Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ rozdzielaczy do ogrzewania podłogowego i grzejnikowego

lukas_me

Recommended Posts

Witam,

Od jakiegoś czasu remontuje dom.

Właśnie niedługo będę się brał za ogrzewanie.

Na dole będzie podłogówka - około 35m2 - 3 obwody

Na górze 4 grzejniki (grzejniki z racji tego, że jest już tam podłoga, której nie chce psuć) + plus 2 na dole w pralni i wiatrołapie.

Źródłem ciepła będzie kocioł gazowy kondensacyjny mocy około 14kW

Grzejniki aluminiowe zostają te co już były. Z dośwaidczenia wiem, że wystarczy na nich temperatura około 40-45st, żeby w domu było ciepło.

Po lekturze niektórych wątków na forum wymyśliłem taki układ.Chciałbym aby całość działała na pompie z pieca gazowego. Oczywiście rozdzielacz do podłogówki posiadać będzie przepływomierze/regulację.

rozdzielacze.jpg

Pytanie do fachowców...czy taki szeregowy układ będzie działał? Czy rozdzielacz na grzejniki powinien mieć regulację przepływu? Czy lepiej połączyć te rozdzielacze równoległe?

Witam,

Od jakiegoś czasu remontuje dom.

Właśnie niedługo będę się brał za ogrzewanie.

Na dole będzie podłogówka - około 35m2 - 3 obwody

Na górze 4 grzejniki (grzejniki z racji tego, że jest już tam podłoga, której nie chce psuć) + plus 2 na dole w pralni i wiatrołapie.

Źródłem ciepła będzie kocioł gazowy kondensacyjny mocy około 14kW

Grzejniki aluminiowe zostają te co już były. Z dośwaidczenia wiem, że wystarczy na nich temperatura około 40-45st, żeby w domu było ciepło.

Po lekturze niektórych wątków na forum wymyśliłem taki układ.Chciałbym aby całość działała na pompie z pieca gazowego. Oczywiście rozdzielacz do podłogówki posiadać będzie przepływomierze/regulację.

[ATTACH=CONFIG]195822[/ATTACH]

Pytanie do fachowców...czy taki szeregowy układ będzie działał? Czy rozdzielacz na grzejniki powinien mieć regulację przepływu? Czy lepiej połączyć te rozdzielacze równoległe?

Nie sądzę żeby jakiś hydrulik Ci tu odpowiedział.

Dla mnie to nie ma sensu.

Po pierwsze 3 obwody na 35m2??? Trzy niezależne pomieszczenia na 35m2?

Po drugie połaczenie obwodu grzejnikowego z podłogowym będzie skutkowało niemożnością wyrególowania układu.

Poza tym jest coś takiego jak wyszukiwarka. Polecam lekturę FM.

Według mnie jedyny problem to aby cała moc z pompy nie poszła tylko na grzejniki (krótszy obieg), czyli najlepiej połączyć równolegle i do tego dać zawór regulacyjny na układzie grzejników i obwody podłogówki zrobić tak jak pisałeś 3. Najlepiej też by było aby obwody podłogówki były w miarę równe aby lepiej można to było wyregulować.

Na pewno to lepsze rozwiązanie niż układ na zaworach RTL i dużo tańsze niż dawać rozdzielacz z układem mieszającym.

Edytowane przez Maher

Dzięki za uwagi...

Może i faktycznie 3 obwody podłogówki na 35m2 to dużo, ale chciałem mieć równe pętle...dwie będą w salonie, jedna w kuchni...wszystkie z doprowadzeniami po około 70mb.

Nie napisałem, ale planowałem dać rozdzielacz do grzejników, taki sam jak do podłogówki, czyli z regulacją i przepływomierzami, żeby to wszystko móc zrównoważyć. Nie chciałbym w pierwszej fazie od razu iść w dodatkową pompę/układ mieszający, to zawsze można dołożyć.

w takiej konfiguracji nie zrównoważysz tego układu. 70 mb na jedna petlę to tak w zasadzie optymalna wartość. Pomyśl nad innym rozwiazaniem. Dla ułatwienia zobacz sobie instrukcję obsługi i montazu tam masz schematy instalacyjne zaworu który wybrałeś.

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/Produkty/Termostatyczne%20zawory%20mieszajace/VTA370,%20VTA570

Zawór też dobrałeś "dobrze"

Edytowane przez Puławiak