kuchnia, ale bez przedpokoju, ponizej chcialabym Wam pokazac jak to wyglada na planie ktory wlasnie sobie robie w programie online:

(1) oto zdjecie bez sciany:

1_bez_sciany.jpg

(2) a oto fotka ze sciana

1_ze_sciana.jpg

kusi mnie to wyburzenie sciany, ale ma to rowniez swoje minusy..

chetnie uslysze rowniez inne propozycje dotyczace wystroju lub rozplanowania mieszkanka !!

pozdrawiam dziekuje

malina :-)

Ten podział mieszkania ( za ścianą czy bez) ma generalnie zachwiane proporcje.

Większą powierzchnią dysponuje sypialnia niż pokój dzienny. Trochę to dziwny układ funkcjonalny.

Masz jakies inne wiec rozwiazanie do takiego rozkladu pokoi? Poki co wszystkie pomieszczenia maja oddzielne wejscia i zadne nie jest ze soba polaczone. To tylko moja symulacja jak to mozna rozegrac....

Popieram to co napisał 2120wojtek,bardzo dziwny układ mieszkania.Jeśli chcesz powiększyć pokój dzienny to pomyśl nad przestawieniem ściany pomiędzy nim a sypialnią,bo pomysł z tą ścianą jest kiepski.

kiepski, jak to rozumieć, nie wyburząć siany?

chodzi o to ze pokoje maja takie ustawienie, są w dobry stanie, chce powiekszyc przestrzennie kuchnie, stąd pomysł z przebiciem do średniego pokoju i ewentualnie otwarcie przedpokoju, na dzis dzien tak jak sa inne kolory podlogi tak sa odrebne pomieszczenia, kuchnia niestety jest mega malutka a salon byl kiedys w duzym pokoju...

jakies pomysly??

Wyprostuj ścianę w sypialni lub ją nawet przesuń jeszcze w stronę łóżka - funkcjonalnie niewiele to zmieni w układzie jak z propozycji nr1 a zyskasz przestrzeń.

Skośne drzwi w komunikacji sprawiają wrażenie lekkiego zachwiania równowagi całego wnętrza i wprowadzają pewien niepokój - warto więc zrezygnować z tego rozwiązania, zwłaszcza ,że otwarte pomieszczenie ma "załamaną" ścianę przy strefie kuchennej, pod jeszcze zupełnie innym kątem, co pogłębia tylko wrażenie sporej i przypadkowej nieregularności.

PS Zwróć uwagę na ergonomię i wymiary - uwaga Roberta jest bezcenna a błędów jest jeszcze trochę.

Edytowane przez 2112wojtek

bardzo bym chciala powiekszyc kuchnie bo gotuje, ale nie mam juz pomyslu na dodatkowy blat, ta kuchnia ktora teraz jest zaprojektowana jest na 3,6 m, w tym dwa wysokie slupy, lodowka + szafki z piekarnikiem, do tego palniki no i zlewozmywak, ale planuje go taki maly zrobic (akurat w tym programie nie bylo takiego)

co do wc , faktycznie umywalka nie jest w najlepszym miejscu, drzwi raczej nie przesune, musialabym umywalke gdzies przeniesc... :confused:

kuchnia wyglada na dzien dzisiejszy tak:

kuchnia.jpg

w pokojach nie mam kominów,

co do prostowania ścian pokoju dużego, wolałabym nie ruszac go ze względu na dodatkowe koszta, pokoj ten jest w bardzo dobrym stanie, nastomiast pokoj sredni i kuchnia sa do totalnego zrobienia, stąd ten pomysł się zrodził..

co do tego dodatkowego blatu, faktycznie mogłabym tam go zrobić, pytanie tylko czy taka kuchnia "w przedpokoju" to dobry pomysł, przyznam sie ze mam mieszane uczucia